Sommer-GT inspirert av Bay Frost. Oppskrift lenger ned i saken.Signe og Sebastian.
Drinker, diamantringer og nybakte kaker. Er det mulig å samle tre slike fantastiske kategorier i et og samme hus? Så absolutt. I den lille byen Listed på Bornholm finner du Bay Frost. Dette er en kafé, bar og gullsmed/klokkemaker drevet av ekteparet Sebastian Frost og Signe Bay Frost. Stedet ligger idyllisk til på havnen. Her kan du spise Signes hjemmebakte kaker (folk kommer langveisfra for å spise disse), ta en gin og tonic i sola og senere shoppe eksklusive smykker og klokker som Sebastian har laget. Signe lager også økologiske leppepomader som hun selger i kaféen. Hos Bay Frost har de spesialisert seg på vermut og gin. De har hentet inspirasjon fra Barcelonas mange vermut- og ginbarer. Her kan jeg kjenne meg igjen. Jeg har også latt meg fascinere av dette. Det kan du lese om her.
Havnen i Listed.Fiskeren har nettopp dratt inn en stor fangst av rødspetter.Bay Frost i Listed. Café, bar og gullsmed.Signes kafé.Sebastians smykke- og klokkebutikk i samme hus. Han lager selv alle produktene.
Sebastian har 15 spesielle gintyper og han har fire ulike tonics. Ingen tradisjonelle, bare nøye utvalgte. Her får du også eksklusive viner på glass. De har investert i et eget system i samarbeid med Michelin-restaurant Kadeau. Etter et glass champagne, eksklusiv vin eller en GT er det fort gjort å gå på en shoppingsmell i smykkeavdelingen. Sebastian lager klokker og smykker og har flere faste kunder som kommer i ens æren til den lille butikken fra bl.a Norge.
Signe lager økologiske leppepomaderSebastian er opptatt av gin og viser stolt fram de fire tonicene han bruker til miksing av GT.Eksklusivt vinutvalg.Signes fantastiske kaker. Denne med sitron ov valmuefrø er til å dø for.Her bakes mange kaker i løpet av dagen.
I sommer skal de ha cocktailbar her 5 dager i uken i 6 uker. Da kommer tre bartendere fra den kjente cocktailbaren, Ruby i København. De kjørte samme konsept i fjor og det var en stor suksess.
Jeg spør Sebastian om hvilken gin han vil servere som en sommer-drink og da svarer han: Citadelle gin (min. 5 cl), masse is, jordbær i skiver og en flaske Gents tonic. Det måtte jo jeg prøve da jeg kom hjem. Jeg hadde hverken Citadelle Gin eller Gents tonic, men brukte gin fra islandske VOR og italiensk tonic fra Lurisia (som du får kjøpt hos Andrea Bono). Jeg brukte masse jordbær i skiver og noen blader sitronmelisse for friskhet. Dette er en deilig drink som jeg er glad Sebastian fortalte meg om. Men aller helst skulle jeg ha drukket den i vannkanten utenfor Bay Frost. Neste gang jeg kommer til Bornholm skal jeg definitivt henge her.
Utenfor kaféen kan gjestene selv plukke de urtene de selv vil ha i GT’n sin.Herlig pinneis for den som vil ha det.
Hjemme igjen: Jordbærgin inspirert av Bay Frost på Bornholm. Denne nytes sammen med 60 måneders lagret parmesan og balsamico-perler kjøpt hos Andrea Bonopå Frogner.
Til info: Jeg har vært på tur til Bornholm med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
FØLG MEG GJERNE PÅ FACEBOOK ELLER @HELLESKITCHEN PÅ INSTAGRAM
En «tøs» på dansk er kjærlig ment. Det betyr «pike/jente». Så da jeg var i Århus med bare jenter, måtte det selvsagt bli en tøsecocktail på en av byens beste cocktail-barer, St. Pauls Apothek. Dette er et skikkelig kult sted der du kan spise mat i kombinasjon med cocktails. Vi ville bare ta et glass da vi var innom, men jeg skal definitivt spise her neste gang jeg er i Århus.
Stilig interiør.Her mikses det cocktails med havtorn (tindved på norsk). Trendy bær til trendy drinker.
En av drinkene som er veldig populær hos St. Pauls Apothek er «Bees Knees» og den lager du lett selv:
5 cl Beefeater gin
3 cl friskpresset sitron
3 cl akasiehonning-sirup (lages ved at blande 60% honning med 40 % kokende vann)
Rist i shaker med masse isbiter og server i avkølt i et martini-glass og gjerne 1 drag med friskkværnet pepper på toppen.
Etter en deilig rast i bakken kan man laste ned appen FilmWalks (gratis App) og gå i fotsporene til tv-serien «Dicte». Suksess-serien med Iben Hjejle i hovedrollen, spilles nemlig inn i Århus og bybildet brukes flittig. 3. sesong spilles inn i høst og Norge er et av landene som elsker denne danske serien. Appen du laster ned tar for seg 10 locations, men du kan selv velge rekkefølge og rute. Da kan du stikke innom noen av Dictes favoritt-hangouts i Århus og kanskje ta en cocktail på et av dem også.
Ellen Riis. Her er vi inne i filmbyen i Århus.
Jeg fikk gå opp ruten sammen med Ellen Riis, som er produsent av Dicte.
Casablanca er et erverdig sted som brukes ofte som et av Dictes favorittsteder i byen.Ziggy er et annet favorittsted i serien.Baren på Scandic hotel er et sted Dicte oppholder seg ofte. Scandic Hotel er også stedet skuespiller Iben Hjejle bodde under innspilling av 2. sesong av «Dicte».
Låneparaplyer ser du rundt omkring i Århus. For en god idé!
Til info: Jeg har vært på tur til Århus med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen mine er oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
FØLG MEG GJERNE PÅ FACEBOOK ELLER @HELLESKITCHEN PÅ INSTAGRAM
God mat skal presenteres pent, synes du ikke? De fineste restaurantene legger sjelen sin i det å finne riktig servise til de forskjellige rettene. Nytt servise til hver rett. Forskjellige farger. Overraskelser for gjesten. Å gå på en dyr og fin restaurant er ikke bare for matopplevelsen, men for totalopplevelsen.
På flere av Danmarks gourmetrestauanter (Kadeau på Bornholm, Pony i København, Ved stranden 10 i København etc.) bruker de stengods laget hosLov i Listed. Dette keramikkverkstedet på Bornholm drives av Torben og hans kone Susanne. De finner inspirasjon i den bornholmske natur: klipper, strand, mose, lav, jord, tauverk, tang, drivtømmer og skjell.
Torben dreier servisene, men klarer ikke å produsere nok i forhold til etterspørselen. Men det er slik han vil ha det. Han vil selv lage alle delene for hånd, og fordi dette er steingods, begrenser det seg selv hvor mye han klarer å produsere hver dag. Fingertuppene slites av sanden. Han har dreid keramikk siden 1966. Det er 20 stelldeler i hver serie og han lager to forskjellige serier («kadeau» og «hverdag»). Han bruker 14 forskjellige glasurfarger og fordi alle delene håndglaseres, er fargenyansene forskjellige fra gang til gang. Stellet «Kadeau» er oppkalt etter Michelin-restauranten med samme navn som du finner på Bornholm, og stellet beskriver Kadeaus kjærlighet til Bornholm og det nordiske kjøkken.
Susanne viser ovnene der steingodset brennes.Serviser til tørk.Nå skal fatene tørke før brenning.Med utsikt til havet. Hver dag går Torben og Susanne 10 km i naturen for å hente inspirasjon.
Krus.Den flotte sortfargen som passer så perfekt til det nordiske kjøkken, men som er et sant mareritt for en matblogger å fotografere når det ligger mat på.Torben dreier.Arbeidsbenken og dreieskiven. All leiren som ligger på bakken, brukes på nytt.Hver serie har mange deler.Torben dreier med stødig hånd.
Jeg fikk kjøpt med meg disse fine produktene fra Lov i Listed.
I butikken til Torben og Susanne finnes nesten ingen varer. Alle delene de lager, er bortbestilt eller rives ut av butikkshyllene med en gang de fylles opp. De har også måttet stenge nettbestillingen for en periode for å kunne tilby sommergjestene noe når hordene kommer om kort tid. Jeg klarer allikevel å plukke med meg noen deler til å ta hjem. Det er klart at jeg også vil ha servise som michelinrestaurantene bruker.
Torben tar seg en velfortjent kaffepause.
Til info: Jeg har vært på tur med Visit Denmark. Reise og opphold er betalt av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Min versjon av en «Sol over Gudhjem». Oppskrift lenger ned i saken.
Hver morgen klokken 10 seiler ferden til Christians ø ut fra den lille havnen i Gudhjem. Og hver morgen står et lite kor og synger den avsted. Jeg var med å synge denne morgenen “Hvem kan seile foruten vind” sammen med lokale.
Båten seiler ut fra havnen og vi synger.
Gudhjem er også stedet der den kjente retten ”Sol over Gudhjem” stammer fra. Dette er et smørrebrød med røkt sild, hakket løk, reddiker, fingersalt og rå eggeplomme på toppen (egget er solen). Det smaker vanvittig godt og du får det over hele Danmark, ikke bare her på Bornholm.
Mikkel Marschall
”Sol over Gudhjem” er også en kokkekonkurranse. Den arrangeres av Mikkel Marschall og hans bror Mads. Mikkel er vår guide i dag og han står på den lille plassen utenfor «Bechs chocolade» og forteller oss om hvor så forhold det var da de startet med denne konkurransen i 2009 etter å ha hoppet av hardkjøret som chef på Michelinrestauranter i utlandet og på Kadeau (Michelinrestaurant på Bornholm). Konkurransen er blitt så stor og attraktiv at den har havnet på nasjonal tv. Maaemos, Espen Holmboe Bang, skal være meddommer i år og det er ventet godt over 60 000 besøkende.
I fjor promoterte ”Sol over Gudhjem” konkurransen med en pop-up restaurant i Mathallen i Oslo. Jeg spiste der og alt om det kan du se her.
I Gudhjem kommer en pike forbi oss med det som må være verdens største is. Sjekk ut denne da!
En halvmeter is. Minst! 150 kroner for denne er et varp!
Tilbake til det kjente smørrebrødet ”Sol over Gudhjem”. Røkt fisk er en spesialitet på Bornholm, og ellers i Danmark. Jeg husker fra mine sommerferier i Gilleleje (på Nord-Sjælland) at vi tok turen ned på havnet til røkeriet for å kjøpe røkt sild. Det var høytid. Ikke bare å spise den, men å komme inn i røkeributikken og kjøpe de gullglinsende fiskene som hang vakkert på rad og rekke. Det er mange små bein i sild, men det gjorde ingenting, så lenge jeg kunne nyte smaken av ekte røkt fisk. Så var det å ta dem med til sommerhuset og rense dem for skinn og så mange bein som mulig. En tur innom bakeren for å kjøpe ferskt rugbrød eller franskbrød måtte til for så å smøre et godt lag smør på skivene. Fisken på toppen og finhakket løk, reddiker og kanskje litt hakket gressløk for fargens skyld, før man balanserer et rått egg på toppen. Nam! Og etter at jeg ble gammel nok, fikk jeg også en Hof (Carlsberg) og ”en lille en” til. Komplett lykke.
Min Sol over Gudhjem:
Min Sol over Gudhjem (bildet på toppen av innlegget) er laget med varmrøkt makrell. Det får du kjøpt absolutt overalt i norske matbutikker. Billig og veldig godt. Rens fisken for bein og skinn. Bruk gjerne fingrene til dette. Ha fisken i en blender og kjør til en mousse sammen med 1-2 ss majones eller rømme. Tilsett litt salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Nå har du en herlig makrellmousse. Jeg legger dette på en skive mørkt brød. Så legger jeg på noen tynne løkskiver, tynne skiver reddiker, litt flaksalt og urter. På siden har jeg en eggeplomme som jeg heller over smørrebrødet når jeg er klar til å spise. Dette er nostalgi, lykke og velvære på en gang. Makrellmoussen blir ekstra god hvis du lar den stå i kjøleskapet noen timer.
Klassisk Sol over Gudhjem
På denne Bornholmturen går også turen innom et fiskerøkeri av gamle sorten, Hasle Røgeri. Det finnes ikke mange av disse igjen, for de unge finner ikke glede i å spise tradisjonsmaten som har gjort Bornholm så kjent. Det er fryktelig synd. Overalt på øya kan man se små hus med store piper ved sjøen. Disse er gamle fiskerhus der fiskerne selv røkte fisken etter at de kom i land. På Hasle røkeri røyker de sild, makrell, laks, ål og reker. De har til og med begynt å røyke havsalt – et meget vellykket ekseriment. Jeg fikk et glass med hjem som jeg har begynt å bruke, og jeg kan anbefale det på noe så enkelt som stekte poteter eller et stekt egg. Det hever smaken til nye høyder.
Fisken røykes på gamlemåten.Hasle røgeri.
På Hasle Røgeri bruker de ældetre til røykingen. Kubbene bestilles fra en leverandør som må kutte dem i akkurat passe stykker. Fisken røykes over åpen ild, og dette er det eneste røykeriet på Bornholm som gjør det slik. Klokken 06.00 startet røykingen, og det er silden som er først ut. Dette var tidligere jobb for kvinnene, for mennene var ute å fisket. Grunnen til at de røkte fisken var for at den skulle holde seg lengre. Det var jo ikke kjøleskap i de dager. Fisken tørkes først i ca 1 ½ time før den settes lengre inn i ovnen på 70-80 grader. Så sjekkes fisken om den har den rette farge og konsistens før den settes inn i ovnen, denne gang med et ”teppe” over kullet slik at røykeprosessen kan starte. Selve røykingen tar ca 2 timer.
Sild klar til røyking.
Kommer du til Bornholm vil jeg anbefale deg å besøke et slikt gammeldags røykeri. Du kan handle med deg fisk hjem eller du kan spise i kaféen. Vi spiste en buffet slik at vi fikk smakt på alle de deilige røkte produktene. Jeg anbefaler især de nydelige røkte rekene. Du får kjøpt slike på noen fiskebutikker i Oslo.
Røkt salt kan heve en ellers kjedelig rett.
Til info: Jeg har vært på tur til Bornholm med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Ved klippene, nesten nede ved vannet ligger Stammershalle Badehotel, nordøst på Bornholm. Dette er mitt aller første møte med den danske øya, men definitivt ikke den siste. Jeg får en helt spesiell ro på slike plasser som ligger ved havet og der ting går i et avslappet tempo. Alle snakker rart, ja det høres nesten ut som om de prøver å snakke norsk iblandet litt svensk. Men de later ikke som, de snakker en egen dialekt.
Stammershalle Badehotel på Bornholm. Skår fra gammel tallerken (fra det gamle badehotellet) ligger henslengt på klippene nedenfor badehotellet. Syklene kan lånes. De er deilige å sykle på. Det kan bekreftes. Henriette og Henrik, som driver Stammershalle badehotel.
Det dufter nydelig flæskesteg i hele hotellet da jeg ankommer. Stedet er innredet med gamle detaljer og det herjer en ro. Det føles som å komme hjem til noen privat. Jeg bodde på dette badehotellet et par netter og hadde noen utsøkte måltider her. Frokostene var noe av det deiligste du kan tenke deg. Forskjellige ting hver dag: hjemmelagde marmelader, nybakt brød, musli, pålegg, pannekaker, salater og en silkemyk eggerøre, frisk frukt og små søte skåler med kjøleskapsgrøt. Alt sammen presentert på den vakreste måten.
Smøret ble lagt på en fjærestein. Servisene av kongelig porselen. Glassene fra det lokale glassblåseriet Baltic sea glass.
Et av de aller beste marmelader jeg noen gang har smakt lages på dette hotellet. Sitronmarmelade med vanilje. Jeg spurte om oppskriften, men fikk beskjed om at det ikke er noen oppskrift. Man prøver seg fram. «Og du blir forbauset over hvor lite sukker som trengs», sier Henrik Petersen. Han og kona Henriette Lassen driver hotellet og har gjort det siden 2011. Henriette lager frokostene og står for innredningen, mens Henrik styrer hotellet. Da de overtok ville de ha et lite hotell og et stort kjøkken. De har en av Danmarks beste kokker, Daniel Kruse som kjøkkensjef, og den dagen jeg ankommer hotellet har de nettopp blitt sjenket seks stjerner (maksscore) i bladet Smag & Behag (et magasin som i denne utgaven hadde et stort Bornholm-spesial). Daniel Kruse er en anerkjent dessertkokk og har fortid på Conditori La Glace i København. Kjøkkenet på Stammershalle Badehotel er nynordisk med lokal mat i sesong. Hotellet får de beste råvarer fra de lokale fiskere, grønnsaksmarker, skogen og leverandører fra nærmiljøet.
Klippene nederfor hotellet. Frokost i deilige omgivelser.Andre marmelader de kunne friste med var f.eks. jordbær og lavendel.Det er de små detaljene som avgjør.Alt man måtte ønske seg – og litt til.
Hjemmelaget sitronmarmelade inspirert av frokostene på Stammershalle badehotel.
Syltetøyet måtte jeg rett og slett prøve å lage. Oppskriften til 3 glass syltetøy er som følger.
5-6 saftfulle sitroner
skall av 1/2 sitron
5 dl sukker
1 vaniljestang skåret i to på langs, så i to biter til
2 ts agar-agar (asiatisk stivelsesmiddel laget på alger. Vanlig syltepulver kan brukes)
Skjær sitronene slik at du får av skall og det hvite. Skjær fileter av sitronene slik at du får med minst mulig av «skilleveggne» inne i sitronen. Legg i en gryte med sukkeret, finstrimlet sitronskall (kun det gule) og vaniljen. Kok opp. Kok inn ca 15 minutter. Tilsett agar-agar og la det tykne litt. Smak til om det trengs mer sukker. Slå av platen og la gryten kjøle seg ned en kvarters tid før du heller innholdet over i sterile syltetøysglass.
Kjøttfulle sitronerSitroner til koking
Tilbake til badehotellet og roen: Kvelden siger på og det er tid for gourmetmiddag på Lassens restaurant som ligger på Stammershalle badehotel.
Den ene fantastiske retten etter den andre blir servert sammen de deiligste vinene.
Først får vi små trekanter laget av syltet selleri og røkt ferskost. «Sigarer» med brandade. i Barken ligger glasskål med sjøørret. I egget ligger et deilig røkt skum med ostepulver og gravet reinsdyr.1. Steinbitrogn med epler, dill, agurk og blåskjellsaus. 2. blekksprut med soya, ingefær, løk, brunet smør og ramsløksblomster. 3. hanelår med røkt sideflesk og potet. 4. hanebryst med persillesmør og rabarbra.Deilige viner til alle retter. Vi får tre desserter. Vi spiser tross alt hos en av Danmarks aller beste dessertkokker. 1. Jorskokkdessert med hasselnøtter, sitronperler og krem. 2. ananas, pannacottavanilje, råmelksis. 3. kake fra «La Glace». Den heter Karen Blixen og var helt magisk god. Man skal jo avslutte med sjokolade, og det gjorde vi til gangs.
Stuen.
Så er det kaffe i den lille hyggelige stuen før jeg tusler inn på rommet mitt og sover de søteste drømmer. Det er en holistisk opplevelse på Stammershalle: Stillheten, maten, havet, fuglekvitter, lyset, den friske luften.
På berget ned mot havet plukker NOMA grønne einebær for å male til pulver og bruke i rettene sine på Michelinrestauranten i København. Skogsløk vokser vilt der. Tangen brukes til mat. Og blir man lei av å spise kan man ta seg en kajakktur i nærheten. Jeg prøvde det for første gang, og det var utrolig morsomt.
Kajakkpadling med Jonas fra Eastwind.
Til info: Jeg har vært på tur til Bornholm med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Jeg liker ikke å drikke melk, og det slipper jeg jo heldigvis også, nå som jeg er voksen. Men jeg kan like et glass sjokolademelk hvis den er skikkelig iskald.
Her i Norge har vi allerede god kjennskap til lakrisprodusenten Lakrids By Bülow. Vi er så glad i denne lakrisen at det til og med har kommet egen butikk i kjelleren på Steen og Strøm magasin i Oslo. På et besøk på Bornholm nylig var jeg og noen norske journalister og bloggere innom butikken til Johan Bülow i Svaneke. Det var her det hele startet for 8 år siden. Nå har han 80 ansatte og har stor fabrikk i København. Her kan du lese om da jeg møtte ham i Oslo. Det er ikke Johan vi møter i butikken denne dagen, men moren hans, Pernille Bülow, som er en flink glasskunstner. Hun forteller stolt om sønnens suksess og serverer oss de berømte laksrisene som selges over alt. Hun røper at de snart får inn årets store nyhet, nemlig «sommer» – som blir lakris med hylleblomst. Den gleder vi oss til.
Etter at vi har spist oss småmette på lakris, går Pernille en tur på bakrommet og kommer tilbake med en kanne iskald melk. Ikke akkurat det jeg har lyst på, må jeg innrømme, men så kommer forklaringen: Det er ikke vanlig melk, det er lakrismelk. Jeg er skikkelig skeptisk, men tar en slurk. Det smaker faktisk veldig godt. Lakrisen er ikke oversøt og den er ikke for konsentrert. Pernille sier at hun bruker det man kaller sødmelk på dansk, noe som tilsvarer helmelk. Dette er faktisk en deilig tørstedrikk og jeg blir fristet til å prøve det når jeg kommer hjem til Oslo.
Lakrismelk hos Bülow i Svaneke.
Ikke bare har jeg lyst til å lage lakrismelk, men jeg får lyst til å teste ut hvordan denne melken kan brukes i en kaffe latte også. DET kan virkelig anbefales!
Hjemmelaget lakrismelk.
Start med å lage lakrismelk:
1 ts Sweet liquorish sirup fra Lakrids By Johan Bülow eller annen søt lakrissirup
2 dl lettmelk (jeg valgte lettmelk, for jeg synes helmelk blir litt voldsomt)
Rør sirupen godt ut i melken.
Nå har du lakrismelk.
Skal du lage latte har du melken over i en melkeskummemaskin. Bruk ca 1/2-1 dl per kopp, kommer an på hvor mye melk du liker å bruke.
Lag en kaffe på vanlig traktemåten eller med kapselmaskin. Jeg brukte en kapsel og stilte inn maskinen på lungo (stor kopp). Så blandet jeg i lakrismelken og sørget for å få litt av det deilige laksis-skummet på toppen av latten.
Til info:
Jeg har vært på tur til Bornholm med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Århus fikk tre nye Michelinrestauranter i år. Frederikshøj, Substans ogGastromé fikk hver sin stjerne. Gastromé hadde knapt åpnet dørene og hadde bare midlertidig sjenkebevilning da de fikk sitt første besøk av Michelin-inspektørene. Tilsammen var de der i alt 4 ganger frem til februar i år. Søren Jakobsen og William Jørgensen står bak restauranten Gastromé. For Søren ble det dobbeltseier da kona fødte natten etter Michelinstjernen ble delt ut. Navnet på sønnen ble Oscar. Ikke dårlig med en Oscar og en Michelin på et døgn.
Jeg spiste en full meny med vinpakke til og her er er en liten bildeekstra fra måltidet:
Snacks: Syltet glasskål med torsketartar rørt med sjøkreps-mayo og pepperrot.Gravet lammemørbrad med tørket dill Tapioka-chips med hjemmelaget friskostcreme og dill. Dette ble servert med en økologisk cremant.Amuse: Vannbakkelse (ser ut som stein) med stenbitrogn fra Østerjsøen, økologisk fåremelksyouhurt + purreløk. Brød med purre, fennikel og potet. Purreløkskrem og dobbelt-smør: Nypisket smør tilsatt nøttesmør. Hurra o’ lykke!1. rett: Kamskjell. Kamskjell-ceviche med druevinagrette, karseemulsion, jordskokk, brønnkarse og skovsyrer. Drikke: Domaine Luneau Papin, økologisk dyrket.2. rett: Torsk. Skinnstekt torsk fra vesterhavet/nordsjøen ligger på en grytestekt blomkål stekt i brusende smør, blomkålspure, blomkålscrudete med ebleeddik. Dertil bisque på danske strandkrabber. Hus Drikke Green Duck the duchess fra Avondale – navnet kommer af de økologiske vinmarker, hvor ender går rundt og spiser sneglene som ikke er gode for vinstokkeneKoselig stemning hos Gastromé.3. rett: Brissel. Kalvebrissel – først sprengt så konfiteret og så friteret, med skorzonerot stekt i sitronsmør, smørsorterte ramsløk fra Riisskoven (Det var der jeg var på ramsløksplukking. Se her!) + ramsløkolje & ramsløkstøv. Hvite stemorsblomster/ramsløksblomster. Syltede perleløk og skummende løkcreme som saus. Drikke: Paul Ginglinger, Cuve les prelass, Pinot Gris4. rett: Lam. Rosastekt lammefilet fra dansk vadehavslam = marsklam, braisseret lammekjaker, mild hvidløgspure,potetfandant (i andefett) i potetjord, dampede boiritaneløg, skvalderkål fra Vilhelmsborg + lammesaus laget på de braisserede kjakene. Drikke: Sa Natura, Celler Pinol. Helt fantastisk vin!5. rett: Ost. 8 forskjellige nordiske oster Drikke: Munkebo-øl – Valhal: Grannåle, grape og limesmak/ Alstærk: 7 forskellige mørke malt-sorter.6. rett: Potet. Imiteret mokkais, høybakt mandelpotetl, potetmarengs drysset med nellik + saltet karamelsaus. Drikke: Dom Brial , Grenache Blanc og Macabeo Område Baixas, Rousillon7. rett: Sjokolade. Bitter sjokoladegarnache-is på kråebolle, honning og sjokoladecouli, kakaochips og kakao-honningknas og kakaosten. Drike: Mas Amiel, Maury, LanguedocSmågodt til kaffen. Nå klarer jeg rett og slett ikke mer mat. Du får mye for pengene hos Gastromé. Fantastisk drikkemeny og utsøkte retter.Takk for i aften, Søren!
Jeg har vært på tur til Århus med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine er oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
FØLG MEG GJERNE PÅ FACEBOOK ELLER @HELLESKITCHEN PÅ INSTAGRAM
Det er ikke lett å tvinge en brødoppskrift ut av en restaurantvert når hun sier at det er svigermor som sitter på oppskriften. Sånn var det i dette tilfellet. Jeg er på restaurant Le Port på vakre Bornholm sammen med en skokk matbloggere og journalister. Vi har akkurat landet etter et mellomstopp i København og vi er sultne som ville dyr. Le Port ligger høyt oppe på en strandklippe med utsikt ut over havet. Det er satans vakkert og det smaker ubeskrivelig godt med en iskald øl akkurat der og da. Ok, nå kan vi slappe av. Maten er på vei og vi har en kald én i hånden. Kan det egentlig bli bedre? Vi kjenner ikke hverandre så godt, vi som sitter rundt bordet, men praten går sånn rimelig greit om vær og vind. En sjel griper etter brødet og smører en bit. Så er det gjort! Nå går praten av seg selv. «Prøv dette brødet! Det er bare ufattelig godt!» Åh, nam, så fantastisk!» Sjelden har ukjente mennesker kjempet slik om de siste smulene. «Anis?» «Virkelig?» «Er det anis i brødet, sier du?». Vi har nettopp blitt servert anisbrød – og det er en åpenbaring!
Her er anisbrødet, rugbrød med solsikkerfrø og grekkarboller.
Gabriela og Kim Jantzen driver restauranten som ligger i Hasle på den lille danske øya Bornholm. Gabriela forteller at anisbrødet kalles «Le Port-brødet». Det er utrolig populært, og det som sagt svigermor, som driver kafé i nærheten, som sitter på oppskriften. Og der blir den.
Uten oppskriftet drar vi slukøret derfra, men med et nydelig måltid bak oss. Maten på Le Port er like god som brødet – lekker og dansk.
Hjemme i Oslo klarer jeg ikke å glemme anisbrødet fra Bornholm. Jeg tar en titt i matskapet og smeller sammen en oppskrift som er supergod. Neppe så god som Gabrielas svigermor sitt brød, men et respektabelt anisbrød bakt på Frogner i Oslo.
Oppskriften er som følgende:
1 pk tørrgjær
5 dl lunkent vann
2 ss honning
1 ts salt
2 ss hele anisfrø
500 g økologisk, samalt speltmel
5 ss olivenolje
50 g havregryn
130 g økologisk hvetemel
Elt alt sammen og la deigen være ganske klissete. Hev en time på et lunt sted. Form så brødet til en runding (bruk gjerne en rund kurv). Mel det godt på overflaten før du steker det på 220 g i varmluft. Jeg stekte det i allefall 35 minutter. Men dette kommer helt an på ovnen din. Kakk i bunnen av brødet for å høre en hul lyd. Da er brødet ferdig. Avkjøl på rist. Skjær deg en god blings og nyt med et lag godt smør på og kanskje mitt gode sitronsyltetøy. Anisen er mild og gir en deilig søøtsmak til brødet. Jeg har testet det ut med forskjellig slags pålegg, og det fungerer veldig bra.
Nedenfor kan du se hva vi spiste på Le Port i Hasle.
Fint dette, vel?!
Gabriela på Le Port.Torskerogn, reker, majones, kapers og ramsløk.Dansk lun leverpostei på Le port.Bornholms øl med utsikt utover havet. Ikke så verst!
Jeg har vært på tur til Bornholm med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Jeg er en hund etter gin og tonic, og jeg skulle gjerne hatt et destilleri i kjelleren (som den trønderen jeg er), men det er jo ikke helt lovlig. Men det er mye moro man kan gjøre allikevel. F.eks kan man smaksette nøytral sprit som man kjøper på vinmonopolet og trylle frem de herligste drinker. Jeg har laget min egen gin og pepperrotsnaps. Dette tok 4 dager. Ginen er laget på grønne einebær som jeg plukket på akkurat det stedet der NOMA (michelinstjerne-restauranten i København) plukker sine grønne einebær, som de tørker og brukes som krydder. Snapsen er laget med en bit norsk pepperrot som jeg kjøpte på Bondens Marked.
Hva gjorde jeg så? Jeg fordelte 1 flaske nøytral sprit (ren vodka uten smakstilsetning er fint å bruke) i to rene flasker. I den ene la jeg pepperroten (som jeg vasket først) og i den andre flasken puttet jeg en neve grønne einebær i. Så satte jeg korken på og lot dette stå i 4 dager. Da jeg syntes lukten og smaken var intens nok, silte jeg av einebær og pepperrot og helte spriten tilbake på flasker.
Ginen måtte prøves påfølgende helg. Jeg helte opp 5 cl i et stort glass. Fylte på med is, sitronskiver og basilikum, samt en liten flaske god tonic. Det smakte ufattelig godt!
Grønne einebær kan du plukke i skogen nå. De er et sant mareritt å plukke, men det er verdt det!
Pepperrotsnapsen vil jeg tro smaker godt til sushi. Den er utrolig sterk på smak og vil gi en naturlig wasabi-følelse når du drikker den. Et alternativ til sake. Prøv å servere den når du har gjester og se reaksjonen deres. Dette tror jeg nemlig kan bli skikkelig tøft. Jeg skal definitivt prøve den på venner.
Pepperrotsnapsen fikk jeg inspirasjon til å lage etter å ha blitt servert den på restaurant B’s fiskeværksted i Svaneke på Bornholm. Her serverte de forresten den lekreste fish & chips som jeg noen gang har smakt. Her var jeg sammen med Visit Denmark og den kjente kokken og grunnlegger av kokkekonkurransen «Sol over Gudhjem», Mikkel Marschall.
Mikkel på B’s fiskeværksted. Han spiser alltid lunsj her når han er hjemme på Bornholm. Mikkel bor i København.Hver dag kommer fiskebåtene inn til havnen i Svaneke og leverer fersk fisk til bl.a B’s fiskeværksted. Her ute på den lille strandflekken utenfor restauranten kan du ligge å sole deg og slappe av med en øl eller to.Herlige fiskeretter på B’s fiskeværksted i Svaneke: Fiskefrikadæller, torsk og perfekt fish & chips.Spennnende snapser som fikk meg til å tenke at «dette kan jeg da lage selv også».B’s fiskeværksted i Svaneke.Restauranten ligger perfekt til ytterst i havnen og maten er skikkelig god og veldig billig.Havnen i Svaneke.
Jeg har vært på tur til Bornholm med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Herregud! Vi skal tilbringe en hel dag med selveste Mikkel Marschall, kjent fra kokkekonkurransen “Sol over Gudhjem”og tidligere chef på Michelinrestauranten Kadeau. Han møter oss til frokost på Stammershalle badehotell, der vi bor, og han setter seg ned ved bordet vårt med en tallerken mat og en kaffekopp. Vi er en gjeng journalister og bloggere på tur med Visit Denmark der vi skal bli kjent med Bornholms spiselige skatter. Og hvem bedre til å være vår guide enn Bornholms egen sønn, Mikkel.
Sykkeltur og plukking av «kodriver»
Vi skal sykle til Gudhjem og senere kjøre rundt og plukke opp lokale råvarer hos produsenter på øya for så å lage et stort måltid av det til innbudte gjester samme kveld. Mikkel spøker med at alle på Bornholm er i slekt, og hvis de ikke er i slekt, så kjenner de i alle fall hverandre. Øya er ikke stor, på det lengste er den 100 km. Sykkelturen til Gudhjem er ikke bare nedoverbakke, slik Mikkel hadde lovet. Jeg sliter skikkelig, for kondisen min er mildt sagt ikke på topp, men vi tar pauser for å plukke Kodriver (primula) – en plante vi senere skal lage snaps av.
Herlig is fra Mermaid’s i Svaneke.
Sykkelturen er over og vi hopper inn i en taxi. Før vi skal jobbe starter vi med en ispause i Svaneke. Vi besøker en iskiosk ved navn Mermaid’s der de lager is av råmelk og naturlige ingredienser. De bruker ikke egg i isen, men tang. Slikkeriene de lager inneholder også tang. Det er veldig vanlig i Østen å bruke agar-agar (en tang-sort) i stedet for gelatin, så It Makes Sense. Isen er helt fantastisk og lett. Den virker ikke fettaktig i munnen. Den serveres med lokale bringebær og et dryss krystaliserte sjokoladebiter på toppen. Nå er vi klare for den lange dagen!
Herlig sild.
Vi stikker ned på havnen i Svaneke og henter sild hos Christiansøpigens sild. De lager sild etter 100 år gamle oppskrifter og er spesielt kjent for sin røde sild. Det dufter krydder i lokalet, og langs veggene står store plasttønner med hele krydder: Nellik, allehånde osv. De legger ned silden på gamlemåten med salt og sukker slik at silden genererer egen væske. Grunnen til at det brukes mye krydder i sildesortene de lager her er, ifølge myten, at den gamle krydderruten gikk forbi her på vei til Stockholm og da byttet man sild fra Bornholm mot krydder. Krydderne males i det lille produksjonslokalet her i Svaneke og silden produsers i liten skala. Ok, da har vi sild til forretten.
Stig viser oss Plantagen og Mikkel henter med et par glass syltede asier.
Neste stopp er Plantagen. He møter vi Stig Westermann, som er en av de som driver dette litt spesielle stedet. Her dyrkes grønnsaker, bær, urter og det slynges honning. Og det presses eplemost. Folkene som jobber her på Plantagen er personer som har falt litt utenfor samfunnet og som trenger en ”Time-out”. Det kan være sykemeldte, soldater fra Afganistankrigen, psykisk syke mennesker osv. ”Her kan de stikke fingrene i jorden og komme sakte tilbake til livet”, sier Stig. Dette er en økologisk plantasje og om sommeren kan man kjøpe produktene rett fra gårdsutsalget oppe på veien. Vi tar med oss noen glass syltede asier (en slags agurk som egner seg godt til sylting. Jeg husker min mormor pleide å sylte disse) som skal brukes til forretten. Mikkel Marschall har selv vært med til å sylte dem, så det er litt ekstra stas.
Mads og Camilla som lager produkter av havtorn.
En av de virkelige trendy bærene som har preget det nordiske kjøkken de siste årene er tindved, eller havtorn som det heter på dansk. Bæret er et skikkelig superbær og inneholder omega 7 som er spesielt gunstig for damer. Vi besøker Mads og Camilla som driver havtornprodukjon under merket Høstet. De koker marmelade i kobberkar og skiller ut kornene som går til kosmetikkproduksjon. De skal selv i gang med å lage omega 7-kapsler. Når vi kommer på besøk, svinger en bil inn på tunet med en kasse. I kassen er det havtorn-øl. Et helt nytt produkt der Høstet samarbeider med det lokale mikrobryggeriet i Svaneke. Foruten marmelade og øl lager Mads og Camilla også tørkede flak av havtorn som egner seg til å bruke på toppen av yoghurt. De dyrker rader med havtornbusker. Det er vanskelig å plukke bærene av grenene pga tornene, så hele grener legges på fryselageret og bærene ristes så av. Vi tar med både hele bær og marmelade. For dette skal brukes i desserten.
Serviser fra Lov i Listed.
Serviset vi skal bruke i kveld låner vi hos Lov i Listed som lager serviser til bl.a Michelin-restauranter. Les mer om det her.
Grisefest.
Så går ferden til Vasagaard og de økologiske frilandsgrisene. De løper rundt og eter dagen lang. I skogen har de også skovgriser. Og på veien bort til de finner vi viltvoksende skogsløk som vi plukker til hovedretten. Det er ikke ramsløk, men løk med mye tykkere stengel. Vi tar med et stort stykke svinebryst til hovedretten. Dette begynner å ligne et skikkelig herremåltid.
På Gaarden. Jeg har kontroll over snapsen. Viktig jobb. Mikkel slår av en prat med Kim fra Kristiansøpigens sild. Botaniker-Thomas viser oss urtehagen.Havtorn og ville vekster. Andrea og Anders fra bloggen Twofoodieseating lager mat sammen med Mikkel. Bordet er dekket med stengods fra Lov i Listed.
Nå drar vi tilGaarden. Dette er et senter for matkultur som faktisk åpner akkurat den dagen vi er her. Dette skal være et sted for kurs, lokal mat og et bindeledd mellom lokale produsenter. Thomas er botaniker og har kontroll over urtehagen. Vi skal fullføre snapsen vår, og vi har jo allerede plukket ”kodriveren”. Nå skal vi plukke sødskærm (spansk kjørvel) i hagen. Den smaker anis. Kodriverne og sødskærmen legges i et stort glass og glasset toppes opp med en flaske nøytral akevitt. Her kan man bruke vanlig vodka. Så setter vi lokket på og snapsen får stå å samle smaker par timer.
Vi plukker også løpsikke, løkkarse og skvalderkål. Dette skal brukes til forretten og salaten.
Salaten blandes med ”mormordressing” – en smakfull dressing laget av lettpisket fløte, eddik (kan byttes ut med sitronsaft) og sukker, salt og pepper.
Bilde av meg tatt av Andrea fra bloggen twofoodieseatingForrettenHovedretten.Salat med mormordressing.Desserten.
Forretten: Sildefileter stekt i smør og rapsolje. Så lagt i lake med eddik, salt og sukker. Potetmos med masse smør, sild, asier, ristede rugbrødmuler og skvalderkål.
Hovedrett: sprengt svinebryst med sprø svor stekt med rødbeter, løk, hvitløk. Servert med salat med mormorsalat, skogsløk.
Dessert: Yoghurtfromage med friske havtorn syltet i sukkerlake og honning fra plantagen og havtornmarmelade fra Høstet.
Alle er her: Sildemannen, keramikeren og hans kone, havtorn-dyrkerne, svinebonden, botanikeren, kokken og vi fra Norge.
Jeg og blogger, Anders Husa. Foto: Andrea fra TwofoodieseatingØl må man ha! Andrea og Julie renser sild til forretten. Interiør-Helle fra bloggen Egetrom pynter bordet. Det er klart for fest.Sprengt svinebryst med sprø svor. Skogsløken vi plukket blir sotet i pannen. Helle skjenker øl. Plukking av skvalderkål.
Og før sengetid tar vi et glass av vår hjemmelagde snaps. For en opplevelse!
Til info: Jeg har vært på tur til Bornholm med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Trønderen Jørgen Dons lager drinker i Mystery Box-utfordringen.
Onsdag var jeg tilstede på ærverdige Hotel d’Angleterre i København og så noen av Nordens mest profesjonelle bartendere kjempe om tittelen Nordens beste bartender.
Diageo World Class Bartender of the Year er verdens største og mest prestisjefylte bartenderkonkurrense. I de syv år som konkurransen har eksistert, har 15 000 bartendere fra 50 forskjellige land deltatt.
I den nordiske finalen konkurrerer seks danske, norske og svenske bartendere i to dager, om tittelen Nordens beste bartender. Dessuten vil en vinner fra hvert land stille i Diageo Global Finals i Sør-Afrika i slutten av august.
Fra Norge kjempet disse: Jonas Junge (Bakgården Bar, Kristiansand), Christoffer Johansson (Himkok, Oslo), Torbjørn Efteland (Bare på 13, Bergen), Sondre Torgersen Kasin (Morgenstierne, Oslo), Jørgen Dons (Raus, Trondheim), Timothy Alun Mulbeyer (Oslo)
Første dag konkurrerte de i to oppgaver: En bordservering som dekket alle sansene, og i oppgave to skulle de lage en Future Martini – en morsom greie der man tar utgangspunkt i klassikeren Dry Martini. Etter en dag med konkurranse sto det to kandidater igjen fra hvert land. De norske var: Sondre Kasin og Jørgen Dons. De skulle konkurrere mot hverandre om tittelen Norges beste bartender. Dette avgjører i en mystery box-utfordring der de kunne plukke ut maks ti ingredienser for så å lage to drinker…
Jørgen og Sondre rett før de skal konkurrere om tittelen «Norges beste bartender»
Jørgen (25) fra Trondheim stikker av med tittelen Norges beste bartender. I fjor vant Jesper Høst, (også trønder) som jeg har hatt gleden av å lage drinker sammen med på bloggen i fjor.
Etter en liten pause konkurrerer de tre kandidatene fra Sverige, Danmark og Norge mot hverandre i den siste og avgjørende oppgaven, der en stikker av med den gjeve tittelen Nordisk mester. Oppgaven er som følger: Lage 6 klassiske cocktails på 8 minutter mens de er en god vert, forteller vitser og tar ønsker fra dommerene på sparket. For en krevende oppgave! Det er superimponerende å se de tre kandidatene mikse, trikse, smile og servere.
De tre dommerene er: Marian Beke, Nightjar in London, Erik Lorincz, World Class global vinner 2009, Justin Smyth, Ketel One Global brand ambassador. Foto: Klaus BoJørgen gir jernet! Foto: Klaus bo«Hæ? Vant æ?» Jørgen er tydeligvis utrolig overrasket over å bli utnevnt til «Nordens beste bartender». Bartenderkollegaer fra Danmark, Ted Dako og fra Sverige, Karl-Martin Edin (t.h).
Norges håp, Jørgen Dons klarer å levere alle de 6 drinkene, lage 2 drinker på oppfordring + være den perfekte vert bak bardisken. Når vinneren blir annonsert, er det faktisk trønderen som stikker av med hele greia! Nordens Beste bartender heter Jørgen Dons!
Jeg har slått av en prat med Jørgen:
• Du virket utrolig overrasket da navnet ditt ble lest opp som nordisk vinner. Hadde du ikke selv troen på at du skulle vinne?
Hehe, det eneste jeg var sikker på var at jeg serverte flere drinker enn de 2 andre, men det er alltid opp til dommerne, så det er jo bare nervepirrende å stå der uansett.
• Hva er oppskriften på seier? I sist runde klarte du å få 8 cocktails på bordet. 2 flere enn det som var oppgaven. Du hadde 8 minutter på dette samt at du skal snakke med og underholde dommerne som spiller gjester ved bardisken. Hvordan er det mulig å gjøre dette så kjapt?
Jeg jobber til daglig på Raus, der er det ofte mange drinker som lages i løpet av en kveld, så jeg er vant til tempo. Når det gjalt underholdningsaspektet, så ønsker man jo aldri at gjestene skal kjede seg i baren mens de venter på drinkene.
• Hvordan feiret du?
Med måte! Hehe, jeg ringte til familie og venner, så feiret jeg med alle de fantastiske menneskene som var på arrangementet.
• Hva nå? Du skal til Cape Town i slutten av august. Hvordan kommer du til å legge opp treningen fremover? Avlyser du sommerferien?
Ja. Det er fullt fokus på oppgavene, hurtighet og kreativitet. Jeg må virkelig bringe my a-game.
• Du er trønder. Det er også Jesper Høst, som nå ikke lenger er regjerende Norgesmester. Er det noe i vannet i Trondheim som gjør at det igjen er en trønder som tar gullet med hjem? Har Jesper gitt deg gode råd og tips i forkant av konkurransen?
Altså, «fremre snaustrinda bartenderlaug» er et veldig ekslusivt selskap (Det er bare meg og Jesper). Hehe, jeg tror det er en fordel å være litt brautende, ta plass og underholde. Det er jo trøndere kjent for! Han ga råd til alle, veldig kjekt å ha en så rutinert kar som kan svare på det man lurer på.
• Hvordan skal du vinne VM i Sør-Afrika? Hva er taktikken? Går du for norske smaker?
I utgangspunktet så kommer jeg nok ikke til å gå for norske smaker bare for å gjøre det. Men om vi får noen oppgaver hvor jeg ser at noen nordiske smaker vil funke best, så gjør jeg jo det. Jeg fikk tilbakemelding fra dommerne om at jeg var konsekvent bra gjennom hele løpet, så det er absolutt noe jeg tar med meg videre. Utover det så er det i første omgang å skille seg ut i positiv forstand fra starten av. Såvidt jeg vet så kuttes vi fra 56 til 16 allerede etter 2 runder, så jeg må virkelig, virkelig slå på stortromma.
• Hva er du best på: Kreativitet, klassikere eller er du en showman?
Alle 3? Nei, jeg må nok si 1/3 av hver.
• Kan du oppsummerer stilen din som bartender i tre ord?
Nja, der tror jeg det er bedre å spørre Stian Braseth, sjefen min.
• Og så et spørsmål til: Hva er din favorittdrink?
Varierer ut ifra setting, stemning, humør og ja, i det heletatt. Men en gin & tonic er sjeldent feil.
Gratulerer til den nybakte nordiske mesteren!
Jørgen Dons sammen med norsk World Class-vinner 2014, Jesper Høst og svensk World Class-vinner 2014, Rikard Enell
Vi nordmenn elsker Danmark. Og vi elsker å spise en dansk frokost. Og med frokost mener jeg selvsagt lunsj, men det forskjellen kjenner du jo selvsagt til. Ekte dansk frokost er en symfoni av retter (i riktig rekkefølge) – ikke bare et eller to smørrebrød, som mange kanskje tror. Det er et helt måltid som gjerne tar 4 timer å spise.
Et av stedene du kan oppleve en ekte dansk frokost er på Restaurant Kronborg. De serverer en meny som de har kalt «Klassisk smørrebrødmeny – Taste of Copenhagen» denne helgen og neste ( i anledning matfestivalen Copenhagen Cooking), så hvis du skal til København neste helg, bør du bestille billett til eventet. Det kan du gjøre her.
Walter Griesé ved Restaurant Kronborg – en klassisk smørrebrødrestaurant fra 1784, forteller meg om restaurantens konsept. Alt er hjemmelaget, bortsett fra brødet. For 10-15 år siden var kvaliteten på smørrebrødmenyene av heller tvilsom kvalitet flere steder i byen. Det gikk mye i halvfabrikata og dårlige råvarer. Du finner fremdeles slike steder i København, og ellers i Danmark. Hvordan kan det ellers være mulig å serverer tre smørrebrød og en halvliter øl for 69 kroner? Hos Restaurant Kronborg får du ferske, lokale råvarer servert som pene og velsmakende retter på tallerkener av kongelig porselen.
Walter forteller videre om matskribent Katrine Klinken, som i 2007 utga boken «Smørrebrød». Hun spådde smørrebrødets død. Hun tok heldigvis grundig feil. Siden den gang har smørrebrød blitt en yndling hos bl. a hipsterene og mange har gitt «The Open Face Sandwich» en skikkelig ansiktsløft. Det er fantastisk at arven går videre og at noen våger å tenke nytt. Smørrebrød er kultur.
Walter guider meg igjennom 5-retters menyen de serverer under Copenhagen Cooking. Først starter man med sild. Mange, og kanskje især nordmenn, går rett på de tyngre rettene slik som ribbensteg og lun leverpostei. Skal man spise en ekte dansk frokost starter man med retter fra havet, og så går man videre til kjøtt, gjerne via jord (poteter). Det er ingen ribbensteg og lun leverpostei på Restaurant Kronborgs spesialmeny, men á la carte-menyen deres har alt, så slapp helt av.
Rettene kommer inn, en etter en, på flotte tallerkener. De spiser i tur og orden. Danskene «grøsser» når de ser sild og ribbensteg på samme tallerken slik vi kanskje gjør når vi forsyner oss av buffeter og julebord.
Sild: Hjemmesaltet sld servert med en krem av epler og rødløk. Servert med deilig rugbrød, smør og andefett. Walter kjørte avstemning på Facebook om silden til denne menyen skulle være kremete eller eddikbasert. Kremete versjon vant, og da ble det slik,
«Smørrebrødets opprinnelse skyldes behovet for å spise utenfor hjemmet. Allerede i oldtiden var det nødvendig for hyrder, akerdyrkere og jegere som midt på dagen kunne være langt vekk fra boplassen, å supplere tidens to hovedmåltider med en bit brød med flere mellommåltider bestående av mat som kan betegnes med det moderne ordet smørrebrød.» Sitat Wikipedia.
Altså, man starter med silden, så går man gjerne videre til rødspetten, reker eller laks. Restaurant Kronborgs serverer en fantastisk rødtungfilet, som er pannestekt slik at du virkelig kan kjenne den deilige fisken. Mange servere den frityrstekt. Hva er best? Her strides de lærde.
Pannestekt rødtungefilet servert med dillmajones og reker. Så vanvittig godt og for en fisk!
Etter fisken går man over til kjøttet. De serverer en deilig tartar som kjøttrett. Tartar er virkelig populært i Danmark, og du vil kunne se en slik rett i mange spennende variasjoner på menyene i København om dagen. Tartar-burger er blitt oppservert på Kødbyens lørdagsmarked, så dette er hipt! Hjemme kan man knapt få tartar hvis man da ikke går på steder som Theatercaféen eller Grand. Ingen under 50 år spiser tartar hjemme. Her er det motemat.
Rørt tartar servert med rå eggeplomme, syltede sopp og gulrotchips.
Etter kjøttet skal man ha ost. Og etter osten skal man ha noe til den søte tann.
Ost: «Rød løper» fra Arla Unika, servert med deilig nypekompott og et sprøtt tilbehør.Søtt til slutt. Sjokoladetrøffel og kaffe. Serviset kjøpes inn på loppemarkeder etterhvert som de trenger nye deler.
Neste gang du dra til København, eller et annet sted i Danmark, oppfordrer jeg deg til å utforske menyen på en smørrebrødrestaurant og velge et smørrebrød fra hver kategori. Det er en opplevelse. Men Walter sier at det er helt «innafor» og velge 2-4 smørrebrød hvis man bare skal ha en god lunsj, men da spiser man altså ikke en ekte dansk frokost. Han forteller videre at rekorden på Restaurant Kronborg er 7 smørrebrød. Da måtte kokken ta seg en tur ut fra kjøkkenet og se på gjesten.
Restaurant Kronborg ligger i Brolæggerstræde 12.
Restaurant Kronborg serverer altså en spesialmeny denne og neste helg og de tilbyr også en flott drikkemeny til smørrebrødene:
Böhmer Pilsner New York Lager King’s County Brown Bombay Pale Ale Paradisæble-hindbærsnaps.
Snapser.
Snapsene de serverer på restauranten er så populære at mange kjøper en flaske med seg hjem. De er spesiallaget av en personlighet i Helsingør som gjerne sanker granskudd i skogen for å lage snaps på dem. Man må bare digge slike mennesker.
I dag feirer danskene «Smørrebrødets dag» og det skal selvsagt jeg også, som den halvdansken jeg er. Det kommer mer om det på bloggen senere.
Jeg er i København denne helgen i anledning Copenhagen Cooking – en årlig matfestival som varer til og med neste helg. Her kan man være med på spennende arrangementer både i København og utenfor. Sjekk ut programmet deres hvis du skal til København neste uke.
NB: Jeg har vært på en delvis betalt tur med Visit Denmark. Alt jeg skriver om fra turen er steder jeg selv har valgt ut. Mine tips er oppriktige. Jeg skriver kun om opplevelser jeg oppriktig vil anbefale.
Søndag ble det arrangert «Smørrebrødets dag» i Kødbyeni København. 9 smørrebrød fra 9 forskjellige steder serverte hver sit smørresbrød til betalende deltakere. Jeg var tilstede med tre andre nordmenn, blant annet matblogger Anders Husa. Det var et imponerende sortement av danske smørrebrød vi fikk servert, og til slutt skulle vi velge vår favoritt. Det kjente hipsterøl-merket Mikkeller hadde for anledningen laget et spesialøl til denne dagen (Smørrebrødbajer) og vi fikk også velge en snaps fra det store utvalget til Det danske spirituskompani. Alt dette for under 200 danske kroner.
Nyt denne bildekarusellen fra forberedelsene og etterpå ser du rett for rett, før jeg avslører vinneren av den store smørrebrødkonkurransen.
Allerede nå har du vel lært deg hvilken rekkefølge smørrebrød skal spises i, men hvis du er usikker, kan du lese blogginnlegget mitt fra den deilige danske frokosten jeg spiste på Restaurant Kronborg her.
Ok, let the games begin!
9 smørrebrød på et fat. Bare å hive innpå.
Første smørrebrød ut:
Deilig sild fra Færgecaféen med sjalottløkskrem, karri, eple og ingefær.Restaurant Kronborgs lekre laksesmørrebrød på lyst brød.Gravet laks med urter og lime og fritert lakseskinn.«Sol over Vesterbro» fra Skank. En versjon av «Sol over Gudhjem» der det brukes røkt sild og rått egg. Her er det deilig makrell og vaktellegg som er brukt.Kanskje den aller vakreste retten. Varmrøkt regnbueørret med posjert eggeplomme, rygeost, ørretrogn, karse og maltstenger fra Kähler i Tivoli.Potetsmørrebrød fra Fru Nimb. Sommerpoteter og blå kongo med majones og erteblomst.Øl & Brød sin terrine med syltede agurker og sennep. Manglet smak, men litt salt hadde reddet retten.Lekker tartar fra Amanns med sprø løk og karse.Nykommeren Fleisch stilte med dette herlige smørrebrødet med oksetynnstek med løkringer, remulade, plomme i madeira og pepperrot.Sist ute er Arla Unika, som er en egen brand fra osteprodusenten Arla. «Gammel knas» med solbærgelé og solbærstøv.
Etter at vi hadde spist, skulle vi sende inn stemmeseddel og stemme frem vår favoritt. Hele den norske deligasjon valgte den fantastiske gravede laksen til Restaurant Kronborg.
Det vurderes nøye. Herr Husa vurderer tekstur og utseende.
Nå kom resultatet. Dette er vinnerene:
Aamanns smørrebrød med tartar stikker av med førsteplassen og hele 26% av stemmene. På en flott andreplass kommer Christianshavns Færgecafé og karrymarinerede sild og tredjeplassen går til Spisestedet SKANK og deres ”Sol over Vesterbro” med røkt makrell.
Jeg har fått lov å gjengi den herlige lakseoppskriften fra Restaurant Kronborg, så nå er det bare å sette igang å lage et gourmetsmørrebrød.
Restaurant Kronborgs bidrag til Smørrebrødets Dag 2015.
LAKS, GRAVET MED URTER OG LIME, SERVERET MED SØT LIMEKREM
Gravet laks
1 side fersk laks med skinn (cirka 2 kg)
Finrevet skall og saft av 3 lime
½ potte timian
½ bunt gressløk
½ bunt dill
1 dl sukker
1 dl salt
Limekrem
1 dl creme fraiche ( fettinnhold 38 %)
Finrevet skall av 1 lime
Salt, pepper & sukker
Pynt
1 dl fritert lakseskinn
15-20 limebåter
Frisk dill
15-20 skiver lyst brød, smurt med smør
Laks, gravet med urter og lime
Bland salt og sukker. Legg laksen med skinnsiden ned og smør salt-og-sukker-blandingen på oversiden. Hakk krydderurterne fint og bland dem med limeskallet; smør blandingen på laksens overside. Hell limesaften over laksen.
Legg laksen på køl i 3 døgn; snu laksen, slik at siden uten skinn vender ned etter et døgn.
Salt og sukker ’smelter’ og marinerer laksen.
Pakk laksen inn i plastfilm, og legg den i fryseren til den skal serveres (minimum 12 timer for å drepe alle bakterier)
Søt limekrem
Pisk creme fraichen til den bli tykk. Tilsett finrevet limeskall. Smak til med salt, pepper og sukker. Kremen skal være lidt søt i smaken.
Fritert lakseskinn
Skjær lakseskinn fra røket laks i smale skiver (hvis du ikke har skinn fra røket laks, kan du bruke skinnet fra laksen som du graver).
Varm litt matolie, for eksempel rapsolie, i en panne og stek skinnet i to-tre minuttertil det blir sprøtt. La skinnet køle seg ned og dryss salt over det. Oppbevar skinnet i en lufttett beholder ved romtemperatur, til det skal brukes.
Servering
Tin laksen og skjær den i tynne skiver
Legg skivene ”taklagt” på smurt brød.
Legg en stor spiseskefull limekrem på laksen.
Pynt med limebåter, friteret lakseskinn og dill.
DRIKKEVARER
Restaurant Kronborg anbefaler en frisk, lett bitter øl, for eksempel New York Lager og en lagret, aromatisk snaps som Kronborg Special, krydret med lime og avrundet med Oloroso sherry, til laksen (Linie Akvavit er også fin til denne laks.)
Det var vanvittig fint vær i København forrige helg. Jeg måtte kjøle meg ned med iskrem med jevne mellomrom. Mine barndomsminner fra sommerferiene i Danmark bringer meg tilbake til klassiske saftiser som Filur og Kung Fu. Men en gang i mellom spiste jeg også en klassisk gammeldags isvaffel med fløteis, krem, syltetøy og en fløtebolle trøkket ned på toppen. Dette er et helt måltid.
Verden er gått videre og en is er ikke lenger en is. Jeg har samlet en del snedige istrender jeg kom over på min tur til København.
Bellevue Strand & Grill
Tar du S-toget fra sentrum mot Klampenborg, kommer du til Bellevue strand og Bellevue Strand & Grill. Her har den ikoniske iskiosken, designet av selveste Arne Jacobsen, blitt restaurert og her kan du kjøpe Gin & Tonic, Spritz, deilig grillmat og gourmetis fra det økologiske ismerket Jacob & Jakob.
Iskrem fra Jacob & Jakob. Rabarbra, pasjonsfrukt og lakris.Something frozen lager softis. Men ikke av den vanlige typen. Her kan du få frokost-softis laget av Skyr, musli og blåbær. Genialt! Jeg gikk for en mer syndig variant laget på ekte lakris-sirup fra Lakrids by Bülow, karameliserte popcorn og sjokolade. Og ja, jeg spiste den faktisk til frokost.
Something Frozenhar ingen fast utsalgssted, så sjekk ut facebooksiden deres for å finne dem.
Lakrisisen fra Something Frozen er kanskje den aller beste isen jeg noen gang har smakt i mitt liv.
På Nørrebro, nærmerer bestemt i hipstergatenJægersborggade finnes en nitrogenisbar. Isen lages på stedet foran deg med flytende nitrogen. Dette er det eneste nitrogenisstedet i Skandinavia. De to jentene Nina og Aniken driver stedet og Nina er faktisk norsk.
Nina lager en lemon and basil sorbet til meg.Nina og Anette.Sweet avocado icecream med frysetøkede bringebær og dulce de leche. overraskende godt.
På Torvehallerne finner du et spennende taqueria ved navn Hija de Sánchez. Det drives av den tidligere dessertkokken fra NOMA. Her kan du spise avokadois. Uvant konsistens, men deilig smak.
En av de aller beste isbarene i København er Siciliank is. De har to butikker: Den ene på Vesterbro og en på Christianshavn. Her får du spennende smaker som havtorn (tindved), blodappelsin og lakris. Men de lager også en spesialis for Bybi (dansk forening for bybier) laget på honning fra København by. Den er sykt god!
Is med honning.
Og hvis du har litt plass i kofferten, kan du jo kjøpe med deg en is som ikke smelter. Denne var til salgs på lørdagsmarkedet ved Kødbyen.
«Ruskomsnusk». Dette er et ord jeg alltid har trodd bare var et uttrykk. Noe litt shady – noe som ikke tåler dagens lys. Ikke visste jeg at det faktisk er en matrett. Og den stammer tilbake til ca 1864. Denne gryteretten var en praktisk rett å lage på den tiden da man bare hadde en plate på den vedfyrte ovnen. Alt går i gryten, og vips har man en deilig rett. Vi har jo vår egen lapskaus, som jeg mener er skikkelig festmat. Danskene har denne retten, som heter ruskomsnusk. Jeg har laget en moderne versjon som jeg synes er en deilig sensommer-rett. Og derfor har jeg valgt å bruke grønne erter i stedet for tørkede for å gi den en ekstra frisk grønnfarge.
Jeg har laget en moderne versjon av ruskomsnusk til 6 personer (eller mer):
1 røkt svineknoke
4-6 gulrøtter, skrelt og skåret i små terninger
30 g smør
maizena for jevning
1 boks hvite bønner (hell av væske og skyll dem under kaldt vann)
bladpersille
salt, pepper
1 gul løk
1 pose grønne selskapserter (de fra frysedisken er supre).
Jeg kjøpte en røkt svineknoke. Dette er billig mat, så prøv å kjøpe en knoke av best mulig kvalitet når du først skal gjøre det. Jeg kjøpte min på Bondens Marked i Oslo. For under 100 kroner kan du mette mange mennesker.
Start med å koke svineknoken i vann i ca 4 timer til kjøttet lett kan skjæres fra beinet. Du skal ikke bruke skinnet i retten. Ta vare på vannet / kraften fra kjelen, for dette skal du bruke i retten.
Skjær kjøttet i små biter og legg til sides.
Finn frem en gryte og tilsett smøret. Ha i gulrotterningene og løken. La dette surre litt på medium varme i ca 5 minutter. Tilsett kjøttet og rør forsiktig rundt. Tilsett øser av kraften. Det skal ikke bli suppe, men det skal være nok saus. La dette trekke til gulrøttene er ferdige. Tilsett bønner og erter og så begynner du å jevne sausen med maizena. Når du synes den er fast nok strør du bladpersille over og serverer med flatbrød til. Smak til med pepper. Tipper du ikke trenger mer salt, for den er salt nok pga knoken, men det velger du selv.
Ruskomsnusk slik de serverer det på Den gamle by i Århus. Stedet er ganske likt «folkemuseet» i Oslo.
Den originale oppskriften på Ruskomsnusk, som jeg fikk fra Den gamle by i Århus, lyder som følger:
250 g tørkede erter (utvannes og kokes)
5-8 gulrøtter, skåret i terninger
500 g magert flesk
150 g tørkede hestebønner (lagt i bløt dagen før bruk)
1 bunt persille
15 g sukker
15 g mel
15 g smør
Kok gulrøtter sammen med flesket (som også er skåret i terninger). Ha i de ferdigkokte ertene. Hestebønnene (fjern skallet før du bruker dem) tilsettes når gulrøtter og flesk er halvstekt. Tilsett hakket persille, sukker, mel og smør rett før servering.
Ekte skuespillerer står stasjonert rundt omkring i Den gamle by og spiller tidsriktige roller. Dette er fra kjøkkenet til Købmanden i byen der tjenestepiken lager måltider til sin herre. Gjestene som kommer til Den Gamle By i Århus er velkommen til å gå inn i de forskjellige husene og smake på det som lages av historiske retter.
Jeg har vært på tur til Århus med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Slutten for de røde pølsene? De har vært folkefavoritten i mange tiår, men nå er det på tide å sjekke ut kvalitetspølsene. De som er laget av de beste råvarer. Jeg snakker om håndverkspølsene.
I København ligger pølsebodene på rad og rekke langs Strøget. Det har de gjort så lenge jeg kan huske. Trenden nå er at de røde pølsene mange steder er byttet ut med økologiske kvalitetspølser. Utenfor «Det runde tårn» i Købmagergade står Den økologiske pølsemand(DØP). Han selger fantastiske pølser med uvanlig tilbehør. Han har bl.a rotmos av pastinakk, potet og kålrot og syltede rødbeter til pølsene, som er laget av økologisk kjøtt. Du får til og med pølser laget av geit, veganerpølse eller unghønepølse.
DØP. Den økologiske pølsemand.Pølse av unghane med rotmos og syltede rødbeter. En av de beste pølsene jeg noen gang har smakt.Spennende pølseutvalg hos DØP.Økologisk drikke hos gutta hos DØP.
Pølsekompanieter en annen pølsebod som du finner bl.a utenfor Torvehallerne. De har en spennende pølsemeny som bl.a inneholder en nordisk pølse med pepperrotkrem, syltet spisskål og baconcrumble.
Pølsekompaniet holder til ved Torvehallerne.Ikke en rød pølse i sikte.Nordisk pølse fra Pølsekompaniet.
Johnshotdog deli står utenfor inngangen til Hovedbanegården (vis a vis Nimb). Han selger mange klassiske pølser men er en rev på godt tilbehør. Spesialsausene han tilbyr er mange og laget på hans lille fabrikk i Kødbyen.
Hotte pølser hos Johns pølsebod ved togstasjonen.Johns pølser er populære, så still deg i kø.Spennende sauser og tilbehør laget på Johns fabrikk i Kødbyen.
Urban Housei Istedgade er et hipster-hostal med tattoo-sjappe inne i resepsjonsområdet. Her finner du også egen pølsebar. Utvalget er superspennende og jeg må bare prøve en kyllingpølse med teriakisaus, koriander og peanøtter. Pølsen er litt kjedelig, men tilbehøret rocker.
Hipster-hostal.» Far east beast dog»: Kyllingpølse med teryakisaus, peanøtter og koriander.Kul pølsemeny på Urban House.Urban House. Hva med en tatovering og en pølse mens du venter på å sjekke inn på rommet ditt?
Men selve ”rosinen i pølsen” er gourmetpølse-restauranten Foderbrættet. Den ligger i Vesterbrogade og er hippere enn toget. Dette er en rocka bar med fantastiske cocktails og en stor pølsemeny som bl.a kan friste med blekksprutpølse. Pølsene er skikkelig gode og de ser ut som en million. Du får to pølser for 112 danske kroner. Du bare må velge en cocktail fra den fristende menyen, eller ta et glass bobler, noe de også har et stort utvalg av.
God stemning på Foderbrættet.Risky Rasberry. De lager noen seriøst gode cocktails på Foderbrættet.«Seamaster»: Pølse laget på blekksprut med karridressing og sjøurter. «Rå og Risted»: Klassiker med herlige råvarer. Deilige chunky chips og aioli.56 kr for en pølse. Du klarer to.Sørg for å få deg en deilig cocktail her, for det kan de. Dessuten er det kul musikk i baren, som The Smiths og den største samling av tatoveringer i hele København.Foderbrættet på Vesterbrogade.
Det er ikke noe galt i å nyte en rød pølse av og til, men var jeg deg, ville jeg ha sjekket ut disse moderene pølsestedene i København.
Ps: Visit Denmark har betalt fly og hotell på denne turen.
Torsdag begynner en nett-tvserie på Aftenposten.no. Dette er en nettserie om matavfall og skrallere. Vet du ikke hva en skraller er? Det er en person som finner mat i søppelkasser (gjerne matbutikker sine søppelkasser) som er gått ut på dato, men fullt spiselig. I serien møter du 4 skrallere og fire matbloggere som skal finne mat og lage mat av det de finner.
Jeg er en av matbloggerene som er med i serien. Det er også Fru Timian, Christoph fra Led oss inn i fristelsen og Maj-Britt fra Spiselandslaget. Vi er på lag med hver vår skraller, og jeg fikk æren av å være på lag med en av de mest kjente friganerne (en som finner alt han skal bruke gratis) i Norge, Børge A. Roum. Hvordan dette går kan du se på Aftenpostens nett-tv fra og med neste uke. Serien ble spilt inn før jul i fjor.
Børge og jeg lager mat av søppel.MadMad Mad Bodega (foto:MadMad Mad Bodega)
Det kommer til å bli mer og mer fokus på matkasting i årene som kommer, og et sted der de tar dette på alvor er restaurant MadMad Mad Bodega i København. Der er de miljøforkjempere. Jeg spiste her for noen uker siden og filosofien deres er at alt kan spises. Urtekvaster, som vanligvis ville havnet i søpla, kvernes til paste og serveres på herlige flatbrød med litt deilig flaksalt på. Bestiller du kylling får du både hals, vinge og lår – deler som vanligvis ikke serveres på restaurant.
Herlig Scotch egg (foto:MadMad Mad Bodega)
Kjøkkensjef Martin «Guf» Rasmussen og MadMad Mad Bodegas mål for bæredygtighed:
• 100% av all mat som har kort holdbarhet skal ikke komme fra steder lenger enn 200 km fra restauranten.
• 100% av leverandørene skal bruke økologiske metoder.
• 100% av alt kjøtt skal være fra frittgående dyr som har fått økologisk føde. Men ingen okse eller lam.
• 100% av varene som er importert skal være økologiske og fair trade (kaffe, sjokolade, kanel, pepper, salt, olivenolje, vin og andre krydder)
• Nultoleranse omkring matkasting, som oppnås igennom en intelligent menustruktur, matkastreduksjon i kjøkkenet samt DAKA Re-Food kompost og bio-energi-løsninger.
Restene går altså til biodrivstoff.
Oppskrift fra restauranten(foto:MadMad Mad Bodega)Norske Sara Iselin Nilsson Dannevig har jobbet i restauranten i 4 måneder.
MadMad Mad Bodega ligger i Vesterbrogade i København.
Kjenner du til Kødbyen i København? Det er en bydel nedenfor Istedgade som er et hipt område med kule barer, restauranter og et fortreffelig matmarked. Sesonavslutningen for helgemarkedene er den 26. september, så få med deg dette for det er gøy! Du kan allerede denne helgen kose deg på matmarkedet altså. Åpent både lørdag og søndag.
Jeg besøkte København og matmarkedet i Kødbyen for noen uker siden, og her kan du se hva du vil kunne spise og drikke når du besøker stedet. Sett av dagen til god mat og nok drikke (de er hekta på Spritz der, så da kan du bare slappe av).
Til info: Fly og hotell er betalt av Visit Denmark. Alt annet jeg skriver om fra denne turen er betalt av egen lomme og valgt ut av meg fordi jeg vil skrive om det.
Jeg har vært i København og lært om bier og hvordan honningen blir til. Den siste tiden har jeg blitt veldig interessert i bier og honning, kanskje fordi det ligger i slekta? Morfar var birøkter og jeg husker at jeg i barndommen hjalp ham å sette etiketter på honningglassene.
Men jeg er altså på honningkurs hos Bybi i København. Bybi står for urban honning og er altså honning laget av bier i bymiljø. Jeg møter opp på bifarmen på Amager og får hilse på pådriver for prosjektet, Oliver Maxwell. Denne lørdagen holder de kurs for barn og voksne som en aktivitet i den årlige matfestivalen Copenhagen Cooking.
Bybi har 300 bifamilier fordelt på 20 bygårder i indre København. Oliver forteller at byhonning er en industri som beriker lokalsamfundet sosialt og miljømessig.
Produkter fra biene: honning, pollen, propolis, larver og bikake.Hanbiene stikker ikke.
Han forteller videre om at hanbiene er dovne og sparkes ut av hunbiene, som gjør absolutt alt i bisamfunnet. Mot slutten av sesongen (på sensommeren) sloss jentene så det synger etter og det er de som stikker deg hvis du kommer for nære. Dronningen skal legge sin egen kroppsvekt i egg hver dag (ca 2000 egg, faktisk). Alle arbeidsbier styrer dronningen og de er vakt, sykepleiere eller de mater dronningen når hun trenger mat.
Noen prøver å spise bilarver. Masse proteiner.
I indre København finner du fire forskjellige honninger laget av Bybis bier. De smaker helt forskjellig.
Fire forskjellige honninger fra Indre København.
Selve honningplatene er laget av birøkter, men det er biene selv som lager de flotte sekskantede rommene som de sakte men sikkert fyller med honning og forsegler med voks etterpå. Det er disse honningplatene birøkter tar med seg inn i fabrikken, renser for voks og sette platene i en honningslynge som slynger ut honningen fra kammerene. Nå kan honningen tappes på glass og den er ferdig til bruk.
På med beskyttelse før vi går inn i bigården.Voksen skrapes av slik at honningen tyter ut av hullene.Slyngen.Denne jenta gikk helt opp i oppgaven. Her tappes honningen rett fra slyngen.iskrem laget av Bybis honning.
Til info: Visit Denmark har betalt fly, hotell og kurs for meg.
Studio ligger i restauranthuset The Standard, ikke langt fra turistifiserte Nyhavn. Dette er en Michelinrestaurant (1 stjerne foreløpig) med nordisk DNA, men med smaker fra verden. Det er kjøkkensjef Torsten Vildgaard som styrer restauranten og han har en lang fortid fra NOMA. Hele 8 år jobbet han der før han ble med på et prosjekt på Herlev sykehus der det var fokus på at de eldre skulle få bedre mat, også nordisk mat. Det ble en suksess. Claus Meyer (som eier deler av The Standard) og Torsten Vildgaard hadde tidligere jobbet sammen og da Studio skulle starte, var Torsten den rette mann for jobben som kjøkkensjef.
Studio har en Michelinstjerne, men Torsten legger ikke skjul på at drømmen og hans personlige mål er å få to stjerner. Ikke tre, men to. Restauranten er 95% økologisk når det gjelder grønnsaker. De streber alltid etter å finne gode, økologiske råvarer, men det er ikke alltid lett å finne økologiske råvarer med god nok kvalitet. Bra økologisk kjøtt er det vanskeligste å oppdrive, sier Torsten.
Privat liker Torsten å spise spicy mat med masse smak, gjerne currier og mat fra Vietnam. Han bruker da også både lime og chili i maten (på kveldsmenyen) som serveres på Studio, så dette er som nevnt en nordisk restaurant med en smak av verden. Han liker å spise påAlmanak (ligger i samme restauranthus og serverer fantastiske moderne smørrebrød). Han anbefaler ogsåTorvehallerne og den deilige streetfooden du får der.
Jeg er her sammen med Wonderful Copenhagen og spiser en deilig lunsj. Dette er det vi spiste:
Potetchipssandwich med røkt torskerogn.Britisk musserende.Vannmelon med yuzu og sake.Gougères med røkt beinmarg, løjrom og creme fraicheJomfrusmør og kuvertbrød i konvolutt.Nydelig hvitvin til neste rett.Torsten og hans mannskap på kjøkkenet.En av signaturrettene: Sautert dansk blekksprut med blåskjellsaus med persille og strandplanter. Det smaker så vidunderlig!Så er vi over på hovedretten og da får vi serverte en herlig pinot fin.Helstekt havtaske med Vadouvan, grillede sølvløk, stikkelsbær, dill og sort hvitløk. Kombinasjonene stikkelsbær og dill er så unik!Visuelt lekker hovedrett og smaken sitter som et skudd! Havtaske (breiflabb) har en kjøttaktig konsistens som gjør seg så godt til den røde vinen.
Vin til desserten.Så er det dessertkokk, Mathilde sin tur til å vise seg frem. Grønne stikkelsbær, grønn kamille og verbena. Dette er desserten for meg! Ikke for søt, men frisk og lett og så utrolig vakker!Dessertchef, Matilde Engelhardt Blixt. Sjekk den kule tatoveringen hun har på fingeren.Så er det kaffe! De bruker syphong og kaffe fra Kenya. Kaffen serveres i vinglass på mye lavere temperatur enn det du kanskje er vant til. Dette for at du skal kunne smake kaffen skikkelig.Utsikt til Noma fra Studio.Vi får selvsagt godsaker til kaffen. Makroner med havtorn (tindved på norsk), fransk nougat med rose og pistasj.…. og ikke minst! Fantastiske fløteboller med yuzumarengs, hvit sjokolade som er farget sort. De beste jeg har smakt? Oh yes!
Måltidet på Studio var fantastisk, og jeg vil gjerne tilbake her en kveld for å spise aftenmenyen. Da jeg var der dukket plutselig Claus Meyer opp – gudfaren bak «det nordiske manifest», selve læreboken om det nynordiske kjøkken. Og det er her Meyer sier «Det nordiske kjøkken er aldri ment å stå alene». Dette er det nok noen nordiske restauranter som glemmer litt av og til. Jeg slår av en prat med Claus, bare dager før han pakker kofferten og setter seg på flyet til New York med sin familie, for å starte på et storslått prosjekt, nemlig å åpne en 460 kvadratmeter stor mathall i den ikoniske Vanderbilt Hall på Grand Central Terminal på Manhattan til våren. Claus Meyer er også kjent som TV-kokk, brødentusiast og en dreven kokk. Jeg spør ham: «Når blir du egentlig fornøyd?» Han svarer at dette er et slikt prosjekt man bare ikke kan takke nei til. Muligheten til å ta med hele familien til New York, få lønn og sponsorer og faktisk få frie tøyler til å åpne noe så stort og viktig for fremtiden er svaret. Jeg skjønner ham godt. Han snakker om arven. Et hus der den nordiske mat får leve videre utover landegrensene i nord. Han har fått store navn med seg på laget: Gunnar Gíslason fra den kjente islandske restauranten Dill skal være kjøkkensjef i hovedrestauraten. Mathallen skal ha seks paviljonger der bl.a Meyers bakeri blir en av de seks. Kaffekunst á la Wendelboe blir også introdusert til amerikanerene. Les mer om Meyers Grand Central Terminal-prosjekt her.
Claus Meyer.
Til info: Jeg har vært på tur med Visit Denmark som har betalt fly og hotell. Denne lunsjen var betalt av Wonderful Copenhagen.