Quantcast
Channel: Danmark – Helleskitchen
Viewing all 90 articles
Browse latest View live

Julefrokost på ærverdige Schønnemann

$
0
0

Jeg elsker danske julefrokoster (eller lunsj som vi kaller det).  Vi drar i hopetall til den danske hovedstaden for å meske oss i høye smørrebrød og deilig drikke. Vi koser oss rett og slett. Men danskene koser seg med sin danske julefrokost, de også. Og et av stedene der du finner mange dansker, men selvsagt også nordmenn, er Restaurant Schønnemann.

Jeg har bestilt bord, og takk og pris for det, for på dette stedet bestiller man i god tid i forveien. I køen før vi får slippe inn hører jeg noen si» Ja, vi bestilte faktisk i august». Og dette med kø er litt spesielt. Jeg kommer fem minutter før jeg skal og ser en lang rekke mennesker stå utenfor restauranten. Jeg tenker » Er det brann?» Nei da. Folk møter opp til gitt tidspunkt, og så slippes alle inn på en gang. Og da skinner restauranten og alle bord er pent dekket på og lokalet er tomt. Forrige bordsetting er gått for en halvtime siden, og betjeningen har fått tid til å gjøre det pent til neste gjeng. Urolig smart, synes jeg. Ingen høyrøstede og fulle nordmenn å se. Vi starter alle på likt.

Jeg setter meg på eget bord, men har to guttebord som naboer. De koser seg og er kommet i ens ærend til Schønnemann for å spise godt.

Jeg bestiller en Schønnemann ale til 78 kroner og herrens kryddersild med rå eggeplomme, løk og kapers (kr 88) og en lun flæskesteg med rødkål og surt tilbehør (kr 138). Det er sinnsykt mye mat, men det smaker utrolig godt. Flæskestegen serveres i to tykke stykker kjøtt og deilig sprø svor. Brød og smør på siden slik at man selv kan bestemme om man vil ha brød eller ikke. Silden er også generøs i porsjonsstørrelsen og den er nydelig. Guttene som sitter på min side diskuterer og diskuterer seg imellom om hva de skal velge. En av dem vil ha juleanretning (kr 338) som består av flere typer sild, lun flækesteg, ris a’la mande. Det diskuteres om julefrokosten er tingen (kr 438) som består av flere typer sild, Rødspette, gravet laks, hønsesalat, lun julemedister, lun flækesteg og ris a’la mande. Dette er en komplett julefrokost på dansk vis. Men herrene klarer ikke bestemme seg for noen av menyene og går heller for enkeltstykker. Det ser ut som om de er fornøyd med akkurat det valget. De bestiller både mat og øl og ber betjeningen til en hver tid komme med snaps. Her skal det ikke støve av glassene.

Slik spiser du en ekte julefrokost.

DSCF7271

Lun flæskesteg med sprø grønnkål, rødkål og syltede agurker. Glemte jeg å nevne hvor sprø svoren var?

DSCF7275

Sprengt oksebryst med hønsesalat.

DSCF7267

Potetmat med sild og kapers.

DSCF7266

Sprøstekt rødspette med remulade.

DSCF7261

Kryddersild med kapers, løk og eggeplomme.

DSCF7248

Pent og ryddig før storinnrykket.

DSCF7250

Julepyntet.

Mine sidekamerater koser seg og skryter hemningsløst av maten til hverandre og til meg. Jeg får vite at Schønnemann har absolutt alt av danske klassikere på menyen – til og med æbleflæsk. Dessuten er rødspettesmørrebrødene frityrstekt og ikke bare pannestekt. Her strides de lærde om hva som er den foretrukne fremgangsmåten. Gutta liker at den er frityrstekt og de liker også at smørrebrødet har hele tre fiskefileter. Snapsemannen kommer og fyller på glassene deres når neste rett kommer, og de får forskjellig innhold i hvert sitt glass. en akevitt til den ene retten og en annen til den andre. «Dette er helt unikt», sier en av guttene.

Jeg må dessverre forlate julefrokosten, hyggen og mine nye venner på nabobordet for å rekke et fly hjem, men aller helst skulle jeg ha blitt sittende med en øl til og en snaps og bare hygge meg, for her inne på Schønnemann er stemningen stigende og folk er blide. Utenfor sludder det. Neste gang drar jeg tilbake med en vennegjeng og nyter julefrokosten til det fulle.

DSCF7277

Takk for denne gang, Schønnemann.

Restaurant Schønnemann
Hauser Plads 16
1127  København K
Telefon: +45 33 12 07 85

Til info: Jeg har vært på tur med Visit Denmark der de har dekket fly og hotell. Dette måltidet er betalt av meg selv.

The post Julefrokost på ærverdige Schønnemann appeared first on Helleskitchen.


Øko, posh eller rocka frokost?

$
0
0

Finnes det noe kjedeligere enn hotellfrokoster? Kan ikke komme på en eneste ting. Det finnes unntak, selvsagt, men den gjennomsnittlige hotellfrokosten på hvilket som helst internasjonalt hotell består av kaldt pålegg i skiver, halvgreit brød og sur kaffe. No thanks!

Derfor er oppfordringen min: Ut i gatene og snus inn atmosfæren fra byen du besøker.

Jeg har tre forslag til deg som er rimelig forskjellig når det gjelder stil. Alle finnes i København. Jeg har valgt ut et økologisk bakeri, en tradisjonell tesalong, og et sted man trygt kan drikke en drink til frokost. Blir du med, eller?

Emmerys

Dette er en kjede av økologiske bakerier som du finner flere steder i København og flere andre byer i Danmark. De selger økologiske varer av deilig kvalitet. Kaffen er selvsagt også økologisk og er nøye plukket ut fra utvalgte plantasjer. De har et fristende utvalg av kaker, brød, sandwicher og konfekt. Jeg besøkte avdelingen som ligger ved Kattesundet (en sidegate opp fra Strøget i området som heter så smukt heter «Pisserænden».

Emmerys. Tebriks med deilig fyll på håndbrygget kaffe.

Emmerys. Tebriks med deilig fyll på håndbrygget kaffe.

Conditori La Glace

Dette er et ærverdig konditori der betjeningen går kledd med forklær og hvite bluser. Stedet er fra 1870 og er dermed Danmarks eldste konditori. Her får du bl.a kanner med te, kaffe, småkaker, kakestykker og teboller. Det er det perfekte sted for en pust i bakken og en litt finere frokost. Kjøp med deg konfekt eller småkaker. Egentlig unødvendig å si, for du kommer til å gjøre det uansett. Årets juleutstilling er forresten til å dø for. Så tar du ikke turen inn i selve konditoriet, oppfordrer jeg deg i alle fall til å se på vindusutstillingen.

Te og teboller med smør.

Te og teboller med smør.

Klikk for å vise bildefremvisning.

Musling

Dette er en restaurant som har åpent fom frokost til sent på kveld. Det er et ganske nytt sted, og jeg falt for fristelsen til å besøke stedet da jeg så at de hadde østers og Bloody Mary på frokostmenyen deres. Og for noen østers! De serveres grillet med sitron, lake av eple og asie (dansk grønnsak som syltes) og en olje av sjøtang. Du kan kjøpe en østers til kr 30 eller tre for kr 75. Bloody Maryen deres (kr 95) smakte helt fantastisk og skilte seg ut fra klassisk Bloody Mary med et shot dillakevitt plassert i et muslingskall.  Alt er vakkert presentert og regningen kommer i en metallboks En slik man får tunfisk på) med en liten sprettball inn i (som en perle) med restaurantens egen logo på.

Bloody Mary til frokost i London? Klikk her for tips.

Østers og Bloody Mary er frokost for viderekommende.

Østers og Bloody Mary er frokost for viderekommende.

Flott interiør hos Musling.

Flott interiør hos Musling.

DSCF7140

Og rett over gaten ligger Torvehallerne.

Tangle i den ene beholderen og eple- og asielake i den andre. Perfekt tilbehør til østers.

Tangle i den ene beholderen og eple- og asielake i den andre. Perfekt tilbehør til østers.

Sjekk ut den lille detaljen med muslingskallet på toppen av drinken. Den inneholder dillakevitt.

Sjekk ut den lille detaljen med muslingskallet på toppen av drinken. Den inneholder dillakevitt.

 

Østers til frokost. åh, ja da.

Østers til frokost. åh, ja da.

Check please!

Check please!

Til info: Jeg har vært på tur med Visit Denmark. Alle måltidene i denne saken er betalt av meg selv.

The post Øko, posh eller rocka frokost? appeared first on Helleskitchen.

Mine brente mandler

$
0
0

Går du langs Strøget i København i disse førjulstider, kan du ikke unnvære å lukte deilige brente mandler. De lages på gaten og smaker fantastisk. Det er jo superenkelt å lage brente mandler selv. Jeg har alledere spist opp halvparten av de jeg lagde i går, så her må det nok lages en porsjon til før jul. Krydder er jeg glad i, så jeg har tilsatt både malt ingefær, kanel og malt kardemomme i mine, og det gir dem en ekstra god julesmak.

L1180979

Slik lager du mine julete brente kryddermandler:

1/2 kg mandler. Vask dem i litt lunket vann, la dem så tørke litt på papir.

Varm en panne. Hell på 1,5 dl sukker og 1 dl vann. La dette koke opp. Tilsett så 1 ts kanel, 1 ts kardemomme og 1 ts ingefær. Tilsett mandlene og la dette koke og syde i pannen. Senk temperaturen til medium. Rør i pannen med en sleiv slik at mandlene skifter passering i pannen. Når du ser at sukkeret blir mellombrunt og boblene blir større og større, må du følge litt ekstra med. Er karamellen begynt å bli klissete? Ja, da tar du pannen av platen og sprer mandlene utover et bakepapir. La dette kjøles ned. Brekk så mandlene fra hverandre og oppbevar dem i en lufttett boks når de er helt avkjølt. Nå kan du smake og kose deg med dem.

Et fint gavetips er å legge brente mandler i cellofanposer og binde en fin sløyfe rundt. Er ikke det en god julegave, så vet ikke jeg!

L1180991

Selgere på Strøget i København.

Selgere på Strøget i København.

The post Mine brente mandler appeared first on Helleskitchen.

Litt om grilling og litt om røyking

$
0
0

Det har gått noen år siden jeg var med i grillprogrammet «Norges Grillmester» på TV2. Det startet som en god idé og det var gøy å være med på, men programmets form var ganske så håpløs i ferdig klippet versjon. Mye løping og lite matfilming.

Men i tiden før lærte jeg å grille og har kost meg med det i tiden etter. Utfordringen er dog stor når man bor i 4. etg uten heis og har en veranda på 2 kvm. Det ender enten med at jeg griller i peisen, tar fram kullgrillen min eller den store smokeren jeg arvet etter svigerfar. Da griller jeg i bakgården til naboenes fortvilelse. Det er ikke slik man gjør på Frogner, skjønner du. Røyken kan jo komme til å sjenere noen høyt oppe i etasjene, må vite.

Men jeg gjør det allikevel. I tiden før TV-innspillingen varslet jeg styret i gården og sa at jeg måtte øve hver dag og at man bare måtte finne seg i at jeg sto og grillet i bakgården. Ingen bruker den allikevel. Men den er fin å se på da.

Weber Grill Academy i København.

Weber Grill Academy i København.

Jeg elsker å grille og da jeg fikk en invitasjon fra Haugen-gruppen om å være med til København og besøke Webers Grill Academy, var det ikke nei i min munn. Dette er et helt fantastisk sted. Det går også under navnet Grilleriet og fungerer som kurssted, restaurant, festlokale, bar og utstillingslokale. Det drives av Weber og ligger vegg-i-vegg med den norske ambassaden i København.

En grill for alle.

Det finnes en grill for alle.

Weber Grill Academy i København.

Weber Grill Academy i København.

Det er gøy å grille, men det er ikke noe alle kan. Utstyret har folk som oftest styring på, men ferdighetene er det verre med. Mange har ikke kunnskap om temperatur, teknikk eller råvarer. Og det er mulig jeg tråkker godt ut i det nå, men det er ofte menn som sliter her. Pølser legges på grillen på samme tid som store kjøttstykker. Kyllingfiletene tørker ut som triste sponplater. Hadde man satt seg litt inn i det å grille fremfor å måtte ha alt av utstyr, hadde kvaliteten og resultatet blitt mye bedre.

En av Webers nyheter i år: En ny grillbrikett som er 100% naturlig, garantert grilleklar etter 20 minutter og lover en holdbarhet på min. 3 timer.

En av Webers nyheter i år: En ny grillbrikett som er 100% naturlig, garantert grilleklar etter 20 minutter og lover en grilltid på min. 3 timer.

Skal man grille ordentlig må man vite enkelte ting: Enkelt fortalt er man avhengig av å ha en kald sone (for indirekte grilling) og en varm sone (for direkte grilling). Direkte grilling funker for hurtig grilling der du skal ha en karamellisert stekeflate, mens indirekte grilling utføres på kjøttstykker som trenger tid eller som et sted for ettersteking.

Matvarer kan fort brennes hvis de ligger på direkte varme, så her må man være tilstede, og ikke stå å sludre med gutta, drikke øl og spise ventepølse samtidig.

DSCF9864

En god entrecôte trenger en kjapp tur innom flammene før den legges på indirekte. Det samme gjør en indrefilet av okse eller svin. Men tynne skiver av kjøtt trenger bare et slikk av ild, og kan grilles over sterk varme uten problemer. Makes sense? Og så må man ta hensyn til fettprosenten i kjøttstykkene. Matvarer uten fett (kyllingbryst og svinefileter) tørker fort ut og må grilles forsiktig.

Temperaturkontroll er altså vesentlig i grilling og det er en av forskjellene fra å lage mat over ild kontra komfyr og ovn på kjøkkenet.

Dry aged tomahawk – kjøttstykket du kjæler med. Sterk varme for å få en flott karamelisert hinne, så indirekte varme. Kjøttet skal være bortimot rått i midten. Liker du ikke det, får du finne deg et annet kjøttstykke.

Dry aged tomahawk – kjøttstykket du kjæler med. Sterk varme for å få en flott karamelisert hinne, så indirekte varme. Kjøttet skal være bortimot rått i midten. Liker du ikke det, får du finne deg et annet kjøttstykke å grille. Dette steker du ikke «well done».

Marinader og rubs er også viktig å kunne vite når man skal bruke. Marinader bør brukes slik de er ment: Marinere kjøtt, fisk eller grønnsaker over tid (gjerne natten over), så skal de tørkes av før råvaren grilles. Hiver du et stykke kjøtt med marinade på grillen vil det brennes pga sukkeret i marinaden. Du pensler heller marinade mot slutten av grilltiden. Rubs klappes inn i kjøttets overflate før grillingen (ikke i timesvis før, fordi krydderne trekker ut væske fra kjøttet og tørker det ut).

Ganske så kult glassvindu hos Weber Grill Academy i København. De har til og med en diskokule i taket som er en kullgrill. Tapeten på veggene er illustrert med små smokere. Gjennomført.

Ganske så kult glassvindu hos Weber Grill Academy i København. De har til og med en diskokule i taket som er en kullgrill. Tapeten på veggene er illustrert med små smokere. Gjennomført.

Det blir mer og mer trendy å grille med kull. Dette er urmåten å lage mat på og etter min mening slår det gassgrillen langt ned i Crocs-sandalene. (må ikke grille med Crocs, forresten. Ikke bare er de stygge som satan selv, men de smelter hvis det spruter grillkull på dem, hilsen en som har grillet hull i Chanel-skoene sine).

Lennox Hastie.

Lennox Hastie.

Etter et besøk på restaurant FIREDOOR i Sydney fikk jeg igjen dette elsk-forholdet til grill, flammer og smaken av kvalitetskjøtt som har fått en solid dose kjærlighet. Kjøkkensjef Lennox Hastie har jobbet fem år hos Victor Arguinzoniz ved Michelin-restauranten Asador Etxebarri i Baskerland (13. beste restauranten i verden ifølge St. Pellegrino-listen) der alt grilles – grønnsaker, dessert, kjøtt og fisk.

Lennox styrer grillen.

Lennox styrer grillen.

Lennoxs restaurant i Sydney er ikke noe dårligere. Alt grilles nøysomt og grillsystemet består av en stor ovn der trekubber brennes ned og kullet overføres til grillsonene der grillristene føres opp og ned manuelt med en sveiv. Slik lager han sine indirekte og direkte soner. Det er en fryd å se på og jeg anbefaler deg å oppsøke denne restauranten hvis du skal til Sydney.

Lennox kan sakene sine.

Lennox kan sakene sine.

Grillet salat på Firedoor.

Grillet salat på Firedoor.

Men det jeg egenlig vil skrive om i dag er hvordan man bruker en smoker. Det er også et «leketøy» en del menn kjøper seg for å lage pulled pork og brisket, men som de ikke aner hvordan de skal bruke. Det er jo ikke så rart, for manualer skal man jo ikke lese, for «man kan jo best selv».

Det er supergøy å røyke mat. Og jeg har brukt min røykeboks med stort hell mange ganger. Men den funker bare til mindre matvarer.

Weber har kommet med to nye modeller av sin Smokey Mountain Cooker. De kommer nå i 37 og 47 cm, noe som gjør at man faktisk kan grille på verandaen sin uten å måtte gå ned i bakgården. Her kan du slowgrille kylling, fisk, store kjøttstykker til pulled pork, brisket og andre herlige ting (poteter og ost) i timesvis uten å måtte passe på.

Røyk kylling i smoker.

Oppskrift på Pulled pork

Pulled Pork slider. Fremdeles fryktelig godt og fremdeles populært så det holder.

Pulled Pork slider. Fremdeles fryktelig godt og fremdeles populært så det holder.

For å få den korrekte fremgangmåten på hvordan du bruker en smoker, tok jeg kontakt med grillentusiast og Brand Manager for Weber i Norge, Siv Elise Friestad.
Her kommer hennes Step-by-Step til perfekt low and slow grilling:

1. Fyll opp kullristen i bunn med utente briketter. Legg disse gjerne rundt kanten inntil ringen som ligger oppå kullristen. Tilsett røketre etter ønske. (velg riktig røyketre til riktig matvare. Spør i butikken hvilket du skal velge eller se her for oversikt. Kommentar HellesKitchen)

Mengden briketter avhenger av hvor lenge du vil at smokeren skal holde varmen. (Brikettene som Weber nå har kommet med lover en brennetid på min. 3 timer og er klare til bruk allerede 20 minutter etter tenning. Dessuten er de 100% naturlige. Kommentar HellesKitchen).

Briketter i bunnen.

Ring of Fire. Briketter i bunnen.

2. Fyr opp en grillstarter med briketter, og tenn opp.

Mengden her avhenger også av hvor lenge du vil at den skal brenne. Det jeg pleier å bruke som en liten tommelfingerregel til en 47 cm smoker er: 1 full grillstarter utente briketter i bunn, 1/2 grillstarter-tente briketter på topp. Da holder den i 6 +++ timer.

3.  Tilsett de tente brikettene i midten av kullristen, oppå de utente brikettene.

4. Sett på midtdelen av smokeren og fyll opp vannkaret. Her pleier jeg å bruke appelsinjuice for god smak spesielt til svinekjøtt. (eplejuice er også veldig godt. Kommentar HellesKitchen)

DSCF9957

Vann i vannbadet. Ild nederst. Kylling på toppen og så en rist med svineskulderen. Du kan smoke/grille flere ting samtidig i en smoker, men husk at hver råvare har forskjellig steketid.

5. Sett på ristene og til slutt lokket.

6. La temperaturen stige opp til SMOKE , 100-120 grader. La ventilene i bunnen være lukket, mens toppventilen er åpen.

Du kan "mate" smokeren med røkflis eller -kubber under grillingen.

Du kan «mate» smokeren med røkflis eller -kubber gjennom denne luken på siden under grillingen.

7. Legg på kjøttet og så er du klar til Low and slow cooking!

Kommentar fra HellesKitchen: En svineskulder eller nakke er perfekt å bruke til pulled pork. Rub den godt og legg den på risten. Et slikt kjøttstykke trenger 10 til 12 timer i smokeren, så grillbriketter må tilsettes under hele prosessen. En viktig ting når du griller på denne måter er at du ikke må løfte lokket eller åpne smokeren i tide og utide. Da får du en ujevn temperatur som vil påvirke resultatet ditt. La smokeren få gjøre jobben sin, så kan du drikke øl eller vaske huset imens.

Kylling er fantastisk å putte i smokeren.

Kylling er fantastisk å putte i smokeren.

Webers nye, lille smoker.

Webers nye, lille smoker.

Ok. En til da.

Ok. En til da.

Til informasjon: Jeg har vært på pressetur med Haugen-gruppen der alle utgifter er dekket av dem. Vi har ikke noe kommersielt samarbeid.

The post Litt om grilling og litt om røyking appeared first on Helleskitchen.

Rabarbrasorbet inspirert av Skarø

$
0
0

Is hører årstiden til. Det samme gjør rabarbra. Jeg elsker rabarbra, men må være forsiktig.

Jeg må varmebehandle denne frukten for å kunne fordøye den. Ellers får jeg mageknip. Men det er jo ingen sak, for det er da den virkelig gode smaken kommer frem.

Hjemmelaget rabarbrasorbet.

Hjemmelaget rabarbrasorbet.

Jeg har laget rabarbrasorbet, og foranledningen til det var et besøk hos Skarø is som ligger på Skarø. Dette er en øy med 27 fastboende og som du når ved å ta ferge en halv time fra Svendborg på Fyn i Danmark. Det er et paradis av en øy!

DSCF0306

Britta og Martin

DSCF0308

Hovedgata på Skarø.

På denne lille øya driver ekteparet Britta og Martin isfabrikken Skarø is. Jeg smaker på hele 13 smaker (de har 20 forskjellige smaker i sitt gourmetsortement), og det er den fantastiske rabarbraisen laget med vanilje som jeg spesielt forelsker meg i. De lager også en «Singapore Sling-sorbet spesielt for Singapore Airlines. Inne i isfabrikken lager de dessuten is for restaurant Geranium i København etter Rasmus Kofoeds oppskrift.

Singapore Sling.

Singapore Sling.

Men dette er ikke bare en hvilken som helst isbutikk. Martin er ekspert på plantestoffer og har derfor forsket på hvilken effekt bjørkesaft og sukkertang kan ha på pasienter som skal restitueres etter opperasjoner og lengere tids sykdom. Resultatene har vært imponerende. Alle iskremene de lager inneholder bjørkesaft og sukkertang. Sukkertangen virker som en smaksforsterker.

DSCF0278

Gourmetiskrem fra en knøttliten øy.

Fergen fra Svendborg er klar til å ta oss med tilbake til fastlandet.

Fergen fra Svendborg er klar til å ta oss med tilbake til fastlandet.

Vel hjemme i Oslo måtte jeg prøve å gjennskape den deilige smaken av rabarbrais. Det ble en skikkelig deilig sommeris om jeg må si det selv.

Har du lyst å lage den hjemme? Da gjør du slik:

Rabarbrasorbet laget på bakte rabarbra og vanilje

  • 5 dl sukkerlake
  • 2 dl lettmelk
  • 3 store rabarbrastilker kuttet i småbiter
  • 1/2 stang vanilje
  • saften av 1 1/2 sitron

Kok opp sukkerlaken: 60% vann, 40% sukker kokes opp og avkjøles.

Skjær 4 cm skiver av rabarbra og strø sukker over. Bak i ovnen på 220 grader i 12 minutter. Mos lett med gaffel.

Bland sukkerlake, sitronsaft og melk. Bland inn rabarbra. Sett igang ismaskinen, hvis du har det og kjør til du har en grøtete is. Hell over i beholder og frys. Har du ikke ismaskin kan du helle alt over i en beholder og sette den i fryseren. Du må da røre i blandingen etter 3 timer, og igjen etter 3 timer.

Rabarbra klar for ovnen.

Rabarbra klar for ovnen.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Denmark. Alle utgifter på turen er dekket av dem.

The post Rabarbrasorbet inspirert av Skarø appeared first on Helleskitchen.

Pasfall – et eventyrlig måltid i Odense

$
0
0

Odense, byen vi først og fremst forbinder med H.C. Andersen. Jeg har vært på tur til fantastiske Fyn og siste stopp før hjemreisen var Odense og restaurant Pasfall.

Snacks. Rygeostkrem, fleskesvær og krydrede nøtter.

Snacks. Rygeostkrem, fleskesvor og krydrede nøtter.

Jeg synes – og her banner jeg nok litt i kirken, at den nynordiske maten har blitt ørlite grann kjedelig. Den kan være tam i smaken, inneholde for mye syrnede ingredienser, mangle salt og generelt være litt for slapp i smaken. Noen kokker er litt for glad i å la retten se fin ut, ha flest mulig rare vekster og urter på tallerkenen uten at de samler retten eller gir den en ekstra dimensjon. Noen klarer å lage gode tolkninger, for guds skyld. Men det er mange som ligger i skiktet «godt, men kommer jeg til å huske dette i morgen?»

Pasfall.

Pasfall.

Pasfall er annerledes. Her er det smak. Vi er stadig på lokale danske råvarer i sesong, men det smaker da av noe annet enn musslingkraft med persilleolje – en stor gjenganger på de danske nynordiske restaurantene i midtskiktet.

Thomas Pasfall.

Thomas Pasfall og en halv badeand.

Kjøkkensjef Thomas Pasfall har en forkjærlighet for ender. I det lyse lokalet kan du se referanser til ender i form av store bilder med neonfargede badeender. Det er badeender på inngangsdøren og det er andekunst i restauranten. – Ender er pene og velsmakende dyr som har fulgt meg helt fra jeg ble utdannet kokk. Jeg er ivrig jeger og liker da spesielt å jakte and, sier Thomas Pasfall. Og da kommer det ikke som en overraskelse at vi får servert to anderetter i en meny på tilsammen 8 retter. For en lunsj!

DSCF0905

Maltbrød med durumhvete i pose og brunet smør.

DSCF0914

Storebælts-torsk (kaldposjert) med eggekrem og kaviar.

DSCF0936

Min absolutte favoritt. Den smaker helt eventyrlig, og det er vel lov å si i H.C. Andersens by:) Wonton med sjøkreps servert med spicy mayo, røkt potet (wonton-skallene), rød pepper, eple og sjøkrepsbisque. (fint med den mobilen som ødelegger bildet, ikke sant?)

DSCF0949

Så naken, så fin. Et sikkert vårtegn er den første aspargesen. Asparges med brødkrummer, ramsløk og brunet smør.

Slik lager du Pascals deilige aspargesrett:

  • Hvite asparges skrelles og kokes i lettsaltet vann i 3-4 minutter.
  • Aspargesene marineres med lettsaltet vinaigrette (1 ts dijonsennep, en klype flaksalt, 1 ss sitronsaft, 4 ss god extra virgin olivenolje) og serveres med ramsløksmajones (Lag majones selv), brunet smør (lag brunet smør selv) & brødchipskrummer (legg loff på et bakebrett og stek til det er tørt. Smuldre smulene).
DSCF0920

Thomas Pasfall på kjøkkenet.

DSCF0956

Andelever med rabarbra, sorbet, kirsebær, maltsnø og smørkjeks. Denne retten kunne gått som dessert. Den er herlig rik på smak og i konsistens og løftes opp av forskjellige tekstureer av rabarbra. «A clever dish» som dommerene i Masterchef Australia ville ha sagt.

DSCF0969

Andeconfit som er presset og så stekt. Morkler og syltede sjampinjonger i en herlig, rik saus.

DSCF0975

Rillette av glad gris fra Fyn med bakte rødbeter, sprø rugbrødchips, sennepsdressing og sprø fleskesvor. Lykke i hver en bit.

DSCF0932

Thomas Pasfall og sommelier og kjøkkensjef Kenneth Rimmer Sørensen.

DSCF0980

Fynsk rygeost-salat med pepperrot, reddiker, agurk og karse. Rygeost er en spesialitet fra Fyn og den smaker som en mild og kremete, røkt ost. Den er helt nydelig, synes jeg. Andre synes den blir litt krevende.

DSCF0984

Vanilje-skum (som smelter i munnen) med appelsinfromage, krokan og sprø kjeks.

DSCF0960

En lekker vin til kjøttrettene.

DSCF0925

Pasfall i Odense.

Vinkjelleren...

Vinkjelleren…

Til info: Jeg har vært på pressetur til Fyn i regi av Visit Denmark. Alle utgifter i anledning turen er dekket av dem.

The post Pasfall – et eventyrlig måltid i Odense appeared first on Helleskitchen.

Gode adresser i Odense

$
0
0

En dag i Odense ble ikke nok for meg. Neste gang skal jeg bli minst to dager. Hvorfor? Fordi denne lille perlene av en by har så mange hyggelige spisesteder å by på.

Det tar 1,5 time å ta toget fra København til Odense. Det er jo ingenting. Det er Oslo-Halden, liksom. Det er derfor fullt mulig å kombinere store København med den mindre og mer intime Odense.

DSCF0818

«Life attacks you» av John Kørner.

Når jeg går rundt i byen med min guide Anita fra Visit Fyn slår det meg hvor rent, pent og ordentlig det er i Odense. Greit nok er byen en liten byggeplass nå fordi de er igang med å fjerne motorveien som tidligere delte byen i to for å gjøre byen mer samlet, med jeg tror det er fordi byen har oaser. Lunger du kan puste i. Det er små plasser der det er masse kaféer og restauranter. Steder som innbyr til ro og kos. Amfipladsen er en av de hyggeligste plassene. Her ligger det flotte museet Brandts, som for tiden har et par spennende utstilinger «The Dream of Flying» om fly og «Life attacks you» av John Kørner. Den siste er en litt guffen utstilling der du som obervatør blir den observerte ved at du ser kunsten mens du går inne i et bur laget som en labyrint.

"The Dream of Flying"

«The Dream of Flying»

På Amfipladsen ligger den gamle tekstilfabrikken som nå er museet.  Café biografen  er en fantastisk velutstyrt bar og café med mat og vin. Selve kinosalen viser små filmer med et stort hjerte, slik de selv omtaler utvalget. I Oslo-sammenheng vil nok dette sammenliknes med en filmklubb. Et herlig sted.

Kunst på plassen. Studentenes sted. Café Biografen. Café Biografen. Veggkunst.

Rett over plassen ligger Studenterhus, som naturlig nok er et utested for studenter.

Inn Brandts Passage ligger mange hyggelige steder. Pasfall er restauranten du bare må spise på. Les om mitt besøk her. Ved siden av ligger det lille nyåpnede konditoriet Kagedåsen der alt lages fra bunnen av og du kan drømme deg tilbake til barndommen. Servisene er vintage og kakene ser fristende ut. Vegg-i-vegg ligger kjøkkenbutikken Sommers Køkkenunivers. Det du ikke finner her er ikke verdt å prøve å finne. Pernille Sommer har alt! Etter en karriere som servitør på den kjente Falsled Kro og som kokebokforfatter og matstylist startet hun denne fantastiske butikken med kjøkkenutstyr og godsaker på boks og glass. En tur innom her er obligatorisk!

Pasfall Kagedåsen. Kagedåsen. Sommers køkkenunivers. Sommers køkkenunivers. Sommers køkkenunivers. Sommers køkkenunivers.

Soup Stone i Store Gråbrødrestræde  er et tøft sted som skiller seg veldig ut fra resten av det noe franskeinspirerte Odense. Stephen Dean Paul driver stedet som tilbyr sunne, fristende supper som Pho, ertesuppe med svineknoke, potet- og purresuppe, men også curry, sandwicher og grøt. Jeg smaker selvsagt min favorittsuppe med nudler, pho og den er en herlig, frisk, skandinavisk tolkning av den vietnamesiske frokostretten.

Soup Stone

Soup Stone

Pho – kanskje kommer jeg til Oslo og starter en filial av Soup Stone, sier Stephen Dean Paul. Koselig inne hos Soup Stone Soup Stone

Inn Vintapperstræde ligger Olivia Brasserie. Stedet er en institusjon som serverer fantastiske paier og kaker. De serverer også smørrebrød og andre retter. Selv ville jeg ha smakt en av de mange fristende paier.

Christian Firtal er stedet med eget øltapperi.

Fristende kaker på Olivia. Olivia Olivia DSCF0748

Brød – Danish Bread Studio I Kongensgade er et nyåpnet og moderne konditori. De selger og serverer fantastiske nybakte brød og kaker. Danskene har jo en greie med wienerbrød og kaker. Her vil alle dine våte drømmer bli til virkelighet. Selv måtte jeg styre min indre demon da jeg så de fristende «hindbærhjertene» (bringebærhjerter).

Hindbærhjerter på BRØD.

Hindbærhjerter på BRØD.

Et hindbærhjerte, takk! Nytt konditori i Odense.

No 61 i Kongensgade er restauranten som gjør at jeg må tilbake til Odense. Jeg har ikke spist her, men ved å se på menyen og lokalet, er jeg bombesikker på at dette stedet vil bli min lille hule i denne kule byen. Små rustikke bord, vinflasker overalt… En drøm av et lokale. Martin Pilsmarks sted ble kåret til Danmarks beste bistro etter første år. Kokeboken deres “61 licks” ble kåret til verdens beste kokebok i 2014. Neste gang… Da spiser jeg her.

Neste gang!

Neste gang!

Mmoks i Kongensgade er også et sted å se opp for. Kule cocktails og spennende retter laget av unge, lovende kokker.

Goma Mmoks flotte fliser i Odense.

Videre nedover Kongensgade finner du Goma. De serverer japansk mat “Kaiseki Style”. Det er små retter som du kan bestille så mange du vil av. Det kommer an på apetitten og selskapet. Spennende cocktails har de også på menyen og over 40 forskjellige ginmerker. Say no more! Ifølge min fynske guide, Anita er dette stedet hun går når hun virkelig skal flotte seg. Kvaliteten er visstnok ut av en annen verden.

Når du går i denne delen av Kongensgade må du legge merke til de fantastiske fiskebensmønstrede flisene som dekker gaten. De er laget spesielt for Odense og er så flotte, så flotte.

På Sortebrødre torv er det marked hver onsdag og fredag (mai-oktober). Her kan du kjøpe danske og utenlandske matvarer rett fra gård. Første lørdag i måneden er det også et stort loppemarked her.

Rabarbra på torget Danske råvarer. DSCF0662 Røkt sild. Så dansk. Så godt. Ferske egg. Ostedamen. Sesongens aller første jordbær.
Odense

Kontraster i Odense

Studiestuen i Nedergade 12 er stedet for billig mat og drikke. Du finner byens studenter her og det er et flott samlingssted for studenter som kommer langveisfra og trenger et miljø av mennesker i samme situasjon. E Retro ved siden av selger flotte vintageting.

Studiestuen. E Retro Recordpucher En gammeldags isvaffel. Dansk lykkepille.

Nelle’s på hjørnet har vin, øl, kaffe og kvalitetste fra Perch’s. De har også en avdeling på Amfipladsen. Dette er superkoselige steder med herlige småretter og deilig brødmat. Rett over gaten ligger Recordpucher – et mekka for vinylfreaks.

Nelle's.

Nelle’s.

Hindbærsnitter Nelle's.

Nykommeren Dalle valle  (som du også finner i København) er et superpopulært sted som serverer lunsjbuffet med overoad av mat. Det er billig, og jeg frykter at de kan ødelegge for seg selv ved å selge maten billig og dermed fire på kvaliteten. Men la oss se.

Dalle Valle.

Dalle Valle.

Dette er byen vi forbinder med H.C. Andersen. Man kan se spor etter han i hele Odense. H.C. Andersen museum skal bygges om etter tegninger fra den anerkjente japanske arkitekten Kengo Kuma. Det vil bestå av runde former og ut fra tegningene ser dette utrolig spennende ut.

H.C. Andersen er ikke bare for barn. This is Odense  arrangere spennede tolkninger, events og fester i dikterens navn. Arrangementer som snakker ungdommens språk.

Under lindetræet. H.C. Andersen Museum.

Under Lindetræet  byr på Eventyrmenyer og koselig dansk mat. Stedet ligger rett bak museet.

Odense Chocoladehus.

Odense Chocoladehus.

Nylagde makroner DSCF0824

Ingen Danmarkstur uten et besøk hos en konfektmaker. Odense Chocoladehus i Nørregade er et must. Her får du nylagde makroner og flødeboller. Ikke langt herfra ligger vidunderlige Gastroteket. Dette er en vinbutikk, delikatessebutikk og restaurant. De selger kvalitetsvarer fra Fyn og Frankrike. Franske Caroline Penhoat er en av medeierene. Hun forteller at deres nye prosjekt vil være å ha unge mennesker inn i kjøkkenet som har vanskeligheter med å tilpasse seg i samfunnet. Dette kan være mennesker med ADHD eller andre diagnoser. Her vil de kunne få en mulighet til å læres opp av profesjonelle kokker og sa muligens og forhåpentligvis gå videre i livet med en følelse av å beherske en jobb.

Gastroteket.

Gastroteket.

Et spesielt og kult motiv inne i restaurantdelen av Gastroteket Gastroteket Caroline Penhoat Gastroteket Vinkunst Gastroteket

Café Fleuri rett rundt hjørnet er en deilig økologisk oase (rett over gaten for den økologiske bakeren). Her kan du nyte en lunsj i den deilige bakhagen eller i de flotte rommene innendørs. De har et imponerende utvalg av godsaker som du kan handle med deg hjem.

Café Fleuri

Café Fleuri

Fristelser i hyllene hos Fleuri Koselig hos Fleuri.
DSCF0725

Café Stk. Gertrud’s.

Café Stk. Gertrud's. Café Stk. Gertrud's. Café Stk. Gertrud's.

Café Skt. Gertrud’s  i Jernbanegade er nok et franskinspirert sted med deilig meny og et herlig lokale. I enden av gaten ligger First Hotel Grand. Her skal jeg definitivt bo neste gang jeg er i byen. De har den herlige retrobaren som er perfekt å henge i.

Baren hod Grand hotel.

Baren hos First hotel Grand .

DSCF0732

Her vil jeg sitte. Baren hos First hotel Grand

Jeg skulle så gjerne ha vært her lenger, men når man er på pressetur strekker ikke tiden helt til. Et sted jeg også gjerne spiser på neste gang er den nynordiske restauranten Restaurant Nordatlanteren. Der serveres det retter laget av råvarer fra Grønland og det skal visstnok være en stor matopplevelse. Neste gang!

Gatekunst i Odense.

Gatekunst i Odense.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Denmark. Alle utgifter under turen er dekket av dem.

The post Gode adresser i Odense appeared first on Helleskitchen.

Øl i mat og mugger

$
0
0

Det virker som om alle i hele verden driver med ølbrygging på privat’n om dagen. Det er utrolig kult og kvaliteten er jo også veldig bra til tider. Jeg fikk et par flasker hjemmebrygget øl av et vennepar i julen som jeg ærlig talt ikke kunne si at ikke kom fra butikk.

Restaurantdelen av bryggeriet.

Restaurantdelen av bryggeriet.

Men jeg har ikke tenkt å fylle opp huset mitt med mer utstyr og store tanker. Godt øl overlater jeg til andre.

Men jeg liker øl veldig godt og jeg synes det er så kult med variasjonen som finnes overalt. Øl med rare smaker, men som passer godt sammen. Forskjellig øl til forskjellige retter og øl i mat. Det er kult!

For et par uker siden besøkte jeg Bryggeri Skovlyst  utenfor København. De lager spennende øl oppkalt etter nordiske dyrenavn.

DSCF0065

Bryggeriansvarlig Daniel Bjørk Christiansen brygger kreative øltyper og vi smaker på «Storken», «Elgen» og «Rådyret».

På skolen fikk den unge ølbryggeren spørsmål om hva han ville bli da han ble stor og visste ikke hva han skulle svare. Så spurte læreren: «Hva liker du?» Da googlet Daniel kjemi + øl + jobb og fikk opp «bryggmester». Utdannelsen ble da på Skandinavisk bryggerhøyskole.

Bryggerimester Daniel

Bryggerimester Daniel Bjørk Christiansen

I kjelleren på Bryggeri Skovlyst (førsteetasjen er restaurant) brygger altså Daniel øl. De startet opp i 2007 og bryggeriet er nå Danmarks fjerde største.

Jeg fikk oppskrift på det eksotiske ølet «Storken» som de som skjønner seg på ølbrygging vil sette pris på. For oss som ikke brygger selv, kan jeg opplyse om at man får Bryggeri Skovlyst i butikken. For meg holder det lenge.

DSCF0096

Malt: Pilsner-malt, karamellmalt og sjokolade-malt.

Bryggeri Skovlyst ligger idyllisk til inne i skogen i nærheten av Værløse. Her kan man sitte å drikke øl eller spise fantastisk lunsj eller middag. Kjøkkenet bruker ingredienser fra ølproduksjonen i flere av rettene. Nedenfor kan du se bilder fra måltidet jeg spiste.

Mange gode øltyper hos Bryggeri

Mange gode øltyper hos Bryggeri Skovlyst. Noen er laget med lindesaft og noen med bringebær.

Slik lager du «Storken»:

Dette er et spennende øl med afrikansk baobab-pulver, grønn madagaskarpepper og sitrusskall. Tanken er at Storken har tatt alle disse gode tingen med seg fra Afrika når den vender tilbake til Europa på våren. Nedenfor får du oppskrift og fremgangsmåte hvis du er spesielt interessert i brygging av øl. Jeg for min del går i butikken og kjøper en flaske.

Screen-Shot-2016-05-12-at-12.41.21

  • Malt kvernes og blandes med 50 °C varmt vann og temperaturen holdes i 10 minutter for at proteinene skal brytes ned.
  • Temperaturen heves til 67 °C og kjøl ned til  minimum 63 °C over en tid på 75 minutter.
  • Temperaturen heves til 78 °C og holdes i 10 minutter.
  • Urten (væsken) siles fra masken (de brukte korn-restene) og masken skylles med 80 °C varmt vann til væsken har en plato (sukkerinnhold) på 12,6 °P.
  • Væsken varmes opp til kokepunktet (100 °C) og kokes i alt en time. Bitterhumlen (Centennial) kokes med i 60 minutter. Aromahumlen (Motueka) kokes med i 5 minutter. Knust pepper, baobab-pulver og sitronskall kokes med i 5 minutter.
  • Truben (rester av humle og utskille proteiner) filtreres fra hvis mulig, ved hjelp af whirlpool eller andet filterudstyr.
  • Urten (væsken) kjøles ned til 20 °C og overføres til gjæringsbeholder med hveteølsgjæren (Fermentis – Safbrew WB-06).
  • Urten gjæres i 5 dager, eller til plato er på 2,2 °P.
  • Ølet kjøles ned til 2 °C hvis mulig for at utskille gjærrester.
  • Ølet lagres i minimum 1 uke.

Og nå over til noe jeg skjønner, nemlig maten på Bryggeri Skovlyst.

DSCF0115

Steinbitrogn med dillkrem, urte, maltvaffel og bakt løk. Øl til: «Rådyret» pilsner.

DSCF0108

Maltbrød med smør og maltsmør

DSCF0135

Urtestekt oksestek med bakte beter, knuste poteter med estragon, grillede vårløk og en maltglace. Øl til: «Ræven». Det er en IPA.

DSCF0158

Desserten er en rabarbrakompott med vaniljeskyr, karamelliserte havregryn og krystallisert mørk sjokolade. Til denne fikk vi servert «Svanen» som er en belgisk blond.

Til info: Jeg var invitert av Haugen-Gruppen på denne turen. Alle utgifter i forbinnelse med turen er dekket av dem. Vi har ingen kommersielle samarbeid.

The post Øl i mat og mugger appeared first on Helleskitchen.


Salat med tindved og røkelaks

$
0
0

Jeg har nettopp kommet hjem fra en deilig reise på Fyn i Danmark. Jeg elsker Danmark, men det er kanskje ikke så rart. Jeg er jo tross alt halvt dansk.

Deltaljer fra Falsled kro.

Deltaljer fra Falsled kro.

Vi kjørte på kryss og tvers på den lille øyen med en fantastisk og meget spesiell buss. Fem personer i en stor buss med egen bar, skinnseter, peis på tv’n og piano. Du kan tro folk sperret øynene opp når i ankom i Cubus’n.

Og det er ikke akkurat denne typen kjøretur man ankommer ærverdige Falsled kro i. Bilparken utenfor vitner om pengesterke gjester. Men jo da. Vi gjorde det.

DSCF0541

Hotell og restaurant Falsled kro på Fyn.

Falsled kro er et av de stedene jeg lenge har drømt om å komme til. Danmarks krokultur er noe vi egentlig ikke har i Norge, sett bort i fra Engø gård i Vestfold og noen til.

DSCF0529

Stedet ligger idyllisk til i Falsled, på sør-vestkysten av Fyn.

Koselige Falsled kro. Før i peisen hører med selv om solen skinner ute.

Koselige Falsled kro. Før i peisen hører med selv om solen skinner ute.

Per Hallundbæk har vært med til å bygge opp Engø gård i Norge, men etter ti år dro han til Falsled og er i dag kjøkkensjef der. Per er ikke tilstede da vi besøkte Falsled kro, men hans assisterende kjøkkensjef, Kasper Hasse tar oss vel i mot og viser oss rundt på det fantastiske stedet, som ikke bare er restaurant men et luksushotell i Relais & Chateaux-familien.

Falsled kro på Fyn.

Falsled kro på Fyn.

Kasper Hasse.

Kasper Hasse.

Noen av rommene på hotellet ligger i disse flotte bygningene på andre siden av veien.

Noen av rommene på hotellet ligger i disse flotte bygningene.

Alle rommene er individuelle og noen ligger i selve hovedbygningen, mens andre rom ligger i Ryttergården og Sognegården rett over veien. Bygningene ligger idyllisk til blant trær som i sesong bærer epler, pærer og kvede. Det gjør også Falsled kros kjøkkenhage. De plukker grønnsakene i den størrelsen de ønsker. Noe syltes også til senere bruk.

DSCF0543

Detaljer fra Falsled kro.

DSCF0497

Lunsj på Falsled kro.

Røkeovnen i enden av tomten.

Røkeovnen i enden av haven.

I enden av den store hagen ned mot havnen ligger kroens røkeri. Der røkes laks over bøkeflis i 36 timer på 10-12 grader. Det er akkurat en slik laks vi får servert til lunsj denne dagen.

Laksesalaten fra Falsled kro.

Laksesalaten fra Falsled kro.

 

 

Inne i den koselige kroen får vi servert den hjemmerøkte laksen i en deilig salat med havornmarmelade (tindved på norsk), salat, creme fraiche, rugbrødsmuler og skogsurter. Denne kan du superlett lage selv med kvalitetslaks som du kjøper hos fiskebutikken din. Tindveden gjorde det hele for meg. Den søt-syrlige bærmarmeladen blandet med den kremete creme fraichen sto perfekt til den fete, lettrøkte laksen og den friske salaten.

DSCF0485

Prøv å lage salaten hjemme ved å sprøyte små partier av creme fraiche og tindved på tallerkenen. Så legger du på blandet salat og rister smuler av rugbrød i ovnen som du drysser over.

DSCF0473

Signaturbrødene er laget med malt, honning og kakao. De smaker himmelsk!

Signaturbrødene er laget med malt, honning og kakao. De smaker himmelsk!

DSCF0490Lakseskivene danderer du pent på toppen. Jeg kan love deg en deilig og spennende sommersalat.

DSCF0472

Det perfekte sted for å innta en bedre lunsj.

Det perfekte sted for å innta en bedre lunsj.

 

 

 

 

Ingen kro uten bar.

Ingen kro uten bar.

Hvor får man tak i tindvedmarmelade? Hos Anne Karin på Bondens Marked. Hun selger, foruten fantastiske andegg, marmelade laget på tindved.

Norsk tindved-marmelade.

Norsk tindved-marmelade.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket.

The post Salat med tindved og røkelaks appeared first on Helleskitchen.

Fynsk marmelade med appelsin og gulrot

$
0
0

Frokostene man får servert på hoteller i Danmark er gjerne en drøm. Jeg elske ferske rundstykker og rugbrød med skarp ost og et godt syltetøy til. Og får jeg et ekstra godt syltetøy, ja da spør jeg om oppskriften. Det skjedde da jeg var på Bornholm i fjor og det skjedde da jeg nylig var på Fyn.

Stella Maris.

Stella Maris.

Sitronmarmelade fra Bornholm. Oppskrift får du her.

Jeg bodde på to deilige hoteller på dette oppholdet på Fyn. Eksklusive Stella Maris i utkanten av Svendborg og Hotel Hesselet i Nyborg. Stella Maris er et lekkert badehotell med utsikt utover vannet. Her faller man til ro etter et glass champagne og et godt måltid i restauranten. Det kan jeg bare fortelle deg.

Hotellfrokost på Stella Maris i Svendborg.

Hotellfrokost på Stella Maris i Svendborg.

Det jeg likte spesielt godt med frokosten på dette hotellet var de små, søte pannene med speilegg og sprøtt bacon. Hvor får man tak i slike fine panner? Jeg vil ha! Stella Maris er et badehotell med sjarm og stil. Det er lyst innredet og man føler virkelig at skuldrene faller ned de de skal være.

Klikk på bildene for å få dem i større format:

Rabarbra -dessert Egg og bacon til frokost. Landkylling med hestebønner, raviolimed konfitert kyllinglår, morkler, sherrysaus og neper. Lekker steinbitrogn Nybakte kuvertbrød DSCF0331 Champagne i solen. DSCF0317 Koselig interiør på Stella Maris Spisesalen DSCF0312
Spisesalen på Stella Maris.

Spisesalen på Stella Maris.

Hotellfrokost på Hotel Hesselet i Nyborg.

Hotellfrokost på Hotel Hesselet i Nyborg.

På Hotel Hesselet i Nyborg bor man også ved havet. Nærmere bestemt rett ut til Storebælt og man kan se broen i det fjerne. Hotellet har en annen stil enn Stella Maris og et et gjennomført hotell i rød murstein og stram dansk design som grenser over i vintage. Jeg liker det svært godt og det er historisk sus i veggene. Dessuten bodde jeg på rom med havutsikt, og det er aldri feil! Maten her er deilig dansk og frokostene byr på ekte og eksklusiv te (ikke pose) i japanske støpejernskanner og ikke minst det hjemmelagde marmelade jeg måtte be om oppskriften på. Det er et appelsin- og gulrotmarmelade som jeg forelsket meg i.

Røkt laks, rogn, argurk, rygeost, brødkrutonger og persilleolje.

Røkt laks, rogn, argurk, rygeost, brødkrutonger og persilleolje.

Frokostdetaljer fra Hotel Hesselet. DSCF0634 Storebæltsbroen i det fjerne. Sand og vann. Mandelkake, pasjonskrem, pikekyss, trifle med bringebær. Kalv på to måter og  nypoteter. Torsk og kaperssmør. Nøtter, stangselleri og blomkålspuré. Røkt laks, rogn, argurk, rygeost, brødkrutonger og persilleolje. DSCF0606
Hotell Hesselet. Champagne og snacks før maten.

Hotell Hesselet. Champagne og snacks før maten.

DSCF1214

Oppskriften som kommer her er justert til i mindre mengder enn den jeg fikk oppgitt. En oppskrift til et storkjøkken er gjerne en smule større enn det man har bruk for. Min oppskrift gir ca 6 vanlige marmeladeglass.

Appelsin- og gulrotmarmelade. Yum!

Appelsin- og gulrotmarmelade. Yum!

Hotel Hesselets appelsinmarmelade med gulrot

  • 5 stk appelsiner, delt i to
  • 2 store gulrøtter, revet
  • 3 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 1/2 vaniljestang, delt på langs
  • 3 stjerneanis
  • 5 g pektin
  • 30 g sukker
  1. Press saften av appelsinene og ha det over i en gryte.
  2. Appelsinskallene skal kokes opp i kaldt vann fem ganger. Dvs at du skal koke opp en gryte med vann sammen med appelsinskallene og la dette koke 5 minutter, så helle av vannet, fylle på nytt vann og koke opp og la koke 5 minutter. Dette gjør du fem ganger eller helt til skallene er møre og du uten problemer kan fjerne innmaten og deler av den hvite kanten.
  3. Skjær skallene i små terninger.
  4. Kok opp vann og sukker. Tilsett vaniljestang og stjerneanis. Tilsett revet gulrot. Når gulroten er mør tilsetter du appelsinterningene,
  5. Kok opp appelsinsaften og sukker og tilsett pektin.
  6. Bland så appelsinsaften med marmeladen. Smak til med sitronsaft, og som kokken på Hotel Hesselet sier, spiritus (sprit). Ja, det lar jeg være opp til deg.

DSCF1224

Til info: Jeg har vært på pressetur til Fyn med Visit Denmark. Alle utgifter på turen er dekket av dem.

The post Fynsk marmelade med appelsin og gulrot appeared first on Helleskitchen.

Rosio Sanchez om taco

$
0
0
Rosio Sanchez om taco

Under den fantastiske tacokvelden på Grand Hotel i Oslo tidligere i sommer, møtte jeg Rosio Sanchez, kjent fra tacoboden Hija de Sanchez i København.

Les om tacokvelden på Grand Hotel her.

Rosio og kjøkkensjef ved Grand Hotel, Marcos Scorza lagde seks tacos som både inneholdt norske og meksikanske ingredienser.

Jeg spør henne om innholdet i en taco kan være hva som helst?

– Det bør ikke være grenser for hva man putter i en taco, sier Rosio.

Les mer ...

Luftige gulrotboller fra Danmarks nest eldste by

$
0
0
Luftige gulrotboller fra Danmarks nest eldste by

Du kjenner kanskje ikke til Viborg? Jeg var innom en snartur for kun få dager siden. Er du interessert i gamle kalkmalerier kan du sikkert sette av en hel dag i byen (som faktisk er Danmarks nest eldste by). Domkirken har nemlig en hel bråte av dem.

Fint museum ved siden av har de også. Akkurat nå vises en utstilling om danske og norske malere i Italia.

Dessuten har de en knakene fin vinbutikk (Dahls vinhandel) med et imponerende utvalg brennevin, ukjente tonics og delikatesser for den søte tann.

Les mer ...

Samsø uten lås på døren

$
0
0
Samsø uten lås på døren

Det er så ukomplisert. Vi kjører i en veteranbuss fra 1934 på stille veier i sensommersol. Svend kjører og forteller vitser. Så peker han ut av vinduet på knalloransje gresskar som ligger på åkrene. – 90% av alle gresskar som selges i Danmark kommer her fra Samsø, sier han stolt.

Stig i svingen har sin lille vingård som visstnok produserer deilig vin. Gården ser superidyllisk ut og forholdene for vinproduksjon ligger godt til rette på den lille øyen som kun er 27 km fra sør til nord.

Les mer ...

Sjokoladekake fra Samsø

$
0
0
Sjokoladekake fra Samsø

Du husker kanskje at jeg fortalte om mitt heftige døgn på Samsø? Det var faktisk ikke et helt døgn, heller, men med alt vi opplevde, føltes det som en uke!

Les om Samsø-døgnet her.

På vår utur rundt i veteranbussen stoppet vi i idylliske Nordby for en snapsestopp og kake. Kaken kom fra hotellet Vadstrup 1771, som vi senere bodde på. Det var en helt fantastisk kake som jeg bare måtte få oppskriften på.

Les mer ...

Middag i det grønne

$
0
0
Middag i det grønne

(Pressetur med Visit Denmark) Da jeg nylig var på Jylland fikk jeg lov til å lage mat en hel dag sammen med kokken, Jacob Vinkler ved restaurant Smag i Ebeltoft. Dette er en sesongrestaurant med en deilig hage og små plasser som man kan gjemme seg bort. Men det er ikke her vi skal lage maten. Den skal tilberedes utendørs i det fine sommerværet og stedet er Karpenhøj Naturcenter. Her finnes en skikkelig grill, eller en brai som man ville sagt i Sør-Afrika.

Les mer ...


Dansk morgenmat på Molskroen

$
0
0
Dansk morgenmat på Molskroen

Danmark kan lokke med sine deilige kroer som man også kan bo på. Under mitt siste opphold i Danmark bodde jeg på en slik kro. Molskroen i Femmøller, ikke langt fra feriefavoritten Ebeltoft, ligger idyllisk til ved stranden.

Jeg skulle gjerne ha spist lunsj eller middag her, for restauranten har fått veldig bra kritikker i de danske avisene. Jeg må nøye meg med frokost, og det blir definitivt ingen skuffelse.

Steffen Villadsen er kjøkkensjef ved Molskroen og forteller om konseptet ved Molskroen.

Les mer ...

Den syndigste kake… og den er glutenfri!

$
0
0
Den syndigste kake… og den er glutenfri!

Det finnes en kake. En kake så syndig at jeg må sakte hviske den til deg. Den er myk og smelter på tungen. Den er laget av de fineste hasselnøtter og har en krem av hvit sjokolade på toppen. Små terninger av syrlige epler balanserer den mektige kremen og nøttekaken.

Skjønner du at jeg hvisker? Denne kaken overgår fantasien og den er tilgjengelig for deg nå. nevnte jeg at den også er glutenfri?

Les mer ...

Sønderjysk kaffebord, minigriser og spøkelser

$
0
0
Sønderjysk kaffebord, minigriser og spøkelser

Kan du forestille deg et bord med 21 kakesorter? På en og samme gang? Skulle tro man var i konfirmasjon på Sørlandet.

Nei, man er på grensen til Tyskland, nærmere bestemt i Sønderjylland i Danmark.

Sønderjysk kaffebord består hovedsakelig av store kanner kaffe og 21 sorter kake på et og samme bord. Det kalles et helt kaffebord. Det finnes også det mindre kaffebord som «bare» har 14 sorter. Det heter et halvt kaffebord.

Les mer ...

Dekadent hummerpølse i nydelig kraft

$
0
0
Dekadent hummerpølse i nydelig kraft

Jeg har knapt smakt noe så dekadent og delikat. Pølse med hummerkjøtt er en nytelse. Det er selvsagt ikke bare hummerkjøtt i pølsen for da vil den bli for mager (og dyr). Den inneholder svinekjøtt i tillegg.

Det er hummertid og vi elsker norsk hummer. Men styr unna den, er du snill. Den er ikke bærekraftig og får vi ikke opp bestanden på den vil den forsvinne fra våre farvann. Velg heller kanadisk hummer som fraktes i tanker til Norge og kokes her i Oslo.

Les mer ...

Sitronbrød med lakrissmør

$
0
0
Sitronbrød med lakrissmør

Det beste fra to verdener? Sitron og lakris går sammen som hånd i hanske. Jeg fikk sitronbrød et sted og lakrissmør et annet sted, men tenkte at disse to tingene passer perfekt sammen. Og det gjorde det.

Så hvor fikk jeg dette? Jo, på en pressetur til Sønder-Jylland  i oktober i regi av Visit Denmark fikk jeg først smake deilige kuvertbrød bakt med sitronskall på hotel Fakkelgaarden som ligger rett ved Flensburg-fjorden, altså på grensen til Tyskland.

Les mer ...

Viewing all 90 articles
Browse latest View live