Quantcast
Channel: Danmark – Helleskitchen
Viewing all 90 articles
Browse latest View live

Morgenmat på dansk

$
0
0

Frokost på dansk betyr lunsj og morgenmat betyr frokost. Forvirret? Til og med jeg som er halvt dansk er forvirret. Tenk, vi bor så nære, men det er så mange ord vi kan si og da tråkke i salaten hvis vi ikke passer oss. Forskjellen på «må» og «skal» er kanskje den vi bør lære oss: «Må» på dansk betyr: Får jeg lov til…

Nok dansk for i dag. Jeg har spist morgenmat i København, for jeg synes hotellfrokoster kan være dødskjedelig. Vel, det finnes unntak, og da vil jeg trekke frem den fantastiske økologiske morgenmaten de serverer på Guldsmeden-hotellene. Den er verdt å bli på hotellet for. Dessuten kan du få et glass bobler ved siden av. Det benyttet jeg meg av da jeg feiret førtiårsdagen min i København.

Les her om hvordan du spiser en ekte dansk frokost.

Altså, ut på gaten og vær blant folk. Det er oppfordringen. Jeg har besøkt et utvalg morgenmatsteder og kaféer som jeg anbefaler deg å oppsøke når du tar turen til København neste gang.

Et hyggelig sted for å innta morgenmaten er Wulff & Konstali. De har to forskjellige steder og adressene er Lergravsvej 57 og Isafjordsgade 10. Jeg besøkte stedet i Isafjordsgade og her er utvalget et litt annet enn det i Lergravsvej. Jeg bestilte en morgenmatplatting med deilig friskpresset juice av gulrot, ingefær og eple. Det fulgte også med en porsjon skyr med musli, deilig marmelade, ost og valgfritt rundstykke – og selvsagt en kopp kaffe. Alt dette for 95 danske kroner. Veldig god valuta for pengene.

Wulff & Konstali Morgenmatplatting.

 

Har du lite penger igjen etter mye shopping og kulinariske fristelser, er Kaffix et strålende alternativ. Alt koster 12 danske kroner, om du ønsker en eller annen form for kaffe, bakverk eller hva det måtte være. Samme pris for alt. Praktisk og billig. Du finner Kaffix i Frederiksborggade 43, rett etter Torvehallerne og i retning Nørrebro. (rett ved broen).

Kafflix.
Kaffix..

Something frozen byr på en veldig alternativ morgenmat. Softis! I love it! Skyr, som er veldig populært i Danmark, servert i softis-form med hjemmelaget musli og bær. Sjekk hjemme siden deres for å finne dem, for de har ingen fast utsalgsplass.

Sunn frokost i softis-form.
Sunn frokost i softis-form.

Sort kaffe og Vinyl i Skydebanegade 4 på Vesterbro, serverer herlige italienske fristelser og vinylplater. Det er et fantastisk sted å sitte og mat og drikke serveres på retroserviser. Jeg drakk en fantastisk god kopp kaffe her og spiste en mandelcroissant ut av en annen verden. Fantastisk mandelfyll. Jeg må tilbake. Gaten er forresten er friskt pust bort fra belastede Istedgade.

Stor meny. Mulighet for vinyl-shopping. Retrostoler. Koselig gatestubb. Skikkelig hyggelig å sitte i solen her. Kaffe og mandelcroisette. liten kafé men med stort utvalg. DSCF2157 copy DSCF2155 copy

Kent kaffelaboratorium ligger i Nørre Farimagsgade 70 og er stedet for skikkelig kaffenerder. Her kan du velge mellom kaffe laget på V 60-modellen, Syphon, Chemex, aeropress, eller italienskbrygget fra maskin. Stedet minner om kaffelaboratoriumet jeg besøkte i Århus, der «kaffenazien» jobber.

Et sted for ekte kaffe-elskere. DSCF2404 copy En kaffe og litt vann er viktig når man tråler Københavns gater. En veldig hyggelig beskjed på toalettet. Slik lages ekte kaffe. Syphonen gjør jobben.. Interiør. DSCF2378 copy DSCF2375 copy DSCF2374 copy

Et annet bra kaffested er Coffee Collective. De har steder over helre byen, bl.a i Torvehallerne og i Jægersborgsgade.

Coffee Collective i Torvehallerne.
Coffee Collective i Torvehallerne.

Da burde det være god  anledning for å komme seg ut av hotellets frokostsal og ut i Københavns gater.

 

Til info: Visit Denmark har betalt fly med SAS og opphold på Absalon hotel. Alt annet er dekket av meg selv.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Morgenmat på dansk appeared first on Helles Kitchen.


Spis på fiskebåten

$
0
0

Dette er en skikkelig sær og rar ting. Rett utenfor Claus Meyers restauranthus, The Standard, ligger en stor fiskebåt ankret opp. Dette er Thorupstrandfisk sin fiskebutikk og serveringssted i et. Her kan du kjøpe sprellfersk fisk eller spise herlig fiskemat som du kan nyte på dekk eller inne i båten. Dette er såpass morsomt at jeg bare måtte skrive noen linjer om det. Sjekk det ut neste gang du er i Køben, da vel. Rett over stredet ligger NOMA og Street Food-hallen på Papirøyen.

Les om mitt besøk hos NOMA her.

Les om Street Food-hallen på Papirøyen her.

DSCF1734
Velkommen inn.
DSCF1733
Utsikt til The Standard.
DSCF1732
Fint å sitte her å nyte litt nylaget fiskemat, vel.
DSCF1730
Fersk fisk eller fiskeretter.
DSCF1728
Fersk fisk.

DSCF1729

DSCF1725

Til info: Jeg har vært i København der Visit Denmark har betalt flybillett og hotellovernattinger.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Spis på fiskebåten appeared first on Helles Kitchen.

Copenhagen Cooking og Torvehallerne

$
0
0

For en liten tid tilbake var jeg i København under den årlige matfestivalen, Copenhagen Cooking. Dette er en matfestival som foregår over 10 dager i august (Jeg mener de også har tilsvarende festival på vårparten, men er ikke helt sikker). Uansett. Det skjer noe i hele København og til og med i de nærmeste byene hver dag. Du kan delta på kurs, helgrilling av dyr på et eller annet torg, langbord i gatene, risottomesterskap og mye, mye mer. Jeg var tilstede i fjor og måtte tilbake i år igjen. Jeg deltok i år på birøktekurs og markering av årets smørrebrødkåring. Begge fantastiske arrangementer.

De tre dagene jeg var i København fikk jeg også gått rundt og sett på hva som rørte seg av spennende ting. Dette kan du se i min bildeekstra nedenfor.

(Uoffisiell) VM i risotto. Tidligere mester, Matteo Ugolotti forsvarer tittelen i år også. Dommerpanelet i VM for risotto. DSCF2468 Helgrilling av dyr hos Peder Oxe. Her grilles det. Ta en fluktstol og spis og kos deg. Mads Boserup Lauritsen fra tagtomat.dk. Økologisk kjøkkenhage i Kongens hage Honninghøst hos Bybi på Amager.Noen kjører hunden sin rundt i sykkeltrallen... bobler Hija de Sánchez. Hipster-taco. Flotte grønnsaker i sesong. DSCF1746 DSCF1749 DSCF1750 Uteserveringer på Torvehallerne. Mange fristende retter å kjøpe. Røkt paprika. Min favoritt. DSCF2418 DSCF2422 Hva en ripsbusk? Til salgs i Torvehallerne. DSCF2427 Ferske hasselnøtter. Kantareller. DSCF2431 Taco. Tre taco for ingen penger hos Hija de Sánchez Italienske fristelser. DSCF2458 DSCF2462

Et samlingspunkt for hele matfestivalen er Torvehallerne på Nørreport. Dette er et fabelaktig matmarked som du finner året rundt, fordelt på to haller og et åpent område imellom. Her kan du se bilder fra det flotte matmarkedet som du må ta turen innom neste gang du er i København. Her kan du nemlig spise, og drikke godt + handle med deg fabelaktige ting hjem.

 

Til info: Jeg har vært på tur med Visit Denmark. De har betalt fly og hotell for meg.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Copenhagen Cooking og Torvehallerne appeared first on Helles Kitchen.

Helgecocktailen: Ny eller gammel Old Fashioned

$
0
0

Jeg har lært så mye om cocktails den siste tiden, og det blir bare mer og mer spennende. Det er fantastisk å gjenoppdage klassikere som Negroni og Dry Martini. De er tross alt klassikere fordi de funker. Men det er også utrolig morsomt å smake nytolkninger av klassikere.

Cocktail er kunst, og hvorfor ikke lære av de aller beste. På et seminar jeg deltok på nylig, under verdensmesterskapet i bartenderkunst, World Class, i Cape Town, fikk jeg lære om cocktail- og matparring av en av den beste i verden, nemlig amerikaneren Dale DeGroff. Han er en kultfigur i bartenderverden og var en av de aller første som begynte å lage cocktails til mat. Konseptet Dinner & Drinks utviklet han på det legendariske New York-stedet Rainbow Room på åttitallet og utover på nittitallet.

DSCF5609
Old fashioned laget på Bulleit Bourbon.

Jeg deltar altså på dette seminaret, og her er også Pete Goffe-Wood, fra Masterchef Sør-Afrika en av foredragsholderene (håper du ser på serien. Den går på kanalen TLC og er helt fantastisk), og vi får presentert to cocktails og mat til. Den ene er en ceviche servert med margarita laget på curryblader. Og den andre retten er en skinketerrin servert med en Bacon Old Fashioned. Ifølge Dale DeGroff er det å bruke baconfett, brunet smør eller andefett i drinker, veldig vanlig og ytterst smakfullt når du skal drikke drinker til mat. Du får altså  ikke masse ekkelt fett i drinken, alkoholen marineres i fettet, fryses og siles senere av. Fremgangsmåte følger lenger nede i saken.

DSCF3390
Legendariske Dale DeGroff og Master Chef-dommer Pete Gaffe-Wood. Foto: Helle Øder Valebrokk, Cape Town.

Akkurat dette med bacon-old fashioned synes jeg er litt interessant. Jeg drakk nemlig dette for første gang i mitt liv i København bare en uke før jeg smakte denne i Sør-Afrika. Jeg var på et nyåpnet sted i Kødbyen i København, nærmere bestemt Fleisch, en restaurant, bar og slakterbutikk i et og samme lokale. Fantastisk kult sted med fabelaktige drinker og mat. De serverte også en Duck Fat Washed Sazerac som jeg gjerne smaker på neste gang.

Fleisch i Kødbyen i København. Slakterdisken hos Fleisch. Stilig interiør. Få bord i baren. Anbefales. L1160749 Baconinfusert Old Fashioned. Nam! L1160774 L1160775 Kyllingleverpaté med grillet brød til. Perfekt barsnacks.

Hvorfor er det stas med fett i drinken? Jo, for det gir en helt annen dybde og en rundhet i munnhulen. Og en slik drink er perfekt til mat. Jeg har laget en Old Fashioned med baconfett, og den anbefaler jeg deg å prøve. Vil du lage en Old Fashioned uten fett, er det bare å følge oppskriften lengre nede på siden.

DSCF5642

Old Fashioned laget på bacon

Start med å steke bacon i pannen. Gå for et med mye røyksmak og av høy kvalitet. Du skal tilsammen ha 4,5 cl baconfett til en flaske bourbon (gjerne Bulleit). Baconfettet blandes med bourbon (amerikansk whiskey). Vil du ikke lage en hel flaske med bakoninfusert bourbon, skalerer du ned målene. La dette marinere i 4-5 timer i romtemperatur i en beholder. Legg det i fryseren og fjern fettet etter at det har stivnet. Fettet legger seg på toppen, så det er lett å vippe av. Sil bourbon gjennom et klede for å kvitte deg med alle fettrester.

Nå kommer du til selve drinken:

Til en drink:

6 cl baconinfusert bourbon (eller bare vanlig bourbon hvis du ikke vil ha baconsmak). Bruk gjerne Bulleit Bourbon – en delikat bourbon jeg er fan av.

1 ts lønnesirup

3 dråper Angostura bitter

3 cl sodavann eller vanlig vann

isbiter

Rør dette sammen og hell over i glass. Bruk en potetskreller og skjær en strimle skall fra en appelsin. Snurr den litt mellom fingrene, men over drinken, slik at oljene fra appelsinskallet havner i drinken. Server og nyt! Og for den perfekte match, serverer du den sammen en liten toast med skinketerrin eller en god paté.

Baconinfusert Old Fashioned.
Baconinfusert Old Fashioned fra Fleisch i København.

Klassisk Old Fashioned

6 cl Bulletin Bourbon eller annen bourbon
1 ts sukker
3 dråper Angostura bitter
Isbiter
3 cl kulsyreholdig vann
1 strimle appelsinskall (bruk potetskreller for å få med kun det oransje)

Bland sukker og Angostura bitter og la sukkeret løse seg opp. Bland så bourbon og kullsyrevann samt isbiter. Hell i drinkeglass med isbiter. Ta appelsinskallet og vri det over drinken for å frigjøre oljene i appelsinskallet.

Når vi nå er inne på drinken Old Fashioned. I Cape Town fikk jeg servert en av de aller beste jeg har smakt. På House of Machines jobber det skikkelige bartendere. Deres triks er å brenne en treplate slik at det ryker lett, så plasserer de glassene med åpningen ned mot platen slik at glassene røykes før de lager drinken. Satans god drink, kan jeg si dere. Bilder derfra kan dere se nedenfor:

DSCF3526
Her brennes planken.
DSCF3539
Drinkene mikses.
DSCF3546
Fiks ferdig Old Fashioned på House of Machines i Cape Town.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Helgecocktailen: Ny eller gammel Old Fashioned appeared first on Helles Kitchen.

Vaniljekranser anno 1886

$
0
0
Vaniljekranser
Vaniljekranser

I Århus ligger Den gamle by Dette er en slags Folkemuseet (slik du kjenner det fra Oslo). Her kan du vandre rundt i historiske gater med ekte hus fra forskjellige tidsaldre. Et av stedene jeg likte spesielt godt var Bakeriet. Den er innredet slik en bakerbutikk var i 1885. her kan du handle bakervarer etter oppskrifter fra før 1900. Disse vaniljekransene stammer fra boken «Madam Mangør: Fortsættelse af Kogebog for små husholdninger 1866″. Du kan kjøpe kransen i bakeriet i Den Gamle By, men her er også oppskriften slik at du kan bake dem selv.

500 g hvetemel

1 egg

375 g smør

250 g sukker

1/2 stang vanilje, finhakket

250 g søte mandler

15 g bitre mandler, malte.

Mel, egg, smør, sukker, vanilje og mandler eltes sammen, slik at deigen slipper fingrene. Rull ut til en tykk pølse. Skjær stykker fra pølsen og rull ut nye pølser og form kringler med stort hull slik at de ikke vokser sammen ved steking. Du kan bruke en sprøytepose med stjernetupp for å få fine striper på kransene. Stek til de er gylne på 200 g, varmluft.

Du får ca 80 vaniljekranser fra denne oppskriften.

L1100936
Bageriet i Den Gamle By i Århus. Buevinduet er fra et bakeri i Køge.
L1100934
Ekte skuespillere jobber i de forskjellige butikkene i Den Gamle By og de lever seg riktig godt inn i rollene fra den tid de skal representere.

 

L1100904
I Den Gamle By finner du Danmark i miniatyr fortalt gjennom flere tidsepoker. Her er konditoriet Café Bonnich slik det var innredet i 70-årene.
L1100906
Cafeen er indrettet i 1922 som de moderne udenlandske wienercafeer. Inventaret i konditoriet er skapt helt i tidens nyklassicistiske stil med forenklede former og lyse farver og med elementer inspireret av antikkens verden.
L1100911
I konditoriet kan du bestille gåsebryst, medaljer, napoleonskaker, kaffe og varm kakao med fløteskum.
L1100921
Slik så konditoriets disk ut i 70-årene.

 

FØLG MEG GJERNE PÅ FACEBOOK ELLER @HELLESKITCHEN PÅ INSTAGRAM

TIL INFO: JEG HAR VÆRT PÅ TUR TIL ÅRHUS MED VISIT DENMARK. ALLE UTGIFTER ER DEKKET AV DEM. BLOGGINNLEGGENE JEG SKRIVER FRA DENNE TUREN ER MINE OPPRIKTIGE TIPS OG MINE EGNE ANBEFALINGER
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Vaniljekranser anno 1886 appeared first on Helles Kitchen.

Førjulshygge i København

$
0
0

Fredag var jeg i København for å oppleve starten på førjulstiden. Dette var dagen da det ærverdige hotellet D’Angleterre tente julelysene – en stor begivenhet for københavnere og turister. Når disse lysene er tent, ja da starter julen. Dette er en tradisjon som har pågått i over 25 år.

Årets juledekorasjon på hotellfasaden koster 2,5 millioner danske kroner, så da kan du tenke deg så flott det er! Vanligvis er temaene i dekorasjonen upolitiske og religionsnøytrale, men i år har familien som eier D’Angleterre bestemt seg for å fokusere på miljøet og global oppvarming fortalt gjennom isbjørner. Det er en vakker utstilling og jeg har sansen for at de setter fokus på et viktig tema.

Nydelige dekorasjoner på hotel D'Angleterre.
Nydelige dekorasjoner på Hotel D’Angleterre.

Men jeg er her også for å spise. Det skulle jo selvsagt bare mangle. Jeg er jo tross alt matglad.

Og hva passer vel bedre enn å spise en posh julelunsj på selveste D’Angleterre og i restaurant Marchal som attpåtil har en Michelinstjerne? Du trenger ikke spørre to ganger, sier jeg.

Vi er en liten gruppe med søde piger fra Norge som får selveste langbordet i midten av lokalet. Det anbefales å booke dette bordet hvis du og en gjeng skal til København. Man føler seg akkurat litt mer viktig enn alle andre når man sitter der. Helt sant.

DSCF6815

Christian Gadient svinger kniven i kjøkkenet på Marchals og det gjør han med en nordisk/fransk stil. Vi bestiller julemenyen og tilhørende vinpakke. En fireretters-julelunsjmeny koster 465 danske kroner (drikkemeny ikke inkl.).

Vi starter med et glass champagne slik det hører med når man spiser på et fornemt sted. Dessuten er det en deilig måte å få igang praten på.

Ål og champis. Det gode liv.
Ål og champis. Det gode liv.
DSCF6856
Røkt ål med sjalottløk og tangmajones
DSCF6869
Kamskjell med skummende jordskokkesuppe og persilleolje.
DSCF6866
Tilbehør til kamskjellene: Sprø jordskokkskall med pærekrem. Fantastisk og intens smak.
DSCF6875
Christian Gadient
DSCF6886
Andebryst med skorsonerrot, grønnkål, syltede grønne jordbær (trendy tilbehør du får på alle kule steder i København om dagen)  og en saus laget på vadouvan (indisk karrimiks) og Gammel Dansk. Sykt godt. Dette var retten som så ut som selveste julaften. Rødt kjøtt, grønne blader og et hvitt pulver strødd forsiktig over rettten. Vi får servert en nydelig pinot noir fra Russian River Valley i California.
Klassisk dansk juledessert: Ris a la mande med kirsebærsaus. Her var det selvsagt en twist i form av frysetørket kirsebærpulver, spanske flate mandler og vaniljeiskrem i midten.
Klassisk dansk juledessert laget på riskrem: Ris a la mande med kirsebærsaus. Her var det selvsagt en twist i form av frysetørket kirsebærpulver, spanske flate mandler og vaniljeiskrem i midten.

DSCF6843

Så er det fristende å ta seg en tur i The Royal Suite (til den nette pris av 56 000 danske kroner per døgn) og ta seg en cowboystrekk. Men det føles mer fornuftig å gå ut i Københavns julegater for å gå av seg litt av den deilige julelunsjen.

Deltaljer fra The Royal Suite"
Deltaljer fra The Royal Suite»

Tilbake til D’Angleterre klokken 17.00 og lysene på juleutstillingen tennes. Det er stappfullt av folk og barna gjør store øyne når lysene tennes og årets tema avsløres.

Etter julelyssermonien trekker vi inn i hotellet igjen for nå er det tid for gløgg.

Julepyntet D'Angleterre. (Foto Visit Denmark)
Julepyntet D’Angleterre. (Foto Visit Denmark)
DSCF7053
Pyntet til gløggfest.
DSCF7040
Deilig lys gløgg som varmer.

DSCF6798

Til info: Jeg er invitert av Visit Denmark på denne snarturen til København. Fly, måltid og hotell er dekket av dem. Det jeg skriver om turen på bloggen er på egen oppfordring.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Førjulshygge i København appeared first on Helles Kitchen.

Julestemning i Kongens by

$
0
0
Julepyntet D'Angleterre. (Foto Visit Denmark)
Julepyntet D’Angleterre. (Foto Visit Denmark)

Er du en av de som skal en hyggetur til København før jul? Gled deg! Det er så flott pyntet rundt i byen og butikkene bugner av fristende julegaver og snadder som du kan kjøpe med deg hjem til førjulskosen. Jeg har flydd rundt med kamera og tatt bilder av julestemningen. Nedenfor kan du se hvordan København har pyntet til jul. Klikk deg inn på bildene og kos deg!

smaksprøver i Torvehallerne. Tante Ts juletekalender DSCF7018 Hva er vel jul uten dadler? Fristende konfekt i Torvehallerne Julepyntet Købmagergade. Perchs julete. Hva med et østerssett i julegave? Hos Royal Smushi Café er det julepyntet. Italiensk julekonfekt. DSCF7127 Hos Konditori La Glace er juledekorasjonen alltid en drøm for øyne og mage. En julekalender for viderekommende. Julete Klementiner. Kultorvet har julemarked. Det har også Kongens Nytorv, Nytorv og Højbroplass. Brente mandler. Du får det over hele København. Bering Flowers DSCF7009 Lilla blomkål. Så vakker. Royal Smushi Café DSCF6979 danske æbleskiver. Minner om noeske munker. 24 flasker sprit før jul? Julebordsutstillingen hos Royal Copenhagen. DSCF6931 Et lekkert smørrebrød er et must i København. Hos Perchs tehandel er det jul til gangs. Bering Flowers Gammeldags julepynt. Sukat er noe av det verste jeg vet. Jeg piller det alltid ut fra julekaken, men utrolig nok finnes det dem som elsker det. Mannen min inkludert. Take away-gløgg Flødeboller hos Summerbird. Pingvinte som fisker opp teposen?. Noe du ikke visste du trengte, kanskje? Eplekringle. Fristende rosenkål. Hos Bering Flowers får du maksimalistisk julepynt. I love it! Sopp. Illum Bolighus. I Torvehallerne finner du en fantastisk krydderbutikk som selger gløggkrydder og tørkede frukter til julebaksten. DSCF7005 Kryddermiks til hvit og rød julegløgg. La Glace. Illum Bolighus. Ikke en jul uten et besøk innom denne lekre butikken. Deilige valnøtter. Royal Copenhagen. Gløggmiks og godterier. nøtteknas. Julestæsj. kastanjer.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Julestemning i Kongens by appeared first on Helles Kitchen.

Ikke et salatblad i sikte!

$
0
0

Av helsehysteri og grønt fokus kommer det alltid en motreaksjon. I København kommer den i form av Anarki – Københavns nyåpnede restaurant.

L1180674

Vi er fire jenter som skal spise på dette stedet på Fredriksberg. Restauranten åpnet dagen før og det vi vet om stedet er at Danmarks beste sommelier, Christian Thorsholt Jacobsen, jobber her. Det er et godt tegn, tenker vi uten å ha sjekket så mye hva de har på menyen.

Inne i det koselige lokalet er det fullt, men vi har booket bord. Det sitter menn i restauranten. Nesten bare menn. Og de ser ikke spesielt skeive ut heller. Ikke en homserestaurant, men fremdeles nesten bare menn? Hmm? What’s the deal?

L1180651

Vi får et koselig bord og bestiller først litt å drikke. Champagne og økoøl. Dessuten bestiller vi litt snacks til å starte med. Inn kommer anderillette, andeterrine, burrata, kroketter med and og noen med ost og skinke + en duroc-skinke. Deilig start og perfekt til drikken vår. Serviset er forskjellig fra kuvert til kuvert og de har masse kult sølvtøy på bordet.

Snacks til drikken.
Snacks til drikken.

Dette er jo et sted som skryter av vinutvalget sitt og vi får vinkelneren til å plukke ut en deilig amerikansk hvitvin for oss. Vi går for delemenyen family-style dining der kjøkkenet velger ut passende retter.

L1180661
Bein med bittelitt grønnsakspuré.

Først kommer det inn en helt nydelig oksehalesuppe og en pastarett med røkt fisk. Fortløpende kommer mer mat: Andehjerter, kalvebrissel og til slutt kjempebein av svineribbe med et snev av søtpotetpuré under. Vi har ikke fått noe som minner om grønnsaker utenom dette. Knapt nok et urteblad er å se. Vi spør forsiktig: ”Har dere ingen grønnsaksretter eller tilbehør med noe grønt”. Kelneren ser rart på oss. ”Nei?”. Det hadde de ikke. Men kanskje dukker det opp en asparges når våren kommer er svaret fra vår mann. Til våren, ja. Vi sukker og ser rundt oss. Gutta sitter å gnager på bein og skuffer innpå med andehjerter og skinker. De er som ville dyr. Er det dette som er Anarki, tenker vi? Her kan carnivorene komme og gjøre som de vil? Og drikke god vin til. Er dette menns våte drøm? Jeg tror det.

L1180658
Andehjerter, pasta og kalvebrissel.
L1180654
Pasta og oksehalesuppe.
L1180655
Vi gjør alt for å tiltrekke oss oppmerksomhet fra mennene i lokalet. Til ingen nytte. De er opptatt av å gnafse på bein.
L1180649
Anderilette og kroketter.

Er du singel og vil finne gutter i København? Gå på Anarki. Men vår oppmerksom på at de ikke nødvendigvis legger merke til deg bak sine hauger av kjøtt og baljer av rødvin.

Menn og mat.
Menn og mat.
Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Denmark. Tur og opphold er betalt av dem.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Ikke et salatblad i sikte! appeared first on Helles Kitchen.


Eplegløgg

$
0
0

Jeg fikk en nydelig lys gløgg på Hotel D’Angleterre da jeg var i København forrige helg. Den var heftig på smak og sødme, så den jeg har laget er mildere og uten alkohol. Men jeg har tips til hva du bør putte i hvis du vil ha en voksenvariant.

DSCF7368

Eplegløgg til 4 personer:

  • 1 liter eplemost av god kvalitet. Det finnes mange norske gode i butikkene.
  • 2 kanelstenger + fire til pynt
  • 10 nellikspiker
  • Skall fra 1 appelsin. Bruk en potetskreller og få kun med det oransje.
  • 3 skiver frisk ingefær (evt mer hvis du liker mer smak)
  • 3 ss sukker
  • mandler og tørkede aprikoser til servering.

Fremgangsmåte: Kok opp eplemosten og legg i nellik, kanelstenger, appelsinskall og ingefær. Senk temperaturen og la alle godsakene trekke i eplemosten for å få ut smakene. Tilsett sukker og varm opp før servering. Hell opp i pene kopper og legg en kanelstang i hver kopp. Server med hakkede mandler og hakkede aprikoser.

Med alkohol: En billig, lys sherry som passer perfekt i eplegløggen er Croft Sherry. Bruk 4 cl i hver kopp.

Og så trenger du jo god julemusikk til! Klikk her for Eriks deilige adventsspilleliste.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Eplegløgg appeared first on Helles Kitchen.

Norsk i København

$
0
0

Jacob Burmølle-Jensen har jobbet på restauranter i Bergen ved tre anledninger. Han er dansk, men er kjøkkensjef på en norskinspirert restaurant i hjertet av København.

Det var først da en dansk nettavis, aok.dk, skrev om restauranten hans, at det gikk opp for han at han faktisk var i ferd med å åpne en norsk gourmetrestaurant. Det er den første i sitt slag i den danske hovedstaden.

DSCF7188
Jacob Burmølle-Jensen

Jacob elsker klippfisk, fenalår og ikke minst norsk rømme. “De klarer ikke lage det fantastiske produktet i Danmark”, sier han. “Jeg importerer seterrømme fra Norge og den er perfekt fet”.

Naert, som restauranten heter, ligger i Pilestræde 63, ikke langt fra de folkelige smørrebrødrestaurantene som nordmenn liker å kose seg på. ”Vi har hatt mange nordmenn her. Faktisk er bortimot 40 % av gjestene norske. Foodies synes det er spennende med norsk mat i Danmark, men vi har også hatt de som har misforstått konseptet og vært overrasket over at vi ikke serverer fårikål”, forteller Jacob. For menyen er ikke husmannskost, men nordisk ”mormormat” der man får småretter til å starte med, så får man deleretter. ”Til lunsj er det veldig casual, for da er man litt i den stemningen”.
Jacob er ikke alene på kjøkkenet. Han har tatt med seg to nordmenn og en svensk jente. De to norske guttene heter Simon og Sigurd, og det var faktisk Simons far som ville investerer i restauranten. Slik gikk det til at Jacob kunne åpne norskinspirert gourmetrestaurant i København.

Simon, Sigurd og Jacob.
Simon, Sigurd og Jacob foran restaurantskiltet.

Som nevnt, Jacob elsker norsk klippfisk, og især den han bruker som er laget på skrei og aldri har vært fryst. Den flaker seg fint, synes han. Når jeg spør ham om det vil komme lutefisk på menyen, fnyser han. ”En sånn geléklump?” Det er med andre ord ikke all norsk mat som vil havne på menyen på Naert. ” Og jeg vil aldri putte Salmalaks på menyen”, sier han bestemt. ”Det er et drittprodukt”.

DSCF7218

”Danskene forbinder norsk mat med Grandiosa, pulver i pakker, tung mat og dårlige buffeter på høyfjellshotell”. Han vil vise danskene at norsk mat kan være gourmet.

Men dette er ikke en ren norsk restaurant, for Jacob kjøper inn de råvarene som skal være ferske fra sine leverandører i Danmark. Fisken kommer fra vestkysten av Danmark og grønnsaker fra utvalgte gårder. ”Det er vanskelig å være heløkologisk og kortreist når vinteren kommer. Skal man ha friske grønnsaker kommer de fra utlandet på vinteren. Sånn er det”. Men de tørker, fermenterer og sylter hos Naert også. Bær fra sommeren lages til eddiker som brukes i sauser.

DSCF7243

Det er ikke lett å finne restauranter i Norge som serverer norsk mat, så det at vi nå kan spise norsk mat i Danmark har skapt avisoverskrifter. Restauranten har allerede fått kjempeanmelderser i dansk media. ”Videreutvikling eller et par steg tilbake er veien for nynordisk mat fremover. Jeg tror folk begynner å bli lei av lette retter med lite syre og mangel på salt”, sier Jacob. Det nynordiske kjøkken er noen gang misforstått og tas for bokstavlig. Idéen til Claus Meyer, som skrev det nynordiske manifest var at det nordiske kjøkken aldri skulle stå alene, mye pga av mangel på råvarer i vinterhalvåret.

DSCF7207

Jacob er utdannet i klassisk/moderne/fransk stil, men ble oppmerksom på det norske kjøkken da han delte leilighet sammen en norsk gutt mens han jobbet i London. Han ble invitert til å jobbe i Bergen, og tok sjansen. Han jobbet faktisk i Bergen ved tre anledninger før han nå flyttet tilbake til Danmark. Han kunne ingenting om norsk mat før han begynte å jobbe på restaurant Søtt + Salt i Bergen.

DSCF7211

Gourmetkokken som nå har egen restaurant i København har aldri spist på Noma, og ser at han sannsynligvis aldri får sjansen før de lukker dørene. Men logoen til Naert ligner på Nomas. Der slutter også likheten.

DSCF7202
Hardangermønster.

Interiøret i restauranten er nordisk og du finner bestikk i hardangermønster. På gjestetoalettet henger bilder av Nøkken og troll fra de norske folkeeventyrene. Det spilles Grieg.

Svenske Anna, som er sommelier har valgt ut øl fra Nøgne Ø og eplemost fra Hardanger til restauanten. Sympatiske Jacob håper en dag å få øl fra Hansa. ”Jeg liker å drikke en øl etter et godt måltid, kaffe og cognac”, sier han. Og med sin fortid i Bergen er det vel bare snakk om tid før det havner på menyen.

Man kan ikke drive en norsk restaurant uten å ha et hint av brunost i en av rettene, og det har de altså på Naert. Som petit four serverer de små krumkakekjegler med krem, multer og revet, frossen brunost over. For en god idé.

DSCF7196

Lunsjserveringen er som nevnt lagt opp til en avslappet og koselig opplevelse. Man får noen småretter, så smør og hjemmelaget flatbrød før man får to grønne og lette retter, men som er visuelt vakre med mange detaljer. Så faller man til ro. De neste rettene er varme og ”less is more” med gode smaker. Jacob er opptatt av å fjerne ting som ikke hører hjemme i en rett og mener at man med deleretter kan synke ned i stolen, glemme at man er på restaurant og plutselig tro man er hos mormor på middag.

Kamskjellene som serveres på menyen er fra Tromsø. ”Man får ikke flotte nok kamskjell i Danmark”. Jacob vil gjerne servere norske sjøkreps og kongekrabbe etterhvert også. Men litt av gangen.  ”Jeg liker å sanke ting i nærmiljøet som havtorn, sopp, ramsløk, villkjørvel, gressløkblomster og plukke epler på epleplantasjen på Amager”, sier han. Hva er den største forskjellen mellom dansk og norsk mat, spør jeg. ”Tradisjon og historie. Nordmenn bruker mer røyk og salt. Maten har mer smak”, svarer Simon fra kjøkkenet. Simon er fra Bergen og Sigurd fra Hardanger. De mener norsk mat minner mer om islandsk mat enn dansk. Men smakprofilsmessig minner Naert mer om den bornholmske restauranten Kadeau, mener de norske drænge. ”Nynordisk mat er frisk og fersk. Norsk mat er tyngre”, konkluder de med.

DSCF7200
Kveite, saltet agurk, grønnkål, løvstikke med blåskjellsaus og urteolje.
DSCF7228
Potetkrem med fenalår.
DSCF7244
sei, brokkoli, rømme og persille
DSCF7213
På kjøkkenet.
DSCF7205
Sigurd og Jacob.

DSCF7194

Restaurant Naert
Pilestræde 63
1112 København

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Norsk i København appeared first on Helles Kitchen.

Julefrokost på ærverdige Schønnemann

$
0
0

Jeg elsker danske julefrokoster (eller lunsj som vi kaller det).  Vi drar i hopetall til den danske hovedstaden for å meske oss i høye smørrebrød og deilig drikke. Vi koser oss rett og slett. Men danskene koser seg med sin danske julefrokost, de også. Og et av stedene der du finner mange dansker, men selvsagt også nordmenn, er Restaurant Schønnemann.

Jeg har bestilt bord, og takk og pris for det, for på dette stedet bestiller man i god tid i forveien. I køen før vi får slippe inn hører jeg noen si» Ja, vi bestilte faktisk i august». Og dette med kø er litt spesielt. Jeg kommer fem minutter før jeg skal og ser en lang rekke mennesker stå utenfor restauranten. Jeg tenker » Er det brann?» Nei da. Folk møter opp til gitt tidspunkt, og så slippes alle inn på en gang. Og da skinner restauranten og alle bord er pent dekket på og lokalet er tomt. Forrige bordsetting er gått for en halvtime siden, og betjeningen har fått tid til å gjøre det pent til neste gjeng. Urolig smart, synes jeg. Ingen høyrøstede og fulle nordmenn å se. Vi starter alle på likt.

Jeg setter meg på eget bord, men har to guttebord som naboer. De koser seg og er kommet i ens ærend til Schønnemann for å spise godt.

Jeg bestiller en Schønnemann ale til 78 kroner og herrens kryddersild med rå eggeplomme, løk og kapers (kr 88) og en lun flæskesteg med rødkål og surt tilbehør (kr 138). Det er sinnsykt mye mat, men det smaker utrolig godt. Flæskestegen serveres i to tykke stykker kjøtt og deilig sprø svor. Brød og smør på siden slik at man selv kan bestemme om man vil ha brød eller ikke. Silden er også generøs i porsjonsstørrelsen og den er nydelig. Guttene som sitter på min side diskuterer og diskuterer seg imellom om hva de skal velge. En av dem vil ha juleanretning (kr 338) som består av flere typer sild, lun flækesteg, ris a’la mande. Det diskuteres om julefrokosten er tingen (kr 438) som består av flere typer sild, Rødspette, gravet laks, hønsesalat, lun julemedister, lun flækesteg og ris a’la mande. Dette er en komplett julefrokost på dansk vis. Men herrene klarer ikke bestemme seg for noen av menyene og går heller for enkeltstykker. Det ser ut som om de er fornøyd med akkurat det valget. De bestiller både mat og øl og ber betjeningen til en hver tid komme med snaps. Her skal det ikke støve av glassene.

Slik spiser du en ekte julefrokost.

DSCF7271
Lun flæskesteg med sprø grønnkål, rødkål og syltede agurker. Glemte jeg å nevne hvor sprø svoren var?
DSCF7275
Sprengt oksebryst med hønsesalat.
DSCF7267
Potetmat med sild og kapers.
DSCF7266
Sprøstekt rødspette med remulade.
DSCF7261
Kryddersild med kapers, løk og eggeplomme.
DSCF7248
Pent og ryddig før storinnrykket.
DSCF7250
Julepyntet.

Mine sidekamerater koser seg og skryter hemningsløst av maten til hverandre og til meg. Jeg får vite at Schønnemann har absolutt alt av danske klassikere på menyen – til og med æbleflæsk. Dessuten er rødspettesmørrebrødene frityrstekt og ikke bare pannestekt. Her strides de lærde om hva som er den foretrukne fremgangsmåten. Gutta liker at den er frityrstekt og de liker også at smørrebrødet har hele tre fiskefileter. Snapsemannen kommer og fyller på glassene deres når neste rett kommer, og de får forskjellig innhold i hvert sitt glass. en akevitt til den ene retten og en annen til den andre. «Dette er helt unikt», sier en av guttene.

Jeg må dessverre forlate julefrokosten, hyggen og mine nye venner på nabobordet for å rekke et fly hjem, men aller helst skulle jeg ha blitt sittende med en øl til og en snaps og bare hygge meg, for her inne på Schønnemann er stemningen stigende og folk er blide. Utenfor sludder det. Neste gang drar jeg tilbake med en vennegjeng og nyter julefrokosten til det fulle.

DSCF7277
Takk for denne gang, Schønnemann.

Restaurant Schønnemann
Hauser Plads 16
1127  København K
Telefon: +45 33 12 07 85

Til info: Jeg har vært på tur med Visit Denmark der de har dekket fly og hotell. Dette måltidet er betalt av meg selv.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Julefrokost på ærverdige Schønnemann appeared first on Helles Kitchen.

Øko, posh eller rocka frokost?

$
0
0

Finnes det noe kjedeligere enn hotellfrokoster? Kan ikke komme på en eneste ting. Det finnes unntak, selvsagt, men den gjennomsnittlige hotellfrokosten på hvilket som helst internasjonalt hotell består av kaldt pålegg i skiver, halvgreit brød og sur kaffe. No thanks!

Derfor er oppfordringen min: Ut i gatene og snus inn atmosfæren fra byen du besøker.

Jeg har tre forslag til deg som er rimelig forskjellig når det gjelder stil. Alle finnes i København. Jeg har valgt ut et økologisk bakeri, en tradisjonell tesalong, og et sted man trygt kan drikke en drink til frokost. Blir du med, eller?

Emmerys:

Dette er en kjede av økologiske bakerier som du finner flere steder i København og flere andre byer i Danmark. De selger økologiske varer av deilig kvalitet. Kaffen er selvsagt også økologisk og er nøye plukket ut fra utvalgte plantasjer. De har et fristende utvalg av kaker, brød, sandwicher og konfekt. Jeg besøkte avdelingen som ligger ved Kattesundet (en sidegate opp fra Strøget i området som heter så smukt heter «Pisserænden».

Emmerys. Tebriks med deilig fyll på håndbrygget kaffe.
Emmerys. Tebriks med deilig, syndig fyll på håndbrygget kaffe.

Conditori La Glace:

Dette er et ærverdig konditori der betjeningen går kledd med forklær og hvite bluser. Stedet er fra 1870 og er dermed Danmarks eldste konditori. Her får du bl.a kanner med te, kaffe, småkaker, kakestykker og teboller. Det er det perfekte sted for en pust i bakken og en litt finere frokost. Kjøp med deg konfekt eller småkaker. Egentlig unødvendig å si, for du kommer til å gjøre det uansett. Årets juleutstilling er forresten til å dø for. Så tar du ikke turen inn i selve konditoriet, oppfordrer jeg deg i alle fall til å se på vindusutstillingen.

Te og teboller med smør.
Te og teboller med smør.
Klikk for å vise bildefremvisning.

Musling:

Dette er en restaurant som har åpent fom frokost til sent på kveld. Det er et ganske nytt sted, og jeg falt for fristelsen til å besøke stedet da jeg så at de hadde østers og Bloody Mary på frokostmenyen deres. Og for noen østers! De serveres grillet med sitron, lake av eple og asie (dansk grønnsak som syltes) og en olje av sjøtang. Du kan kjøpe en østers til kr 30 eller tre for kr 75. Bloody Maryen deres (kr 95) smakte helt fantastisk og skilte seg ut fra klassisk Bloody Mary med et shot dillakevitt plassert i et muslingskall.  Alt er vakkert presentert og regningen kommer i en metallboks En slik man får tunfisk på) med en liten sprettball inn i (som en perle) med restaurantens egen logo på.

Bloody Mary til frokost i London? Klikk her for tips.

Østers og Bloody Mary er frokost for viderekommende.
Østers og Bloody Mary er frokost for viderekommende.
DSCF7139
Flott interiør hos Musling.
DSCF7140
Og rett over gaten ligger Torvehallerne.
DSCF7155
Tangle i den ene beholderen og eple- og asielake i den andre. Perfekt tilbehør til østers.
DSCF7144
Sjekk ut den lille detaljen med muslingskallet på toppen av drinken. Den inneholder dillakevitt.
DSCF7160
Østers til frokost. åh, ja da.
Check please!
Check please!

Til info: Jeg har vært på tur med Visit Denmark. Alle måltidene i denne saken er betalt av meg selv.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Øko, posh eller rocka frokost? appeared first on Helles Kitchen.

Mine brente mandler

$
0
0

Går du langs Strøget i København i disse førjulstider, kan du ikke unnvære å lukte deilige brente mandler. De lages på gaten og smaker fantastisk. Det er jo superenkelt å lage brente mandler selv. Jeg har alledere spist opp halvparten av de jeg lagde i går, så her må det nok lages en porsjon til før jul. Krydder er jeg glad i, så jeg har tilsatt både malt ingefær, kanel og malt kardemomme i mine, og det gir dem en ekstra god julesmak.

L1180979

Slik lager du mine julete brente kryddermandler:

1/2 kg mandler. Vask dem i litt lunket vann, la dem så tørke litt på papir.

Varm en panne. Hell på 1,5 dl sukker og 1 dl vann. La dette koke opp. Tilsett så 1 ts kanel, 1 ts kardemomme og 1 ts ingefær. Tilsett mandlene og la dette koke og syde i pannen. Senk temperaturen til medium. Rør i pannen med en sleiv slik at mandlene skifter passering i pannen. Når du ser at sukkeret blir mellombrunt og boblene blir større og større, må du følge litt ekstra med. Er karamellen begynt å bli klissete? Ja, da tar du pannen av platen og sprer mandlene utover et bakepapir. La dette kjøles ned. Brekk så mandlene fra hverandre og oppbevar dem i en lufttett boks når de er helt avkjølt. Nå kan du smake og kose deg med dem.

Et fint gavetips er å legge brente mandler i cellofanposer og binde en fin sløyfe rundt. Er ikke det en god julegave, så vet ikke jeg!

L1180991

Selgere på Strøget i København.
Selgere på Strøget i København.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Print this page

The post Mine brente mandler appeared first on Helles Kitchen.

Helgecocktailen: Ny eller gammel Old Fashioned

$
0
0

Jeg har lært så mye om cocktails den siste tiden, og det blir bare mer og mer spennende. Det er fantastisk å gjenoppdage klassikere som Negroni og Dry Martini. De er tross alt klassikere fordi de funker. Men det er også utrolig morsomt å smake nytolkninger av klassikere.

Cocktail er kunst, og hvorfor ikke lære av de aller beste. På et seminar jeg deltok på nylig, under verdensmesterskapet i bartenderkunst, World Class, i Cape Town, fikk jeg lære om cocktail- og matparring av en av den beste i verden, nemlig amerikaneren Dale DeGroff. Han er en kultfigur i bartenderverden og var en av de aller første som begynte å lage cocktails til mat. Konseptet Dinner & Drinks utviklet han på det legendariske New York-stedet Rainbow Room på åttitallet og utover på nittitallet.

DSCF5609

Jeg deltar altså på dette seminaret, og her er også Pete Goffe-Wood, fra Masterchef Sør-Afrika en av foredragsholderene (håper du ser på serien. Den går på kanalen TLC og er helt fantastisk), og vi får presentert to cocktails og mat til. Den ene er en ceviche servert med margarita laget på curryblader. Og den andre retten er en skinketerrin servert med en Bacon Old Fashioned. Ifølge Dale DeGroff er det å bruke baconfett, brunet smør eller andefett i drinker, veldig vanlig og ytterst smakfullt når du skal drikke drinker til mat. Du får altså  ikke masse ekkelt fett i drinken, alkoholen marineres i fettet, fryses og siles senere av. Fremgangsmåte følger lenger nede i saken.

DSCF3390

Akkurat dette med bacon-old fashioned synes jeg er litt interessant. Jeg drakk nemlig dette for første gang i mitt liv i København bare en uke før jeg smakte denne i Sør-Afrika. Jeg var på et nyåpnet sted i Kødbyen i København, nærmere bestemt Fleisch, en restaurant, bar og slakterbutikk i et og samme lokale. Fantastisk kult sted med fabelaktige drinker og mat. De serverte også en Duck Fat Washed Sazerac som jeg gjerne smaker på neste gang.

Fleisch i Kødbyen i København. Slakterdisken hos Fleisch. Stilig interiør. Få bord i baren. Anbefales. L1160749 Baconinfusert Old Fashioned. Nam! L1160774 L1160775 Kyllingleverpaté med grillet brød til. Perfekt barsnacks.

Hvorfor er det stas med fett i drinken? Jo, for det gir en helt annen dybde og en rundhet i munnhulen. Og en slik drink er perfekt til mat. Jeg har laget en Old Fashioned med baconfett, og den anbefaler jeg deg å prøve. Vil du lage en Old Fashioned uten fett, er det bare å følge oppskriften lengre nede på siden.

DSCF5642

Old Fashioned laget på bacon

Start med å steke bacon i pannen. Gå for et med mye røyksmak og av høy kvalitet. Du skal tilsammen ha 4,5 cl baconfett til en flaske bourbon (gjerne Bulleit). Baconfettet blandes med bourbon (amerikansk whiskey). Vil du ikke lage en hel flaske med bakoninfusert bourbon, skalerer du ned målene. La dette marinere i 4-5 timer i romtemperatur i en beholder. Legg det i fryseren og fjern fettet etter at det har stivnet. Fettet legger seg på toppen, så det er lett å vippe av. Sil bourbon gjennom et klede for å kvitte deg med alle fettrester.

Nå kommer du til selve drinken:

Til en drink:

6 cl baconinfusert bourbon (eller bare vanlig bourbon hvis du ikke vil ha baconsmak). Bruk gjerne Bulleit Bourbon – en delikat bourbon jeg er fan av.

1 ts lønnesirup

3 dråper Angostura bitter

3 cl sodavann eller vanlig vann

isbiter

Rør dette sammen og hell over i glass. Bruk en potetskreller og skjær en strimle skall fra en appelsin. Snurr den litt mellom fingrene, men over drinken, slik at oljene fra appelsinskallet havner i drinken. Server og nyt! Og for den perfekte match, serverer du den sammen en liten toast med skinketerrin eller en god paté.

Baconinfusert Old Fashioned.

Klassisk Old Fashioned

6 cl Bulletin Bourbon eller annen bourbon
1 ts sukker
3 dråper Angostura bitter
Isbiter
3 cl kulsyreholdig vann
1 strimle appelsinskall (bruk potetskreller for å få med kun det oransje)

Bland sukker og Angostura bitter og la sukkeret løse seg opp. Bland så bourbon og kullsyrevann samt isbiter. Hell i drinkeglass med isbiter. Ta appelsinskallet og vri det over drinken for å frigjøre oljene i appelsinskallet.

Når vi nå er inne på drinken Old Fashioned. I Cape Town fikk jeg servert en av de aller beste jeg har smakt. På House of Machines jobber det skikkelige bartendere. Deres triks er å brenne en treplate slik at det ryker lett, så plasserer de glassene med åpningen ned mot platen slik at glassene røykes før de lager drinken. Satans god drink, kan jeg si dere. Bilder derfra kan dere se nedenfor:

DSCF3526

DSCF3539

DSCF3546

The post Helgecocktailen: Ny eller gammel Old Fashioned appeared first on Helleskitchen.

Vaniljekranser anno 1886

$
0
0
Vaniljekranser

Vaniljekranser

I Århus ligger Den gamle by Dette er en slags Folkemuseet (slik du kjenner det fra Oslo). Her kan du vandre rundt i historiske gater med ekte hus fra forskjellige tidsaldre. Et av stedene jeg likte spesielt godt var Bakeriet. Den er innredet slik en bakerbutikk var i 1885. her kan du handle bakervarer etter oppskrifter fra før 1900. Disse vaniljekransene stammer fra boken «Madam Mangør: Fortsættelse af Kogebog for små husholdninger 1866». Du kan kjøpe kransen i bakeriet i Den Gamle By, men her er også oppskriften slik at du kan bake dem selv.

500 g hvetemel

1 egg

375 g smør

250 g sukker

1/2 stang vanilje, finhakket

250 g søte mandler

15 g bitre mandler, malte.

Mel, egg, smør, sukker, vanilje og mandler eltes sammen, slik at deigen slipper fingrene. Rull ut til en tykk pølse. Skjær stykker fra pølsen og rull ut nye pølser og form kringler med stort hull slik at de ikke vokser sammen ved steking. Du kan bruke en sprøytepose med stjernetupp for å få fine striper på kransene. Stek til de er gylne på 200 g, varmluft.

Du får ca 80 vaniljekranser fra denne oppskriften.

Bageriet i Den Gamle By i Århus. Buevinduet er fra et bakeri i Køge.

Bageriet i Den Gamle By i Århus. Buevinduet er fra et bakeri i Køge.

Ekte skuespillere jobber i de forskjellige butikkene i Den Gamle By og de lever seg riktig godt inn i rollene fra den tid de skal representere.

Ekte skuespillere jobber i de forskjellige butikkene i Den Gamle By og de lever seg riktig godt inn i rollene fra den tid de skal representere.

I Den Gamle By finner du Danmark i miniatyr fortalt gjennom flere tidsepoker. Her er konditoriet Café Bonnich slik det var innredet i 70-årene.

I Den Gamle By finner du Danmark i miniatyr fortalt gjennom flere tidsepoker. Her er konditoriet Café Bonnich slik det var innredet i 70-årene.

Cafeen er indrettet i 1922 som de moderne udenlandske wienercafeer. Inventaret i konditoriet er skapt helt i tidens nyklassicistiske stil med forenklede former og lyse farver og med elementer inspireret av antikkens verden.

Cafeen er indrettet i 1922 som de moderne udenlandske wienercafeer. Inventaret i konditoriet er skapt helt i tidens nyklassicistiske stil med forenklede former og lyse farver og med elementer inspireret av antikkens verden.

I konditoriet kan du bestille gåsebryst, medaljer, napoleonskaker, kaffe og varm kakao med fløteskum.

I konditoriet kan du bestille gåsebryst, medaljer, napoleonskaker, kaffe og varm kakao med fløteskum.

Slik så konditoriets disk ut i 70-årene.

Slik så konditoriets disk ut i 70-årene.

 

FØLG MEG GJERNE PÅ FACEBOOK ELLER @HELLESKITCHEN PÅ INSTAGRAM

TIL INFO: JEG HAR VÆRT PÅ TUR TIL ÅRHUS MED VISIT DENMARK. ALLE UTGIFTER ER DEKKET AV DEM. BLOGGINNLEGGENE JEG SKRIVER FRA DENNE TUREN ER MINE OPPRIKTIGE TIPS OG MINE EGNE ANBEFALINGER

The post Vaniljekranser anno 1886 appeared first on Helleskitchen.


Førjulshygge i København

$
0
0

Fredag var jeg i København for å oppleve starten på førjulstiden. Dette var dagen da det ærverdige hotellet D’Angleterre tente julelysene – en stor begivenhet for københavnere og turister. Når disse lysene er tent, ja da starter julen. Dette er en tradisjon som har pågått i over 25 år.

Årets juledekorasjon på hotellfasaden koster 2,5 millioner danske kroner, så da kan du tenke deg så flott det er! Vanligvis er temaene i dekorasjonen upolitiske og religionsnøytrale, men i år har familien som eier D’Angleterre bestemt seg for å fokusere på miljøet og global oppvarming fortalt gjennom isbjørner. Det er en vakker utstilling og jeg har sansen for at de setter fokus på et viktig tema.

Nydelige dekorasjoner på hotel D'Angleterre.

Nydelige dekorasjoner på Hotel D’Angleterre.

Men jeg er her også for å spise. Det skulle jo selvsagt bare mangle. Jeg er jo tross alt matglad.

Og hva passer vel bedre enn å spise en posh julelunsj på selveste D’Angleterre og i restaurant Marchal som attpåtil har en Michelinstjerne? Du trenger ikke spørre to ganger, sier jeg.

Vi er en liten gruppe med søde piger fra Norge som får selveste langbordet i midten av lokalet. Det anbefales å booke dette bordet hvis du og en gjeng skal til København. Man føler seg akkurat litt mer viktig enn alle andre når man sitter der. Helt sant.

DSCF6815

Christian Gadient svinger kniven i kjøkkenet på Marchals og det gjør han med en nordisk/fransk stil. Vi bestiller julemenyen og tilhørende vinpakke. En fireretters-julelunsjmeny koster 465 danske kroner (drikkemeny ikke inkl.).

Vi starter med et glass champagne slik det hører med når man spiser på et fornemt sted. Dessuten er det en deilig måte å få igang praten på.

Ål og champis. Det gode liv.

Ål og champis. Det gode liv.

DSCF6856

Røkt ål med sjalottløk og tangmajones

DSCF6869

Kamskjell med skummende jordskokkesuppe og persilleolje.

DSCF6866

Tilbehør til kamskjellene: Sprø jordskokkskall med pærekrem. Fantastisk og intens smak.

DSCF6875

Christian Gadient

DSCF6886

Andebryst med skorsonerrot, grønnkål, syltede grønne jordbær (trendy tilbehør du får på alle kule steder i København om dagen)  og en saus laget på vadouvan (indisk karrimiks) og Gammel Dansk. Sykt godt. Dette var retten som så ut som selveste julaften. Rødt kjøtt, grønne blader og et hvitt pulver strødd forsiktig over rettten. Vi får servert en nydelig pinot noir fra Russian River Valley i California.

Klassisk dansk juledessert: Ris a la mande med kirsebærsaus. Her var det selvsagt en twist i form av frysetørket kirsebærpulver, spanske flate mandler og vaniljeiskrem i midten.

Klassisk dansk juledessert laget på riskrem: Ris a la mande med kirsebærsaus. Her var det selvsagt en twist i form av frysetørket kirsebærpulver, spanske flate mandler og vaniljeiskrem i midten.

DSCF6843

Så er det fristende å ta seg en tur i The Royal Suite (til den nette pris av 56 000 danske kroner per døgn) og ta seg en cowboystrekk. Men det føles mer fornuftig å gå ut i Københavns julegater for å gå av seg litt av den deilige julelunsjen.

Deltaljer fra The Royal Suite"

Deltaljer fra The Royal Suite»

Tilbake til D’Angleterre klokken 17.00 og lysene på juleutstillingen tennes. Det er stappfullt av folk og barna gjør store øyne når lysene tennes og årets tema avsløres.

Etter julelyssermonien trekker vi inn i hotellet igjen for nå er det tid for gløgg.

Julepyntet D'Angleterre. (Foto Visit Denmark)

Julepyntet D’Angleterre. (Foto Visit Denmark)

DSCF7053

Pyntet til gløggfest.

DSCF7040

Deilig lys gløgg som varmer.

DSCF6798

Til info: Jeg er invitert av Visit Denmark på denne snarturen til København. Fly, måltid og hotell er dekket av dem. Det jeg skriver om turen på bloggen er på egen oppfordring.

 

The post Førjulshygge i København appeared first on Helleskitchen.

Julestemning i Kongens by

$
0
0
Julepyntet D'Angleterre. (Foto Visit Denmark)

Julepyntet D’Angleterre. (Foto Visit Denmark)

Er du en av de som skal en hyggetur til København før jul? Gled deg! Det er så flott pyntet rundt i byen og butikkene bugner av fristende julegaver og snadder som du kan kjøpe med deg hjem til førjulskosen. Jeg har flydd rundt med kamera og tatt bilder av julestemningen. Nedenfor kan du se hvordan København har pyntet til jul. Klikk deg inn på bildene og kos deg!

Illum Bolighus. Gløggmiks og godterier. Klementiner. Julestæsj. Sukat er noe av det verste jeg vet. Jeg piller det alltid ut fra julekaken, men utrolig nok finnes det dem som elsker det. Mannen min inkludert. Bering Flowers DSCF6984 Eplekringle. Julepyntet Købmagergade. DSCF7009 Kultorvet har julemarked. Det har også Kongens Nytorv, Nytorv og Højbroplass. Illum Bolighus. Ikke en jul uten et besøk innom denne lekre butikken. Illum Bolighus. Ikke en jul uten et besøk innom denne lekre butikken. Take away-gløgg nøtteknas Hva er vel jul uten dadler? Hos Bering Flowers får du maksimalistisk julepynt. I love it! Royal Smushi Café Pingvinte som fisker opp teposen?. Noe du ikke visste du trengte, kanskje? Kryddermiks til hvit og rød julegløgg. Hos Konditori La Glace er juledekorasjonen alltid en drøm for øyne og mage. Royal Copenhagen. Hos Perchs tehandel er det jul til gangs. Deilige valnøtter. DSCF6979 Bering Flowers Gammeldags julepynt. Hos Royal Smushi Café er det julepyntet. Hva er vel jul uten dadler? Sopp. Hva med et østerssett i julegave? Et lekkert smørrebrød er et must i København. En julekalender for viderekommende. Brente mandler. Du får det over hele København. kastanjer. La Glace. Flødeboller hos Summerbird. DSCF6966 Fristende rosenkål. Perchs julete. DSCF7127 DSCF7018 Tante Ts juletekalender Lilla blomkål. Så vakker. smaksprøver i Torvehallerne. Italiensk julekonfekt. DSCF7005 Julete DSCF6942 Julebordsutstillingen hos Royal Copenhagen.

The post Julestemning i Kongens by appeared first on Helleskitchen.

Ikke et salatblad i sikte!

$
0
0

Av helsehysteri og grønt fokus kommer det alltid en motreaksjon. I København kommer den i form av Anarki – Københavns nyåpnede restaurant.

L1180674

Vi er fire jenter som skal spise på dette stedet på Fredriksberg. Restauranten åpnet dagen før og det vi vet om stedet er at Danmarks beste sommelier, Christian Thorsholt Jacobsen, jobber her. Det er et godt tegn, tenker vi uten å ha sjekket så mye hva de har på menyen.

Inne i det koselige lokalet er det fullt, men vi har booket bord. Det sitter menn i restauranten. Nesten bare menn. Og de ser ikke spesielt skeive ut heller. Ikke en homserestaurant, men fremdeles nesten bare menn? Hmm? What’s the deal?

L1180651

 

 

 

Vi får et koselig bord og bestiller først litt å drikke. Champagne og økoøl. Dessuten bestiller vi litt snacks til å starte med. Inn kommer anderillette, andeterrine, burrata, kroketter med and og noen med ost og skinke + en duroc-skinke. Deilig start og perfekt til drikken vår. Serviset er forskjellig fra kuvert til kuvert og de har masse kult sølvtøy på bordet.

Snacks til drikken.

Snacks til drikken.

Dette er jo et sted som skryter av vinutvalget sitt og vi får vinkelneren til å plukke ut en deilig amerikansk hvitvin for oss. Vi går for delemenyen family-style dining der kjøkkenet velger ut passende retter.

L1180661

Bein med bittelitt grønnsakspuré.

Først kommer det inn en helt nydelig oksehalesuppe og en pastarett med røkt fisk. Fortløpende kommer mer mat: Andehjerter, kalvebrissel og til slutt kjempebein av svineribbe med et snev av søtpotetpuré under. Vi har ikke fått noe som minner om grønnsaker utenom dette. Knapt nok et urteblad er å se. Vi spør forsiktig: ”Har dere ingen grønnsaksretter eller tilbehør med noe grønt”. Kelneren ser rart på oss. ”Nei?”. Det hadde de ikke. Men kanskje dukker det opp en asparges når våren kommer er svaret fra vår mann. Til våren, ja. Vi sukker og ser rundt oss. Gutta sitter å gnager på bein og skuffer innpå med andehjerter og skinker. De er som ville dyr. Er det dette som er Anarki, tenker vi? Her kan carnivorene komme og gjøre som de vil? Og drikke god vin til. Er dette menns våte drøm? Jeg tror det.

L1180658

Andehjerter, pasta og kalvebrissel.

L1180654

Pasta og oksehalesuppe.

L1180655

Vi gjør alt for å tiltrekke oss oppmerksomhet fra mennene i lokalet. Til ingen nytte. De er opptatt av å gnafse på bein.

L1180649

Anderilette og kroketter.

Er du singel og vil finne gutter i København? Gå på Anarki. Men vår oppmerksom på at de ikke nødvendigvis legger merke til deg bak sine hauger av kjøtt og baljer av rødvin.

Menn og mat.

Menn og mat.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Denmark. Tur og opphold er betalt av dem.

The post Ikke et salatblad i sikte! appeared first on Helleskitchen.

Eplegløgg

$
0
0

Jeg fikk en nydelig lys gløgg på Hotel D’Angleterre da jeg var i København forrige helg. Den var heftig på smak og sødme, så den jeg har laget er mildere og uten alkohol. Men jeg har tips til hva du bør putte i hvis du vil ha en voksenvariant.

DSCF7368

Eplegløgg til 4 personer:

  • 1 liter eplemost av god kvalitet. Det finnes mange norske gode i butikkene.
  • 2 kanelstenger + fire til pynt
  • 10 nellikspiker
  • Skall fra 1 appelsin. Bruk en potetskreller og få kun med det oransje.
  • 3 skiver frisk ingefær (evt mer hvis du liker mer smak)
  • 3 ss sukker
  • mandler og tørkede aprikoser til servering.

Fremgangsmåte: Kok opp eplemosten og legg i nellik, kanelstenger, appelsinskall og ingefær. Senk temperaturen og la alle godsakene trekke i eplemosten for å få ut smakene. Tilsett sukker og varm opp før servering. Hell opp i pene kopper og legg en kanelstang i hver kopp. Server med hakkede mandler og hakkede aprikoser.

Med alkohol: En billig, lys sherry som passer perfekt i eplegløggen er Croft Sherry. Bruk 4 cl i hver kopp.

Og så trenger du jo god julemusikk til! Klikk her for Eriks deilige adventsspilleliste.

 

Tips: Jeg har også laget cocktail av denne gløggen. Jeg kjølte ned eplegløggen (uten sherry), mikset den i shaker med sherry og isbiter og helte den over i cocktailglass. Det smakte vidunderlig godt! Anbefales på det varmeste.

 

The post Eplegløgg appeared first on Helleskitchen.

Norsk i København

$
0
0

Jacob Burmølle-Jensen har jobbet på restauranter i Bergen ved tre anledninger. Han er dansk, men er kjøkkensjef på en norskinspirert restaurant i hjertet av København.

Det var først da en dansk nettavis, aok.dk, skrev om restauranten hans, at det gikk opp for han at han faktisk var i ferd med å åpne en norsk gourmetrestaurant. Det er den første i sitt slag i den danske hovedstaden.

DSCF7188

Jacob Burmølle-Jensen

Jacob elsker klippfisk, fenalår og ikke minst norsk rømme. “De klarer ikke lage det fantastiske produktet i Danmark”, sier han. “Jeg importerer seterrømme fra Norge og den er perfekt fet”.

Naert, som restauranten heter, ligger i Pilestræde 63, ikke langt fra de folkelige smørrebrødrestaurantene som nordmenn liker å kose seg på. ”Vi har hatt mange nordmenn her. Faktisk er bortimot 40 % av gjestene norske. Foodies synes det er spennende med norsk mat i Danmark, men vi har også hatt de som har misforstått konseptet og vært overrasket over at vi ikke serverer fårikål”, forteller Jacob. For menyen er ikke husmannskost, men nordisk ”mormormat” der man får småretter til å starte med, så får man deleretter. ”Til lunsj er det veldig casual, for da er man litt i den stemningen”.
Jacob er ikke alene på kjøkkenet. Han har tatt med seg to nordmenn og en svensk jente. De to norske guttene heter Simon og Sigurd, og det var faktisk Simons far som ville investerer i restauranten. Slik gikk det til at Jacob kunne åpne norskinspirert gourmetrestaurant i København.

Simon, Sigurd og Jacob.

Simon, Sigurd og Jacob foran restaurantskiltet.

Som nevnt, Jacob elsker norsk klippfisk, og især den han bruker som er laget på skrei og aldri har vært fryst. Den flaker seg fint, synes han. Når jeg spør ham om det vil komme lutefisk på menyen, fnyser han. ”En sånn geléklump?” Det er med andre ord ikke all norsk mat som vil havne på menyen på Naert. ” Og jeg vil aldri putte Salmalaks på menyen”, sier han bestemt. ”Det er et drittprodukt”.

DSCF7218

”Danskene forbinder norsk mat med Grandiosa, pulver i pakker, tung mat og dårlige buffeter på høyfjellshotell”. Han vil vise danskene at norsk mat kan være gourmet.

Men dette er ikke en ren norsk restaurant, for Jacob kjøper inn de råvarene som skal være ferske fra sine leverandører i Danmark. Fisken kommer fra vestkysten av Danmark og grønnsaker fra utvalgte gårder. ”Det er vanskelig å være heløkologisk og kortreist når vinteren kommer. Skal man ha friske grønnsaker kommer de fra utlandet på vinteren. Sånn er det”. Men de tørker, fermenterer og sylter hos Naert også. Bær fra sommeren lages til eddiker som brukes i sauser.

DSCF7243

Det er ikke lett å finne restauranter i Norge som serverer norsk mat, så det at vi nå kan spise norsk mat i Danmark har skapt avisoverskrifter. Restauranten har allerede fått kjempeanmelderser i dansk media. ”Videreutvikling eller et par steg tilbake er veien for nynordisk mat fremover. Jeg tror folk begynner å bli lei av lette retter med lite syre og mangel på salt”, sier Jacob. Det nynordiske kjøkken er noen gang misforstått og tas for bokstavlig. Idéen til Claus Meyer, som skrev det nynordiske manifest var at det nordiske kjøkken aldri skulle stå alene, mye pga av mangel på råvarer i vinterhalvåret.

DSCF7207

Jacob er utdannet i klassisk/moderne/fransk stil, men ble oppmerksom på det norske kjøkken da han delte leilighet sammen en norsk gutt mens han jobbet i London. Han ble invitert til å jobbe i Bergen, og tok sjansen. Han jobbet faktisk i Bergen ved tre anledninger før han nå flyttet tilbake til Danmark. Han kunne ingenting om norsk mat før han begynte å jobbe på restaurant Søtt + Salt i Bergen.

DSCF7211

Gourmetkokken som nå har egen restaurant i København har aldri spist på Noma, og ser at han sannsynligvis aldri får sjansen før de lukker dørene. Men logoen til Naert ligner på Nomas. Der slutter også likheten.

DSCF7202

Hardangermønster.

Interiøret i restauranten er nordisk og du finner bestikk i hardangermønster. På gjestetoalettet henger bilder av Nøkken og troll fra de norske folkeeventyrene. Det spilles Grieg.

Svenske Anna, som er sommelier har valgt ut øl fra Nøgne Ø og eplemost fra Hardanger til restauanten. Sympatiske Jacob håper en dag å få øl fra Hansa. ”Jeg liker å drikke en øl etter et godt måltid, kaffe og cognac”, sier han. Og med sin fortid i Bergen er det vel bare snakk om tid før det havner på menyen.

Man kan ikke drive en norsk restaurant uten å ha et hint av brunost i en av rettene, og det har de altså på Naert. Som petit four serverer de små krumkakekjegler med krem, multer og revet, frossen brunost over. For en god idé.

DSCF7196

Lunsjserveringen er som nevnt lagt opp til en avslappet og koselig opplevelse. Man får noen småretter, så smør og hjemmelaget flatbrød før man får to grønne og lette retter, men som er visuelt vakre med mange detaljer. Så faller man til ro. De neste rettene er varme og ”less is more” med gode smaker. Jacob er opptatt av å fjerne ting som ikke hører hjemme i en rett og mener at man med deleretter kan synke ned i stolen, glemme at man er på restaurant og plutselig tro man er hos mormor på middag.

Kamskjellene som serveres på menyen er fra Tromsø. ”Man får ikke flotte nok kamskjell i Danmark”. Jacob vil gjerne servere norske sjøkreps og kongekrabbe etterhvert også. Men litt av gangen.  ”Jeg liker å sanke ting i nærmiljøet som havtorn, sopp, ramsløk, villkjørvel, gressløkblomster og plukke epler på epleplantasjen på Amager”, sier han. Hva er den største forskjellen mellom dansk og norsk mat, spør jeg. ”Tradisjon og historie. Nordmenn bruker mer røyk og salt. Maten har mer smak”, svarer Simon fra kjøkkenet. Simon er fra Bergen og Sigurd fra Hardanger. De mener norsk mat minner mer om islandsk mat enn dansk. Men smakprofilsmessig minner Naert mer om den bornholmske restauranten Kadeau, mener de norske drænge. ”Nynordisk mat er frisk og fersk. Norsk mat er tyngre”, konkluder de med.

DSCF7200

Kveite, saltet agurk, grønnkål, løvstikke med blåskjellsaus og urteolje.

DSCF7228

Potetkrem med fenalår.

DSCF7244

sei, brokkoli, rømme og persille

DSCF7213

På kjøkkenet.

DSCF7205

Sigurd og Jacob.

DSCF7194

Restaurant Naert
Pilestræde 63
1112 København

The post Norsk i København appeared first on Helleskitchen.

Viewing all 90 articles
Browse latest View live